02 / 05 / 2024

Mustafa Palancıoğlu: Kentsel dönüşümle ilgili masterplan çalışmamız var!

Mustafa Palancıoğlu: Kentsel dönüşümle ilgili masterplan çalışmamız var!

Talaş Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, göreve başladıktan sonra yapılan çalışmaları anlattı. Talaş için yapmayı planladıkları projeleri aktaran Palancıoğlu, Talas'ın artan nüfus ve isteklerine nasıl cevap verecekleri konusunda bilgiler verdi.



Gazetemiz muhabiri Bünyamin Gültekin'le söyleşide bulunan Talaş Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, göreve başladıktan sonra yapılan çalışmaları anlattı. Talaş için yapmayı planladıkları projeleri aktaran Palancıoğlu, Talas'm artan nüfus ve isteklerine nasıl cevap verecekleri konusunda bilgiler verdi. 


Göreve başladığınızdan bu güne kadar yaptığınız faaliyetler bir değerlendirmesini alabilir miyiz? 

Göreve geleli on ay oldu. On aylık süreç: belediyeyi tanıma, işleri daha profesyonel hale getirme ve belediyenin bana alışma süreciydi. Aynı zamanda da belediyede yapacağımız ve daha önce de bahsettiğimiz projelerle ilgili hazırlık dönemiydi. Yirmi civarında proje ile ilgili çalışma yapmıştık. Bunları seçimlerde açıklamıştık. Bu projelerin fizibilitesinin yapılması, uygulanması için gerekli alanların tespiti, gerekli izinlerin alınması, mimari tasarım projesinin hazırlanılması, ihalesinin yapılması ve uygulama aşamasına geçilmesi ile ilgili de çalışmalar başlattık. Burada özellikle çok hızlı gelişen ve nüfusu artan bir ilçedeyiz. 

Geçtiğimiz hafta yeni nüfus bilgileri açıklandı. 2014 nüfusu yaklaşık 129 bin olarak ilan edildi. Genele baktığımızda da 40 ilden büyük bir ilçeden bahsediyoruz. Türkiye ortalamasını çok çok üstünde bir nüfus artışı var. Kayseri ortalamasına baktığımızda %2'ler civarında. Mesela Kocasinan 1,3, Melikgazi, 2,1'ken Talaş yaklaşık nüfusu %8 hızında artan bir ilçe. Türkiye geneline baktığımızda da Türkiye nüfusu % 21er civarında artarken, Talas'ın nüfusu bunun tam 4 katı arıyor demektir. 

Buda iki üniversitenin ilçemiz içerisinde bulunmasının etkisiyle ve bir de merkeze çok yakın bir ilçe olması sebebiyle nüfus hızla artıyor. 


"Talaş için 2023 200 bin nüfus demek" 10 aylık sürede tek tek boş olan arsalar, inşaatı başlanan arsalar ve daha sonra inşaatı başlayacak arsalar ile ilgili bir çalışma yaptık. 

