03 / 05 / 2024

Murat Akyüz: İMMİB inşaat sektörüne destek olacak!

Murat Akyüz: İMMİB inşaat sektörüne destek olacak!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği “2. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi”, inşaat sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirdi



İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) “Özel Sponsor” olarak destek verdiği zirveden, sektör adına bir güç birliğinin, geleceğe dönük bir yol haritasının çıkması hedefleniyor.

Ülkemizde inşaatın hızlı büyüme gösteren bir sektör olmasının yanı sıra ihracatta da ağırlığını giderek artırdığını ifade eden İMMİB Koordinatör Başkanı Murat Akyüz, sektörün ihracat potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk inşaat malzemeleri ihracatına baktığımızda, 2004-2008 yılları arasında sürekli artış yaşandığını görüyoruz. Ancak 2009 yılında, kriz nedeniyle bir gerileme oldu. 2004 yılında 8,2 milyar dolar olan ihracatımız, 2008 yılında 23,5 milyar dolara ulaştı. 2009 yılında ise demir-çelik fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle, ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 32.9 gerileyerek 15,79 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılı Ağustos sonu itibariyle ise 8 aylık ihracatımız 10,3 milyar dolar oldu.”

Sektörün artı ve eksilerini de sıralayan Murat Akyüz, ihracatta güçlü yanlarımızı “Ulusal ve uluslararası ölçekte ve farklı coğrafik bölgelerdeki projelerde kazanılmış olan deneyim, Türk firmalarının bölge ülkelerindeki yüksek rekabet gücü, deneyimi ve coğrafik konumu ile kültürel yakınlıktan kaynaklanan avantajı, inşaat malzemeleri üretim kapasitesi ve uluslararası pazarlarda rekabet gücü, sektörün büyük bölümünde ileri teknoloji kullanımı ile yüksek standartlarda ürünlerin kullanılması ve dünya ölçeğinde üretim yapılması” olarak sıraladı.

Türk inşaat sektörünün ihracat baz alındığında zayıf yanlarının ise “Eğitilmiş işgücü teminindeki zorluklar, girdi maliyeti yüksekliği, bölgesel pazarlar dışındaki ülkelerde etkin olunamaması, alt sektörlerin çoğunda önemli ölçüde standart dışı ve düşük kaliteli ürün üretilmesi ve yapı denetimindeki yetersizlik nedeniyle piyasalarda oluşan haksız rekabet” olduğunu söyleyen Akyüz, İMMİB’in sektörle el ele vererek inşaat sektörüne her türlü desteği vereceğinin altını çizdi. 


Geri Dön