10 / 05 / 2024

Murat Kurum'dan deprem uyarısı: İstanbul'da 1,5 milyon riskli konut var!

Murat Kurum'dan deprem uyarısı: İstanbul'da 1,5 milyon riskli konut var!

İstanbul'daki deprem riski ile ilgili önemli açıklamalar yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul'da 5,9 milyon konut olduğunu ve bu konutların 1,5 milyonunun riskli olduğunu söyledi.



Murat Kurum: İstanbul'da 1,5 milyon riskli konut var

Ensonhaber'de yer alan habere göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir canlı yayında İstanbul'daki deprem riski ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Yaptığı açıklada İstanbul'da 5,9 milyon konut olduğunu ve bu konutların 1,5 milyonunun riskli olduğunu söyleyen Bakan Murat Kurum, heyelan riski olan yerler olduğunu söyleyerek, 1999 yılı öncesi yapılmış ve mühendislik hizmeti almamış binalar olduğunu, zemin sıvılaşması olan binalar olduğunu, yoğunluk nedeniyle afete karşı tedbirin alınmadığı alanlar olduğunu söyledi.

Açıklamasında "Bu dönüşümle ilgili irade ortaya konmalı. Bu işi yapalım ve geleceğe sağlam bir İstanbul bırakalım." diyen Bakan Murat Kurum, 300-350 bin konutun acilen dönüşmesi gerektiğini belirterek, 1,2 milyon insanın evlerinin bir an önce dönüşüme girmesi gerektiğini söyledi. 

İstanbul'da böylesi bir depremin Türkiye'ti felakete sürükleyeceğini söyleyen Murat Kurum, "Bu milli güvenlik meselesi, bu kadar önemli. Mega kent İstanbul'da böyle bir depreme hazırlıklı girmezsek Türkiye'nin ikbali noktasında çok önemli bir sorunla karşılaşırız." dedi.

Murat Kurum dan deprem uyarısı: İstanbul da 1,5 milyon riskli konut var!

Yaptığı açıklamada "Bizim her şeyden öncelikli olarak bunu ortaya koymamız lazım ve bu projenin etrafında el ele kenetlenip ayağa kaldırmalıyız. Siyaset üstü bakacağız." diyen Bakan Murat Kurum, "İstanbul bizim medeniyetimizin başkenti, bunları korumak istiyorsak bir an önce yapmak zorundayız." dedi.

"Hedefimiz 5 senede dönüşümü gerçekleştirmek"

Açıklamasında toplam 1,5 milyon konut için 500 bini Anadolu, 500 bini Avrupa Yakası'nda olmak üzere 2 rezerv alan belirleyeceklerini ve buralara konutları yapacaklarını söyleyen Murat Kurum, 500 binini de yerinde yapacaklarını söyledi.

Önümüzdeki süreçlerle rezerv konutların temelini atacaklarını söyleyen Bakan Murat Kurum, "1,5 milyon konutla alakalı bizim İstanbul'a ilave nüfus getirmemiz lazım. Bizim hedefimiz 5 senede dönüşümü gerçekleştirmek. Bunu yapmazsak ileride çocuklarımıza güvenle yaşayacağı bir ülke bırakamayız." dedi.

Riskli bina yıkmakta herhangi bir mutabakat gerekmediğini de belirten Bakan Murat Kurum, risk söz konusu ise o binanın 1 ay içinde yıkılmak zorunda olduğunu söyledi. 

İstanbul'da 90 bin konutun dönüşümünün sürdüğünü kaydeden Bakan Murat Kurum, "Zeytinburnu, Pendik, Tuzla, Sarıyer, Maltepe, Kartal, Kadıköy, Ataşehir, Esenler, Ümraniye, Üsküdar, Beykoz, Beşiktaş, Bağcılar, Silivri, Çatalda dönüşümlerimizi yapıyoruz. 39 ilçede projelerimizi görebilirsiniz." dedi.

Deprem mi oldu? Az önce deprem mi oldu? Bugün nerede deprem oldu? 6 Nisan 2023 deprem listesi!

Deprem sonrası DASK toplam ne kadar ödeme yaptı?

Nefes kesen son dakika deprem açıklaması! 485 fay hattı birden dirildi: 90 bin bina etkilenecek! Aman dikkat!


Geri Dön