Sadece Anayurt Bölgesi'ne önümüzde ki 5- 6 yıl içerisinde yaklaşık 60 bine yakın bir nüfus gelecek. Dolayısıyla 2023 dediğimizde, Talaş için 2023 200 bin nüfus demek anlamına geliyor. Bu da şu demek, Talaş çok dinamik bir ilçe, sürekli gelişiyor, sürekli inşaat var, sürekli nüfus geliyor. Sürekli öğrenci geliyor. Bunlar içinde alt yapı çalışmalarını sürekli güncellemek yenilemek gerekiyor. Yollar, kavşaklar, camiiler, yeşil alanlar, eğitim kurumları ilkokullar, ortaokullar, liseler bunların sayılarının artması gerekiyor ki bu gelen nüfusu rahat ettirebilelim. Dolayısıyla biz bu on aylık süreçte bu artan ve halen artmakta olan nüfus ile ilgili ilçede neler yapmalıyız, hangi projelere yer vermeliyiz bunlara çalışmış olduk. Tabi sadece proje çalışmak yeterli değil. Belediyemizin belli bir bütçesi var. Bu bütçenin artması gerekiyor ki biz bu nüfusu rahat ettirebilelim ve bu projeleri de uygulayabilelim. Bunun içinde ayrıca gelir artırıcı, gider azaltıcı çalışmalar yaptık. Gelir arttırıcı çalışmalar belediyenin gelirini arttırıcı çalışmalar. Bunlar içerisinde emlak gelirlerini tahsil etmek tarama çalışması başlattık. "Gelirleri artırıcı kaynaklar peşindeyiz" Şuana kadar mesken olmayan ama yapılmış içinde oturulan binalar var. Bunlara mesken vermekle ilgili müteahhitlerle temasa geçiyoruz, müteahhitlerin eksikliklerine yardımcı oluyoruz ve meskenleri vermeye başladık. Bu şu demek arsa vergisi üzerinden meskensiz yerler değerlendirilirken, meskenli aldığında kat mülkiyetine geçiyor. 

Dolaysıyla vergisi artmış oluyor. Dolayısıyla da bu bizim bir gelir artışımız. Bunula ilgili tüm Talas'ta tarama faaliyetleri başlattık ve sonuçlandırdık. Şuanda 4 trilyonun üzerinde gelirimiz artmış durumda. Bu çok önemlidir. Kayıp olan gelirlerimizi tespit ettik ve bunları Talas'a kazandırıyoruz. Bunun haricinde giderlerimizi azaltma mücadelesi içerisindeyiz. Ne kadar giderleri azalta bilirsek o kadar talaşın faydasına. 

Bununla beraber yeni fon arayışlarımızda devam ediyor. Şuana kadar farklı yerlerde farklı fonlara müracaat ettik. Bunlardan bir tanesi Valilik Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezinden aldığımız 250 bin TL'lik destek. Tarihi kentler birliğinden 2 tane projemize 50 bin TL destek çıktı. Şuanda kalkınma ajansına proje sunmak için hazırlık yapıyoruz. 


2 tane proje sunacağız. Birisi Ali Dağı ile ilgili bir diğeri de yenilenebilir enerji ve geri dönüşümle ilgili. Dolayısıyla Talas'a da gelirleri arürıa kaynaklar getirme mücadelesi içerisindeyiz. 

"Artık imar alanlarımız kalmadı" Bunun yanında Talas'ın önümüzdeki yıllarda daha iyi planlanması için imar planı çalışması başlattık. Talas'a yeni bağlanan mahalleler var. 


Eski köyler. Bunlarla birlikte Talas'ın sınırları çok genişledi. Normalinin 2 katına çıktı. Talas'ın merkezinde de imar yavaş yavaş oturduğu için artık imar alanlarımız kalmadı. Yeni imara açacağımız alanlarımız var. 

Kepez, Kuruköprü, Başakpınar, Cebir'den diğer yerlere kadar. Buralarında plansız bir şekilde genişlemesini engellemek için buralarda planlama çalışması başlattık. 2 buçuk yıl sürecek nitelikli bir çalışma olacak. Talas'ın 40- 50 yılını kapsayacak bir çalışma olacak. Talas'ın çok yüksek katlı değil, daha çevreci, yapılaşmış güzel ve siteleşebilecek şekilde parsellerden ve imar alanlarından oluşması yönünde bir çalışmamız var. 


Kentsel dönüşüm süreci devam ediyor. Kentsel dönüşümle ilgili bir masterplan çalışmamız var. Burada kentsel dönüşüme tabi olacak çok eski binalar var. Öncelikle onlardan başlayarak bu kentsel dönüşüm projesini belediye olarak iyi bir şekilde yönetmek istiyoruz. Bunun içinde saha çalışmalarımız hala devam ediyor. İnşallah bu sonuçlanınca ihtiyaç sahibi binaların yenileyerek burada ki insanların daha rahat bir konuma geçmesini sağlayacağız. 


