05 / 05 / 2024

Murgul Deresi Kemer Köprüsü onarılmayı bekliyor!

Murgul Deresi Kemer Köprüsü onarılmayı bekliyor!

“Murgul Deresi Kemer köprüsü” yıllara meydan okuyarak günümüze kadar varlığını sürdürmüş. Kitabesi bulunmayan yapı tahminen 18. yüzyıllara dayanmakta. Asırlık bu köprünün bu görünümü bazı vatandaşların tepkisini çekti.




Artvin Murgul İlçesi Koruyucular köyü girişinde bulunan asırlık köprünün görüntüsü içler acısı


Murgul ilçesine 5 kilometre mesafede koruyucular köyü girişinde bulunan, “Murgul Deresi Kemer köprüsü” yıllara meydan okuyarak günümüze kadar varlığını sürdürmüş. Kitabesi bulunmayan yapı tahminen 18. yüzyıllara dayanmakta.  Asırlık bu köprünün bu görünümü bazı vatandaşların tepkisini çekti. Vatandaşların eleştiri okları hem Köprüye sahip çıkan Kültür ve Turizm Müdürlüğüne hem de çevrecilere yöneldi.

Köprünün üzerinde sarmaşıklar oluşması ve birkaç satırlık geçmiş yazılması eleştirileri beraberinde getirdi. Geçtiğimiz yıllarda sular altında kalan Artvin’in tarihi Berta köprüsü üzerinde birçok kez eylem gerçekleştirilmişti. Birçok çevreci ve yurttaşlar sular altında kalacak köprünün yok olmaması veya taşınması için girişimlerde bulunmuştu. Fakat bunlar bir sonuç getirmemiş tarihi köprü sular altında kalmıştı.

Bunun üzerine Murgul deresi üzerine inşaa edilen bu köprünün hatırlanması için sular altında mı kalması gerekiyor? Sorularını da beraberinde getiriyor.

Artvin şoför esnaflarımızdan Yaşar Tekin Alkan Murgul’a gerçekleştirdi bayram ziyareti sırasında fark ettiği köprünün durumunu fotoğraflayarak bizimle paylaştı. Alkan, köprünün sanki “sular altında kalmam mı gerekiyor hatırlanmak için” dercesine bir duruş sergilediğini minnet içerisinde bulunduğunu ifade etti.


Çoruh Postası


Geri Dön