Müstakil evlerde talep patladı!
Tapusorcom tarafından yapılan araştırmaya göre; koronavirüs salgını sonrasında müstakil evlerde talep patlaması yaşandı. Özellikle İstanbul, İzmir ve Muğla'da müstakil konutların değeri arttı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını müstakil evlere olan talebin artmasına neden oldu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; özellikle bahçeli evlerin tercih edilmesiyle bu evlerin fiyatı iki kat arttı. Müstakil ev piyasasında İzmir'de Foça ve Menderes, İstanbul'da Üsküdar ve Beşiktaş, Muğla'da ise Ortaca ve Bodrum ön plana çıktı.
Emlak bilgi bankası tapsor.com son bir yıl içerisinde müstakil evlere yönelik ve talepleri analiz ettiği "Pandemi Döneminde Müstakil Ev Trendleri" başlıklı rapor yayımlandı.
Raporda yer alan detaylara göre; koronavirüs salgını nedeniyle toplu yaşam alanlarından uzak durmak isteyen vatandaşlar bu dönemde müstakil ve bahçeli ev arayışına girdi. Son bir sene içerisinde bahçeli müstakil evlerinde arzında azalma olsa da ev sahiplerinin satışa gönüllü olmaması nedeniyle bu evlerin fiyati bir hayli arttı.
Bahçeli müstakil ev kategorisinde salgın döneminde ön plana çıkan şehirlerden İzmir 9 ilçeyle ilk sırada yer alırken, İzmir'i, 7 ilçeyle İstanbul, 5 ilçeyle Muğla izledi. Sakarya'dan 4, Adana ve Balıkesir'den 3'er, Ankara, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Tekirdağ, Antalya ve Aydın'dan 2'şer, Çanakkale, Afyon ve Osmaniye'den 1'er ilçe listeye girmeyi başardı.
İzmir'de bahçeli ve müstakil ev fiyatlarında talebin ve arzın en çok arttığı ilçelerin başında yüzde 71 ile Foça gelirken, Foça'yı, yüzde 69 ile Menderes, yüzde 60 ile Seferihisar, yüzde 56 ile Çeşme, yüzde 55 ile Urla, yüzde 53 ile Bornova izledi. Karabağlar, Buca ve Karaburun'da da fiyatlar yüzde 40'ın üzerinde artış kaydetti.
İstanbul'da ilk sırada Üsküdar var
Koronavirüs salgını nedeniyle tatil bölgeleri karşısında cazibesini kaybeden İstanbul gayrimenkul piyasasında daha fazla alternatif sunarak emlak piyasasında tutunmaya devam ediyor. Özellikle beyaz yakalılar için Üsküdar ve Beşiktaş gibi yerlerde az nüfuslu yerlerde müstakil evlere talep devam ediyor.
Beşiktaş ve Üsküdar'da müstakil evlere olan talep artışıyla bu evlerin değerlerinde yüzde 25 artış yaşanmasına neden oldu. Şehir merkezlerinde bulunan müstakil evlerin değeri ortalamanın üzerinde olmasına rağmen trend olmaya devam ediyor.
İstanbul'un Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Sancaktepe, Çekmeköy Gibi kırsal niteliği yüksek bölgelerinde de talep artışı yaşanıyor. Özellikle kısa ve orta dönem kiralama seçenekleri bulunan müstakil evlerde yüksek talep nedeniyle ciddi artış yaşanması satılık değerlerinin de yükselmesine neden oluyor. İstanbul'da son bir sene içerisinde bahçeli müstakil evlerin fiyatlarının en çok arttığı ilçelerin başında yüzde 34 ile Üsküdar gelirken, Üsküdar'ı, yüzde 33 ile Beşiktaş, yüzde 27 ile Beykoz, yüzde 15 ile Silivri ve yüzde 9 ile Sarıyer takip ediyor.
Bodrum ön plana çıktı
Yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez yerlerinden biri olan Bodrum gayrimenkul açısından değerlenmeye devam ediyor. Tam kapanma ve bayram ile birlikte yoğun göç almaya devam eden Bodrum'da bulunan müstakil evlerin fiyatı her geçen gün artıyor. Müstakil bahçeli konut fiyatlarının en çok arttığı ilçelerin başında yüzde 60 ile Ortaca zirveye yerleşti. Söz konusu rakam, Bodrum'da yüzde 55, Datça'da yüzde 54, Marmaris'te yüzde 35 ve Milas'ta yüzde 15 olarak kaydedildi.
Alternatif güzergahlar Sapanca, Marmaraereğlisi, Burhaniye ve Ayvacık
İzmir ve Muğla'da fiyatların tavan yapmasıyla müstakil evin hayal olduğunu düşünen vatandaşlar için alternatif lokasyonlar da bulunuyor. Özellikle İstanbul'a yakın olmasıyla dikkat Balıkesir, Sakarya, Tekirdağ ve Çanakkale'de değer artışı yaşansa da bu kentler erişilebilirlik açısından fırsatlar sunuyor. Son bir sene içerisinde bahçeli müstakil evlerin en çok talep gördüğü ilçeler arasında Sapanca, Marmaraereğlisi, Burhaniye ve Ayvacık alternatif olarak talep gördü.
Son bir yılda bu konutların fiyatlarının en çok yükseldiği ilçeler arasında Sakarya Serpan'da yüzde 72, Aydın Kuşadası'nda yüzde 64, Tekirdağ Marmaraereğlisi'nde yüzde 58, Balıkesir Burhaniye'de yüzde 56, Aydın Didim'de yüzde 52, Çanakkale Ayvacık'ta yüzde 51, Balıkesir Edremit'te yüzde 48, Sakarya Sapanca'da yüzde 43, Adapazarı'nda yüzde 41, Gaziantep Şahinbey'de ve Adana Seyhan'da yüzde 38 arttı.