"Kamu kaynaklarının çarçur olmamalı" Tabi profesyonel belediyecilikten bahsediyorum ben her zaman. Profesyonel belediyecilik dediğimize de, hesaplı, planlı, çok hızlı hareket etmeyen, kamu kaynağını çarçur etmeyen, fizibilitesini yapan, daha akılcı, daha sürdürülebilir belediye demek. Buna örnek verecek olursak bir asfalt döktüğümüzde 3 ay sonra geri kaldıran belediye değil, en az 5 yıl o asfaltı kullanan bir belediye. Dolayısıyla kamu kaynaklarının çarçur olmaması gerekiyor. Bunun içinde altyapı kurumlarıyla haberleşiyoruz. Onları buraya çağırıyoruz. İmarla ilgili yapılaşmamış araziler varsa bunların sahipleriyle temasa geçiyoruz. Müteahhitlerle temasa geçiyoruz ki bir an önce o binalar yapılsın alt yapısını karşılayalım ve asfaltı dökelim. İnşaatlardan dolayı bir daha asfaltlar ve kaldırımları kaldırmayalım. Bu da kamu kaynaklarını iyi kullanmak demektir. Aynı zamanda hesabını planını çok iyi yapan bir belediye haline gelmek istiyoruz. Onla ilgili çalışmalanmız devam ediyor. Seçimlerde bahsettiğimiz projeler vardı bunlarında çalışmasına başladık. Bunlardan bir tanesi Ali Dağı 360 derece dediğimiz proje. Ali Dağı'nın eteklerinde 360 derece olan bir yol açtık. Bu aynı zamanda itfaiye yolu olarak kullanılacak. Ali Dağı'nın her sene yangın tehlikesi atlattığını biliyoruz. Geçtiğimiz yıl yanmıştı. Onu için buraya bir itfaiye yolu açtık. Bu itfaiye yolu aynı zamanda binicilik, koşu, bisiklet ve yürüyüş parkuru olarak dizayn ediyoruz. Bunu ilk etabı bu yıl bitecek. Çok güzel sosyal bir tesis haline gelecek. Bunun içinde Allah'ın izni ile şuanda tam netleşmedi, yazılarımızı yazdık az bir süreç kaldı. 


"Ali Dağı, nitelikli bir dağ haline gelecek" Ali Dağı'nın tamamının kiralanmasını Orman ve Su işleri Bakanlığından yapıyoruz. Bu şu demek artık Ali Dağı başıboş herkesin istediği gibi girebileceği bir dağ değil. Kontrollü, güvenlik kameralı giriş ve çılaş kapılarında kontrollerin yapıldığı nitelikli bir dağ haline gelecek bu çok önemli. Hem yangınları önlemek amacıyla hem de orada çok sıkıntılı işler oluyor, onlarında önüne geçmek açısından bu çok önemli. Sosyal tesislerimizi olacak, yamaç paraşütü, yelken kanat ve konuklar için sosyal tesisler yapacağız. 2017 yamaç paraşütü dünya şampiyonasına başvurduk. Şubat ayının 18-22'si arasında Sırbistan'da bunun oylaması yapılacak. 7 ülke oylamaya katılıyor. Bunlardan biri de biziz. Talaş olarak Türkiye'yi temsil edeceğiz. Allah nasip eder o şampiyonada başarılı olabilirsek, Kayseri'ye alabilirsek yaklaşık 50 ülkenin katılacağı büyük bir dünya şampiyonasını Ali Dağı'nda düzenleyeceğiz. 


Bu turizm açısından önemlidir. Yalnız Talaş için değil Kayseri içinde Türkiye içinde çok önemli bir organizasyon. 

Türkiye'de ilk olacak bir proje uygulanacak Ali Dağı haricinde Talas'ta bir kapalı çarşı sözümüz vardı. Bunu gerçekleştiriyoruz. İlkini Yeni Doğan'da mevcut pazar yerinin bulunduğu yerde yapıyoruz. Çok şık, nitelildi bir projedir. Bu proje ile kapalı bir pazar yeri oluşuyor. Alt katta ürünlerin satıldığı, zemin kat ve üst katta ise kafeterya ve restoranların bulunduğu, aynı zamanda kapalı çocuk parkının bulunduğu, insanların rahat alışveriş yapabileceği bir ye olacak. Normal pazarlarda el çantaları ile dolaşıyorlardı, burada ise pazar arabaları ile gezebilecekleri, mescidi, tuvaleti olan Avrupavari, nitelikli bir Pazar olacak. Bunun da Nisan ayında Büyükşehir Belediyemizle birlikte temelini atıyoruz. 

Bununla birlikte bizim belediye olarak yapacağımız önemli projelerden bir tanesi de kapalı çocuk parkı ve bayan kültür merkezi. Onun da temelimi nisan ayı içerisinde atacağız. İlki pilot olarak yapılacak Atatürk Bulvarı'nda olacak. Alt katının jimnastik salonu olduğu, üst katının kadınlara eğitim verileceği en üst katının da bir kreş mantığında, çocukların bakımlarının yapılacağı kısa kreş mantığında bir kapalı çocuk parlcı olacak. Bu da Türkiye'de ilk olacak. 


"40-50 yıllık Talas'm mezarlık ihtiyacı karşılanacak" Bunlarla birlikte gençlik merkezi, bakanlık tarafından Yeni Doğan Mahallesi'nde temelleri nisan ayında atılacak. Mart ayında açılışını yapacağımız 112 acil ve aile sağlık merkezi var. Tamamen belediyemiz tarafından yaptırıldı. Önümüzde ki hafta itibari ile de İl Sağlık Müdürlüğümüze 10 yıllığına tahsis ediyoruz. Orası acil ambulanslarının bulunacağı 24 saat hizmet verecek acil hizmet merkezi olacak. İnşallah bunun açılışını da 10 Mart tıp bayramında yapmak istiyoruz. Bu da belediyemiz tarafında yatırım yapılan bir uygulama. 

7 tane cami yapımı ile ilgili çalışma da başlattık. Üç tanesinin temelini attık. İnşaatları devam ediyor. İki tane büyük caminin de yapımı için hayırseverlerle anlaşmak üzereyiz. İmarlarını şuan hazırladık. 

Arsalar bize ait. İnşallah onları da yaptığımızda bir buçuk yıl içerisinde 7 caminin yapımına vesile olmuş olacağız. 


Kuruköprü, Başakpınar, Anayurt ve Yenidoğan'da da 4 tane okul yapımı için ihaleler şuanda verildi. İnşallah onların temellerini de mayıs ayı içine kadar atacağız. Dolayısıyla buralarda ilk, orta ve lise okulları olacak bu okullarında Talas'a çok faydalı olacağını düşünüyoruz. 

Bir diğer projemiz ise Başakpınar'da büyükşehir belediyemizce seçimlerden hemen sonra yapılmıştı şuanda da bitti kullanımına başlandı. Başakpınar futbol stadyumu 2 trilyona mal olan bir yatırım. 

İnşallah Nisan ayı içerisinde buranın açılışını yaptığımız gibi, Kepez'de de bunun biraz daha küçüğünü yine futbol stadyumunun temelini büyükşehir belediyemizle atacağız. 

Bir diğer uğraştığımız konu Talas'ta nüfus artışı hızlı olduğu gibi ölüm oranlan da artmış durumda. Bundan dolayı mezarlık yetmiyordu. Bunun için yaklaşık yüz dönümlük bir alan belirlerdik. Yaklaşık 40-50 yıllık Talas'ın mezarlık ihtiyacını karşılayacak bir alan. Şuanda hazineden tescili ile ilgili çalışmalarla uğraşıyoruz. Mimari planları çizildi. Nasip olursa orasının da temellerini mayıs ayı içerisinde atmayı planlıyoruz. Mayıs ayında temellerini atarsak bir sene içinde bitecek. 

Bu da Talaş için faydalı bir yatırım olacaktır. 

Aslında birçok projeye değindiniz. Ama bence Talaş için en önemli projelerinizden biri olan Derevenk Vadisi'ne yapılacak viyadük ile sizin deyiminizle 'Talaş bir çıkmaz sokak olmaktan kurtulacak.' Bu projedeki son durumu öğrenebilir miyiz? 


Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından viyadüğün ihalesi yapıldı. 

Çalışmalara da başlandı. Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle proje yürüyor. Talas'ın Malatya yoluna bağlantısını sağlayacak Derevenk Vadisi'nin üzerinden geçen bir viyadük... Bu viyadük ile ilgili çalışmalar başladı. İki yıl içerisinde tamamlanacak. Daha önce bahsettiğimiz gibi çıkmaz sokak olan Talas'ın önü inşallah açılmış olacak. Viyadüğün yapılması ile Talas'ın hareket kabiliyeti sağlanmış olacak. Talas'ın ulaşım sorunu da çözüme kavuşacak diye düşünüyorum. 


Talas'a kazandırmayı düşündüğünüz bir diğer projeniz 'Talaş Havacılık Lisesi' projesi. Bu proje ne aşamada? 

Pilot alımı ve kabin hizmetlerine ilginin çok yoğun olduğunu biliyoruz. Havacılık lisesi benim Talas'a kazandırmak istediğim projelerden bir tanesi... Havacılık lisesi ile ilgili bir mimari tasarımı yaptık. Ancak arsa problemimiz var. Öncelikle arsa problemini çözmemiz lazım. 

Burayı bir hayırsevere yaptırmak istiyorum. Ama bu lise gerçekleştirdiğinde özellikle hostes, yer ve kabin hizmetlerinde çalışacak personelin yetiştirilmesi, bunlara ilave olarakta Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Fakültesi var. Bu fakülteye de uçak bakım onarımıyla ilgili zannediyorum öğrenci yetiştirilmesi için de bu lise örnek olacakür. Şartlar olgunlaştığında bu projeleri hayata geçirmeyi düşünüyoruz. 

Bir diğer projenizde bayanların sosyal hayat içerisinde varlıklarım gösterebilmeleri yönünde olan boş vakitlerim geçirebilecekleri merkezler oluşturma projesi... Bu proje ile ilgili bilgi alabilir miyiz? 

Kapalı çocuk parkı ile bunu biraz birleştirmiş olduk. Kapalı çocuk parkına kadınlar çocuklarını bırakacak. Bayanların da aynı bina içerisinde akında veya üstünde bir şekilde yerleri olsun istiyoruz. Mesela jimnastik yapacaklar. Çocuğunu, kapalı çocuk parkına bıraktıktan sonra binanın altındaki jimnastik salonunda sporunu yapsın. Eğitim almak istiyorsa eğitimini alsın, kursuna gitsin. Çocuk parla ile bayan kültür merkezlerini birlikte yürütme hedefindeyiz. Çünkü kültür merkezlerini yaptığınızda yapacağınız ilk şey çocuk parkı... Çünkü anneler orada çocuklarıyla birlikte çok rahat edemezler. Bu nedenle de birleştirdik. İlki, Atatürk Bulvarı'nda raylı sistem güzergahında çok şık bir proje... Bunun çalışmasını tamamladık. Diğerlerini de yavaş yavaş hayata geçireceğiz. 


