28 / 04 / 2024

Mustafa Cenger: EXPO sadece İzmir'in değil, Ege'nin projesi!

Mustafa Cenger: EXPO sadece İzmir'in değil, Ege'nin projesi!

Yunanistan'ın kararının değişeceğine inancının tam olduğunu belirten Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger, "EXPO sadece İzmir'in değil, Ege'nin projesi, EXPO'nun İzmir'e verilmesi Yunan adalarına da fayda sağlayacak "dedi




Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'ın 27 Kasım'da Paris'te yapılacak EXPO 2020 oylamasında  İzmir  yerine Dubai'ye oy vereceklerini resmen açıklaması üzerine Çeşme Esnaf Odası yöneticileri tarafından Sakız Adası'na Yeni Asır'ın manşet haberleriyle yapılan çıkarma ses getirdi. Dubai kararının değişeceğine olan inancının tam olduğunu belirten Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger, "EXPO sadece İzmir'in değil, Ege'nin projesi. EXPO'nun İzmir'e verilmesi Yunan adalarına da fayda sağlayacak. Bu nedenle bindikleri dalı kesmesinler. Bize oy vermelerinin yanında, komşularına da bizim lehimize kulis yapması gerekiyor" diye konuştu.


Geçtiğimiz yıl Çeşme Esnaf Odası olarak Sakız Küçük Oteller ve Pansiyonlar Birliği Başkanı ve aynı zamanda Sakız Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dimitri Mavradikos bir protokol yaptıklarını hatırlatan Başkan Mustafa Cenger, "Çeşme Esnaf Odası'na kayıtlı yaklaşık 120 otel ve pansiyoncu ile Sakız Adası'ndaki otel ve pansiyon sahiplerini buluşturduk. Bu buluşma hem Sakız'da hem de Çeşme'de gerçekleşti. Her iki bölgeyi de birlikte pazarlamak için çalışma başlattık. Midilli, Selanik, İstanbul, İzmir fuarları için birlikte kamp yaptık. Turizmde bir işbirliği yarattık. Yaptığımız işbirliği hem bize hem onlara oldukça faydalı oldu. Her iki bölge de turizm ağırlıklı olduğu için Atina'nın almış olduğu Dubai kararını Kardeşleştirme ve İşbirliği Protokolü'ne ters düşüyor" dedi.


'Atina'nın kararı ürküttü'

Atina'nın Dubai kararının kendisini çok üzdüğünü söyleyen Başkan Cenger, üzüntünün yanında kararın kendisini ürküttüğünü sözlerine ekledi. Başkan Cenger konuşmasına şu şekilde devam etti: "Fuar sezonu başlamadan önce hemen Sakız Adası'na gitmeye karar verdik. Yaptığımız görüşmelerde 'Bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor. İzmir'in EXPO'yu alması ortak menfaatimizdir" diye belirttik. Çok kısa zamanda haber vermeme rağmen hemen hazırlandılar. İzmir'in EXPO'yu almasının hem Sakız hem Sisam hem Midilli'ye faydası olacaktır. Bunu onlar da biliyorlar. Sakız Adası artık Çeşme'nin cazibelerinden biri haline geldi. Çeşme'ye gelenler Alaçatı'ya gider gibi Sakız'a gidiyor. Sakız'a gelenler de 'Çeşme'ye geçelim' diyorlar. Bu hareketlilikten memnunuz. EXPO'daki bu olumsuz tavır bir an için bizi ürküttü. Biz ticaret ve turizmde işbirliği ortamını yaratırken böyle olumsuz bir açıklamanın yapılması bizi çok üzdü."


'Beklediğimi gördüm'

Cenger şöyle devam etti: "İşin özetine gelirsek, ben beklediğimi gördüm. Sakız'da birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız komşuluğun gereğini yapıyorlar. Bindikleri dalı kesmiyorlar. Bu kararı değiştireceklerine olan inancım tam. Yunanistan'ın Dubai'den bir beklentisi varsa, bu hayalden öteye geçmez. Çeşme'ye, Sakız'a, Atina'ya Arap turist gelecekse biz de bundan faydalanırız. Ama hayalden öte gerçeğe bakmaları gerekiyor. Sadece adalar değil, Atina'ya, Selanik'e inanılmaz bir Türk turist akını var. Yunanistan'da Türk turist yoğunluğu var. Selanik'e ve Atina'ya gelen turistlerin yüzde 90'ı Türk. Komşu komşuluğunu yapmak zorunda. Herhangi bir olumsuz sonuç çıkarsa, bundan onlar da zarar görür. Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Yunanistan'ın bize oy vermesinin yanında, komşularına da bizim lehimize kulis yapmasını bekliyorum. Bu bir Ege projesidir. Onlara da faydası olacak. Şangay EXPO'su 73 milyon turist çekmiş. İzmir 50 milyon insan alsa bir yıl boyunca, bu insanlar Yunan Adaları'na da gidecektir. Bu hem Ayvalık, Kuşadası, Sakız, Midilli olumlu olarak etkilenecektir. Ben Atina'nın kararını siyasi ve politik buluyorum. Ama aklın yolu birdir. Eminim komşumuz bu yanlıştan dönecektir."


"DSÖ olarak Karantina Adası'nı önemsiyoruz"

İzmir Çeşme'de gerçekleştirilen Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi 63. Bölge Komitesi Toplantısı, İzmir Sağlık il müdürlüğünün Urla'daki Karantina adasında verdiği kapanış kokteyli ile sona erdi. Geceye İzmir valisi Mustafa Toprak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab, AK Parti İzmir milletvekili ve dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bedia Türkyılmaz, İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Urla Kaymakamı Şehmuz Günaydın ve çok sayıda yerli ve yabancı sağlık temsilcisi katıldı. Jakab, "Afete müdahalede önemli yol kat eden Türkiye, sadece kendine değil dünyaya da afetle mücadele hizmeti veriyor. DSÖ olarak Karantina Adası'nı önemsiyoruz ve programımıza alacağız" diye konuştu. 


Avrupa gecesinin gündemi EXPO oldu

İzmir'de gerçekleştirilen Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansı için Tarihi Havagazı Fabrikası'nda resepsiyon düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ev sahipliği yaptığı resepsiyona, 37 Avrupa ülkesindeki 97 kentten belediye başkanları, üst düzey yöneticiler, proje koordinatörleri ile Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşan yaklaşık 400 konuk katıldı. Gecenin ana konusunun İzmir'in EXPO 2020 adaylığı olduğu resepsiyonda konuşan Başkan Kocaoğlu, "EXPO tarihinde ilk kez sağlık temasıyla dev organizasyonu düzenlemeye İzmir talip oldu. Sizlerden destek bekliyorum. 2020 yılında sağlık konusunun en büyük etkinliğinde sizlerle tekrar buluşmayı diliyorum" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön