28 / 04 / 2024

Mustafa Necati Kültür Evi TBMM'ye mi tahsis edilecek?

Mustafa Necati Kültür Evi TBMM'ye mi tahsis edilecek?

Mustafa Necati Kültür Evi'nin tekrar TBMM Başkanlığına tahsis edilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Özel, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Mustafa Necati Kültür Evi'nin tekrar TBMM Başkanlığına tahsis edilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Özel, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

Konu hakkında CHP'li Özel, şu açıklamalarda bulundu: ''Mustafa Necati Kültür Evi, 21 Ocak 2008 tarihinde dönemin TBMM Başkanı Koksal Toptan ile dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında imzalanan bir protokol ile kültür ve sanat faaliyetlerinde kullanılmak üzere TBMM’ye devredilmiştir.

21 Ocak 2018 tarihinde sözleşme yenilenmeyerek Mustafa Necati Kültür Evi yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilmiş, 22 Ocak 2018 tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunduğum 7/22937 esas numaralı soru önergeme TBMM Başkanvekili sıfatıyla Ahmet Aydın tarafından verilen yanıtta, “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından TBMM Başkanlığı'na gönderilen yazı ile ‘sanatsal ve kültürel faaliyetlerin sergileneceği mekan sıkıntısı çekildiği’ belirtilerek Mustafa Necati Kültür Evi’nin tekrar Bakanlığa tahsisi talep edilmiştir” ifadesi kullanılmıştır.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç 7 Kasım 2019 günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinin görüşmelerinde, “Daha önce milletvekillerine hizmet veren Mustafa Necati Kültür Evi de Kültür Bakanlığı’na iade edilmişti, onu da geri talep ettik. O süreç de zannediyorum, devam ediyor; protokol aşamasına geldi. Sayın Bakanla da anlaştık, onu da tekrar Meclise kazandırıyoruz” ifadesini kullanmıştır.

Mustafa Necati Kültür Evi, TBMM Başkanlığfna devredildiği dönemlerde iki katlı tarihi binanın giriş katında TBMM Kültür Sanat ve Yayın Kurulu Başkanlığı'nın Sergi Salonu’nda eserler halka açık olarak sergilenmekte, ikinci katta bulunan Okuma Salonu’nda ise konferanslar, söyleşiler ve şiir dinletileri başta olmak üzere çeşitli kültürel faaliyetler düzenlenmekteydi.''

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in soruları:
1. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılında mekan sıkıntısı nedeniyle talep ettiği iddia edilen mekanın, iki yıl geçmeden yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne tahsis edilecek olması her ne kadar sevindirici de olsa, kültür evine ilişkin protokolün yenilenmemesinin başka bir gerekçeden kaynaklandığı iddialarını güçlendirmiştir. Mustafa Necati Kültür Evi’nin 2018 yılında Kültür Bakanlığı’na yeniden tahsis edilmesinin asıl gerekçesi nedir?

2. Mustafa Necati Kültür Evi’nin yeniden TBMM Başkanlığı'na devrine ilişkin protokol ne zaman yürürlüğe girecektir?

3. Mustafa Necati Kültür Evi’nde, mekanın Kültür Bakanlığı’na yeniden tahsis edildiği dönemde hangi etkinlikler düzenlenmiştir?

4. Bakanlığınız 21 Ocak 2018 günü sözleşmenin yenilenmemesine neden olan mekan sıkıntısı problemini, geçen zaman içinde nasıl aşmıştır? Ankara’da kültür ve sanat etkinliklerinin sergileneceği hangi projeler hayata geçirilmiştir?


Geri Dön