01 / 05 / 2024

Müteahhit ile alıcı arasında satış vaadi sözleşmesi!

Müteahhit ile alıcı arasında satış vaadi sözleşmesi!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında satış vaadi sözleşmesinden bahsetti...



Bir müteahhit ile satış vaadi sözleşmesi yaptım. Bana vereceği daireyi vermedi ama bir başka yerde vermek üzere yeni bir sözleşme yaptık. Bunu tam bitirecekken bir başkasına satmış. Alan da girip içine oturmuş. Tekrar yeni bir sözleşme yaptık ama bu defa da o yerde inşaat yapmıyor başka bir yerde yapıyor. Ne önerirsiniz? M.Ö.


Değerli okuyucum elbette ilk önerim ‘bu kişiyle iş yapmayın, bu kişi güvenilmez biri’ şeklinde olacak. Hukukun temel prensiplerinden biri ahde vefa yani verilen sözü tutmaktır. Sizinki kaçıncı defadır tutmuyor. Bundan sonra bir-iki önerim daha olacak.


Size vereceği daireyi tutup başkasına satmış. Bu durumda satın alan kişi iyi niyetli üçüncü kişi. Tapu kayıtlarına güvenmiş bu yeri satın almış. Bu kişiye karşı yapabileceğiniz bir şey yok. Şayet yaptığınız gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini tapuya şerh verseydiniz bu üçüncü kişiye karşı da dava açma ve bu daireyi adınıza tescil ettirmek için dava açma imkanınız olurdu.


Bu sayede diğer okuyucularım için hatırlatma yapayım. Şekline uygun yani noterde düzenleme şeklinde yapılmış bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerh verilmesinde büyük yarar var. Ancak şu 41 senelik meslek hayatımda, şekil şartına uyularak yapılmış gayrimenkul satış vaadi sözleşmesine çok az rastladım. Dolayısı ile önce bu sözleşmenin şekil şartı tamam olmalı, sonra da tapuya şerh verilmelidir. Şayet bu yapılsaydı okuyucumun problemi olmayacaktı.  İkinci bir önerim; dairenin vadedilen tarihte verilmemesi halinde müteahhidin ödemesi gereken bir cezai şartın sözleşmede yer almasında yarar vardır. Peki bugün okuyucum ne yapacak? Sözleşmenin yerine getirmemiş olması karşısında sözleşmeyi feshedip ödediği parayı faizi ile birlikte geri isteyecek. Dikkat edin sözleşmeyi tapuya şerh ettirin önerisinde bulunmuyorum zira açıkça anlaşılıyor ki müteahhit kötü niyetli. Yani onunla yapılan sözleşmeden yarar gelmez.


Tamer Heper/Posta


Geri Dön