27 / 04 / 2024

Mustafa Kemal Abadan kimdir?

Mustafa Kemal Abadan kimdir?

New York'un ilk camisinin Türk mimarı olan Mustafa Kemal Abadan kimdir? Mustafa Kemal Abadan New York'a ne zaman gitti? Mustafa Kemal Abadan hangi işlere imza attı?



Mustafa Kemal Abadan kimdir?

Mustafa Kemal Abadan, 1958 yılı  Ankara  doğumlu. İlkokulu Ankara'da bitirdikten sonra ortaokulu Almanya'da Münih yakınlarında bir okulda tamamlayan Abadan New York'un ilk camisinin Türk mimarı.


Mustafa Kemal Abadan, lise öğreniminin ilk yıllarını Amerika'da Lawrenceville Okulu’nda geçirdikten sonra 1975’te İstanbul'a dönerek Robert Koleji'nden mezun oldu. Çizime ve görsel sanatlara olan yakınlığından dolayı yüksek eğitimini mimar olarak devam ettirmeye karar veren Abadan, bu ilgisini bir hayat uğraşısına dönüştürmek için Amerika'da Cornell Universitesi'nin Mimarlık Fakültesi'ne yazıldı. 


5 senelik eğitim süreci içinde mimarlık yarışmalarında başarılar kazanarak lisans üstü eğitime devam etme hakkını elde etti. 


1983 senesinde Yüksek Lisans derecesini de Cornell Üniversitesi'nden alarak Skidmore, Owings and Merrill (SOM) şirketinde tasarımcı olarak iş hayatına atıldı. 


Abadan yaratıcılığını, New York'taki ilk cami olma özelliğine ve dolayısıyla tüm İslam Devletleri’ni temsil etme zorunluluğu bulunan Islam Kültür Merkezi’nde tasarımındaki soyut geometrik şekiller kullandığı çağdaş bir mimari anlayışıyla ortaya koydu. 


Bu başarısı 1985'te üye ve 1989'da da üye ortak olarak SOM'in yönetim kadrolarına seçilmesi ile sonuçlandı ve kısa bir süre de SOM'in Londra'daki bürosunda hizmet verdi. 


Özellikle büyük ölçekli projelerde tasarımları yöneten Abadan UBS'in (İsviçre Bankası) New York dışında gerçekleştirdiği büyük bir projede tüm tasarım sorumluklarını üzerine alarak yeniden kendisini kanıtladı. Sonuçta 1995'de SOM'in ortakları arasına seçilen Abadan, aynı zamanda şirketin hem en genç hem de ilk yabancı ortağı olma sıfatına sahip oldu. 


Son 7 senedir kendi projelerini yürüten Mustafa Kemal Abadan hem Amerika hem de Dünya'nın çeşitli ülkelerinde aktif durumda. Son üç - dört sene içinde önemli mimari ödüller de alan projelerine, bu sene de Venedik Bienal'inde de sergilenen, Singapur'daki ileri görüşlü büro binası projesi de eklendi.



SOM en yaratıcı mimarlık şirketi seçildi!



Geri Dön