Genel

Müşahit ne demek? Müşahit nasıl olunur? Sandık görevlisi nasıl olunur?

Seçimlerde müşahit nasıl olunur? Müşahit ne demektir? İşte detaylar!Tura kalmasıyla müşahit nedir, nasıl olunur? araştırılmaya başlandı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. Tura kalmasıyla müşahit nedir, nasıl olunur? araştırılmaya başlandı.  Seçimlerin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü yapılacak. Seçmenler bu tarihte yeniden sandık başına gidecek. Sandık kurulunda yer alan müşahitlerin de ne iş yaptıkları, para alıp almadıklarını vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Peki, Müşahit nedir, nasıl olunur? Sandık müşahitleri ne kadar ücret alacak? Sandık müşahidi para alır mı? İşte tüm ayrıntılar...

MÜŞAHİT NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

14 Mayıs Pazar günü yapılmış olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri'nde ve 28 Mayıs gününde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandık başlarında görev alan müşahitlerin görevlerinin ne olduğu sorgulanıyor.

Müşahit yani gözlemci sandık kurulunun meydana gelmesi, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eder, gerektiği yerlerde de itiraz etme hakları vardır. Müşahitler, siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirleyip İlçe Seçim Kurulu'na sundukları liste üstünden kura ile belirlenmektedirler.

Kura sırasına göre, önce asıl ardından da yedek üyeler belirlenmektedir. Parti üyesi olmayan vatandaşların müşahit olabilmeleri için bağımsız platformlar tarafından da faaliyetler yürütülebilirler. Gönüllü müşahitlerin seçim günü görev yapabilmeleri için bir siyasi parti onaylı Müşahit Görev Belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Seçimin tarafsız bir şekilde gerçekleştirilip, yürütülüp, yürütülmediğini ve sandık kurulunun görevini doğru yapıp yapmadığını denetleyen müşahitler 28 Mayıs tarihinde yapılacak olan seçimlerinde ciddi bir görevler almaktadır.

MÜŞAHİTLER PARA ALIR MI?

Müşahitlik resmi bir görev değildir. Müşahitlik tamamen gönüllü olarak yapılan bir görevdir. Bu yüzden de sandık kurulunda yer alan müşahitler herhangi bir para almazlar. Müşahitler bir nevi bir partinin gönüllü bir görevlisidir.

SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

Sandık görevlisi başvuruların doğrudan Yüksek Seçim Kurulu'na yapılması gerekir. Seçimlerde görev yapmak isteyenlerin, ilgili siyasi partilere başvuruda bulunup, bu görevi üstlenebilmektedir. Ancak son karar YSK'ya aittir ve yapılacak olan seçim öncesi YSK tarafından belirlenen sandık görevlileri seçim günü görev yapmaya hak kazanmış olurlar.