26 / 11 / 2024

Murat Ersoy: Türkiye'de satılık otel yok!

Murat Ersoy: Türkiye'de satılık otel yok!

Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği Başkanı Murat Ersoy, Rusya ve diğer nedenlerden kaynaklı Türkiye’de 1300 otelin satıldığına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu.




Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın, turizm yatırımcılarıyla birlikte İran’a yaptığı ziyarette, İran ekim ayı sonuna kadar Türkiye’den gidecek 2 bin charter uçuşuna izin verdi. Böylece iki ülke arasında 4 bin charter uçuşu gerçekleşecek. Yapılan anlaşmaya göre 6 ayda İranlı 1 milyon turistin Türkiye’ye gelmesi hedefleniyor.


Ünal, turizmcilerle birlikte İran’a işbirliği ve yatırımları geliştirmek amacıyla bir ziyarette bulunmuştu. Ünal’a ziyaretinde Türkiye Seyahat Acentalar Birliği (TÜRSAB), Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği (TYD), Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) ve Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) temsilcileri de eşlik etmişti. TYD Başkanı Murat Aksoy, 40 yıllık ambargo sürecinde Türkiye’nin İran’ı yalnız bırakmadığının altını çizerek, “Ticaretin risklerini de üstlendik. Avrupa ve ABD sırtını döndü. Ama ambargo kalkınca hemen geldiler. ABD ve AB’li malını satmaya geliyor. Son görüşmelerde olumlu adımlar atıldı. Yazılı metinlere döküldü. Burada daha olumlu turizm olacağını düşünüyorum” dedi.


Türklerden otel talebi 

İran’ın turizm yatırımcısına ihtiyaç olduğu ve 10 otel açılmasını istediğini belirten Ersoy, “İran hizmet sektöründe dünyanın çok gerisinde. Sadece oteli yapmak değil, eğitim de gerekiyor. Bunun için kendilerine yakın, turizmde ilerlemiş bir ülkeyle işbirliği yapmaları gerekiyor. Çok otele ihtiyaçları var. Bu durum yatırımcı için de cazip” dedi. Görüşmelerde İran’ın Türkiye’den iki talebi olduğunu ifade eden Ersoy, şunları söyledi:


“Birincisi; ‘Benim turizm yatırımcısına ihtiyacım var. Otelcilik ve turizm know-how’ımız çok çok gerinizde. Bana know-how transferini yapın. Turizmi ayağa kaldırmak için öncülük edin’ dedi. İkinci talebi; ‘Tek taraflı turist hareketi var. Bunu  çift taraflı yapın. Türkiye’den de İran’a turist getirin. Bunun için ne yapmak gerekiyorsa bu adımları bize söyleyin. Biz bu adımları atalım’ dedi. Türkiye ise, ‘Sen bizim komşumuzsun. Turist sayısını artırmak için yapacağınız olumlu hamleleri gösterin’ dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal net bir şekilde uçakların gelmesinin engellendiğini söyledi. İlk defa somut bir şey yazıldı. 1 Mayıs-Ekim sonuna kadar 2 bin charter uçuşuna onay verildi. Ulaştırma sektöründe mütekabiliyet olduğu için yaklaşık 2 bin tane de İran’dan gelecek. Bu da 4 bin tane uçuş demektir. Tarifeli seferler de eklenince 6 aylık bir aralıkta ortalama 1 milyonun üzerinde İranlı turistin gelmesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanı ne talep edeceğini çok iyi hesaplayıp geldi buraya. İki şey talep etti ve ikisini de aldı.”


‘Satılık yok’

TYD Başkanı Murat Ersoy, Rusya ve diğer nedenlerden kaynaklı Türkiye’de 1300 otelin satıldığına yönelik haberlerin de gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Satılık 13 tane bile otel yok. Kimse malını satmadı. Alman pazarındaki daralma Alman ekonomisindeki daralmadan kaynaklanıyor. Son dakikalarla toparlanır. İngiltere pazarı geçen yıla yaklaşık gidiyor” diye konuştu.


‘Yerli turist % 25 arttı’

Ersoy, yabancı turiste tanınan erken rezervasyon imkanının, Türk vatandaşlara da tanınması sonucunda geçen yıla göre erken rezervasyon yapan yerli turist sayısında yüzde 25 artış olduğunu belirtti. Ersoy, “Bir ailenin 2014’te ödediği TL fiyatlara gelindi. İç pazarda yüzde 20-25 erken rezervasyon artışı oldu” dedi.


Milliyet



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye ile Rusya arasında uçak düşürme olayı ve bölgesel çatışmalardan olumsuz etkilenen turizm sektöründe diğer yandan otel yatırımları artarak devam ediyor. 


Merkezi Antalya'da bulunan turizm araştırma şirketi Turizmdatabank'ın sahibi Erol Karabulut, 2015-2016 döneminde açıklanan yeni otel projelerindeki artışın devam ettiğini söyledi. 


Karabulut, "Kriz kısa vadede aşılırsa Antalya ve İstanbul'da yatak arzı iki yıl içinde 100 binden fazla artacak" dedi. Turizmdatabank'ın Otel Yatırımları Analizi Raporu'na göre, mevcut projelerin tamamlanması halinde 2018 sonunda Antalya'da 600 bin yatak stokuna ulaşılacak. 


İstanbul Muğla'yı yakaladı 

Yatak arzında İstanbul'un Muğla'yı yakaladığını da ifade eden Karabulut, şunları söyledi: "Gelecek 2 yıl içinde İstanbul 220 bin yatağa ulaşarak yıllardır ikinci sıradaki Muğla'yı yakalayacak. Öte yandan turistik merkezlerden İzmir'deki yatak kapasitesinin 75 bine, Aydın'daki kapasitenin de 57 bine ulaşması bekleniyor." Erol Karabulut, Türkiye'nin 5 turistik merkezindeki toplam yatak kapasitesinin ise 2018 sonuna kadar 1 milyon 150 bine çıkmasının beklendiğini kaydetti. 


Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle 1.300 otelin satışa çıkarıldığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirdi. Küresel ekonomik krizle birlikte olumsuzluklar yaşamaya başlayan turizm sektörünün, Arap Baharı, Suriye'deki savaş, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim ve petrol fiyatlarındaki düşüşle büyük bir krize girdiğini belirten Ayık, bu durumun Türkiye'yi tercih eden turistlerde büyük ölçüde azalmaya neden olduğunu bildirdi. Yaşanan olayların turizm sektöründe birçok yönüyle etkilerinin görüldüğünü anlatan Ayık, "Fakat basında da yer aldığı gibi 1.300 otelin satılığa çıkarıldığına ilişkin çıkan haberlerin gerçekle ilişkisi bulunmamaktadır" şeklinde konuştu. 


Dünya


Geri Dön