Sizin her hafta halkla buluşma günleriniz oluyor. Bu buluşma günlerinde sizin yapmayı planladığınız projeler gündeme geliyor mu? Vatandaşların talepleri bu projelerle uyuşuyor mu? 

Halkımız genellikle halk gününde kişisel sorunlarıyla ilgili ziyarette bulunuyorlar. Genellikle projelerle ilgili bilgi almak isteyenlerin sayısı az. Ama asıl kendi sorunlarıyla ilgili ve bunların büyük bölümü iş talepleriyle ilgili... Halk gününe gelenler ya kendileri yada çocuklarına iş talebinde bulunuyor. Biz şuanda iş taleplerine olumlu yanıt veremiyoruz. 


Belediyelerimizin kadroları belli olduğu için... Ama organize sanayide belirlediğimiz firmalar var. Elimizden geldiğince yönlendiriyoruz. Ama genellikle kamu ağırlıklı talepler var. Ona da çok fazla yardımcı olamıyoruz. İmar ve yolla ilgili diğer altyapı ve üstyapı faaliyetleri ile ilgili talepleri olan veya görüşleri olanlar da var. Onları da değerlendiriyoruz. 

İhtiyaç sahipleri olanlar var. Onlar ihtiyaçlarını belirtiyor. Kömür, yakacak, iaşe, ev eşyası isteyenler var. Onlara yardıma olmaya çalışıyoruz. 

Halk günleri de yoğun bir şekilde geçiyor. 


Talas'ta son zamanlarda katların hızla yükseldiğini görüyoruz. Talas'ın hızla betonlaşarak eski dokusunu kaybettiği görüşü hâkim. Siz de bu görüşe katılıyor musunuz? 

Nüfus artan yerlerde eski doku bozulur. Nüfus artışı olduğu zaman bu bir yapılanmayı da beraberinde getirir. Talas'ta daha önce yapılan imar planları 1996 yılına kadar çeşitli dönemlerde imar planları yapılmış bu imar planları yüksek katlı yapılaşmaya olanak vermiş. Çokta nitelikli yapılmış yapılar değil. Sorunlu ve sıkıntılı planlar. Bunlarda revize ola ola Talaş bugünkü halini almış. Benim de hoşuma giden bir yapılaşma değil. Ancak biz buradaki yapılaşmayı en iyi şekilde yönlendirerek mevcut durumu iyileştirmenin mücadelesini veriyoruz. Ama imara açılmamış yerlerde de aynı hataların yapılmasını önlemek için de bir imar çalışması başlattık. Çok yüksek katlıya girilmesin, yeşil alanı bol ve ulaşım ağı iyi planlanmış bir Talaş ortaya çıksın... 

Ama ben de katılıyorum. Eskiden çok daha iyi yeşil ve şirin olan Talaş çok büyümüş. 40 ilden daha fazla nüfusa sahip bir ilçe konumunda Talaş. Kayseri'nin de nüfusu artmış durumda... Nüfus artışı da ister istemez bir yapılaşma artışını beraberinde getiriyor. İnsanlar bundan dolayı da şikayetçi oluyor. Ama imar planları daha önce yapıldığı için bu imar planlarını tekrar değiştirmek yüksek katlıyı düşük katlıya çevirmek bunlar çok yapılabilecek şeyler değil... Biz imarsız alanları nitelildi planlayabilirsek en azından bundan sonraki Talas'ın önünü açmış oluruz diye düşünüyoruz. 


Tramvayın Anayurt bağlantısı yapılacağı kesinleşti. Bu hattı ne zaman hizmete sokmayı planlıyorsunuz? 

6-7 tane farldı güzergahın fizibilitesi yapıldı. Şuan 2 güzergaha indirildi. Bu iki güzergahtan biri gerçekleşecek. Yaklaşık olarak 4 KM'lik bir ilave hat Anayurt'a çekilecek. Erciyes (.. 

Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyemizin görüşmeleri sürüyor. Bu neticelendiğinde de Mayıs ayında inşallah Anayurt raylı sisteminin temelinin atılması planlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki'ye bu konuda şükranlarımızı sunuyoruz. Bu büyük bir ,1 yatırım. Geçtiğimiz aylarda Atatürk Bulvarı'na * Talas'a gelecek ilk raylı sistem hattını açmıştık. m Talaş Anayurt'un temelini atarsak ve bu da kısa M , p zamanda tamamlanırsa Talas'ın ulaşım ihtiyacı m __ da karşılanmış olacak. M Kayseri'de tramvay ilk yapıldığında m Kayseri'nin geniş yollarının daraltılıp m ulaşım sıkıntısına yol açtığı yönündeki I görüşler mevcut. Tramvay, Talas'ta da I böyle bir trafik sorunu teşkil etti mi? M Talas'ta ortadaki refüj çok geniş olduğu için refüjün sağındaki ve solundaki boş alanlar kaldırıldı. Bundan dolayı burada farklı bir ' uygulama yapıldı. Dolayısıyla şuan daralması Hll değil genişlemesi söz konusu oldu. Böylelikle tSâ' Talas'ın trafiğini çok daha rahatlatmış oldu. 


Hem taşıt trafiği hem de toplu taşıma rahatladı. 

Şuanda Talaş ile ilgili herhangi bir sıkıntı olmadı. Sadece raylı sistemin araç sayısı az. Siparişleri büyükşehir belediyemiz tarafından verildi. Yeni araçlar geldiğinde sefer sayısı artacağı için tramvayın yoğunluğu azalacaktır. 


Rifat Bey'in döneminde gündeme gelen Talaş Şifa Yurdu Şehitliği vardı. Bu şehitlik ile ilgili bir gelişme var mı? 

Orada daha önce bir çalışma yapılmış. İmar planına da şehitlik olarak işlenmiş. Ama kamulaştırma yapılmamış ve herhangi bir çalışma yapılmamış. Mezarlıklar Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolünde. Şehitlikler ise daha üst makamda kültür Bakanlığı'nda olması lazım. Eskiden beri bağ olarak duruyor. Böyle bir çalışma yapılmamıştı. Şuanda da yapılmadı. Herhangi bir talepte yok. Eğer şehitlik haline getirilmesi gerekiyorsa da ilgili kurumlar tarafından şehitlik haline getirilir. 

Talaş üniversite öğrencisi potansiyelinin yüksek olduğu bir ilçe. Bu nedenle de öğrencilerin sosyal aktivitelerin artırılması yönünde talepleri olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili bir girişiminiz var mı? 

Gençlik merkezini zaten yapıyoruz. Bunun yanında da 24 saat açık kütüphane ve yaşam merkezi projemiz var. Bu iki projeyi tek bir alanda uygulamayı düşünüyoruz. Tasarımları hazır olmasına rağmen alan sorununu çözemediğimiz için bu projenin temelini henüz atamadık. 


Bu proje gerçekleştiğinde uzun süre açık cep sinemasının olduğu, 5-6 farklı büyüklükte toplantı mekanlarının olduğu bir alan olacak. Biliyorsunuz öğrenciler eğitim almak istiyorlar. Toplantı yapmak istiyorlar. 

Kulüp faaliyetleri yapmak istiyorlar. Alan ihtiyaçları doğuyor veya bir folklor oynamak istiyor. Ücretsiz internet imkanının olduğu ve bilgisayar odalarının olduğu aynı zamanda da kafeterya ve restoranların olduğu güzel bir yaşam merkezi olacak. Bunlar olduğunda gençlere çok güzel aktivite desteği olacaktır. 

Bu konsep, gençlerin bir buluşma mekanı haline gelecek. Anayurtta gençler yoğun olarak bulunduğu için buraya yakın bir yer olsun istiyoruz.



Kayseri Gündem 


Geri Dön