29 / 04 / 2024

Müteahhite inşaat yapmak üzere arsa teslimi KDV'ye tabi değildir!

Müteahhite inşaat yapmak üzere arsa teslimi KDV'ye tabi değildir!

Posta Gazete Yazarı Ekrem Sarısu, müteahhidin arsa sahibine daire teslimi KDV'ye tabi mi diye soran okuyucusunun sorusunu cevaplıyor. İşte o yazı!




Arsamızı kat karşılığı müteahhide vereceğiz. Müteahhitle görüşmelerimiz sonlanmak üzere. İnşaat tamamlanıp da müteahhit daireleri arsa sahibi olarak bizlere verdiğinde, KDV doğar mı? Doğarsa bu vergiyi kimin ödemesi gerekiyor? 



Kat karşılığı inşaat işlerinde arsa sahiplerinin müteahhide arsa teslimi ve müteahhit tarafından arsa karşılığı olarak inşa edilerek arsa sahiplerine konut (veya işyeri) teslimi olmak üzere iki ayrı teslimi bulunmaktadır: 


Sizin gibi arsa sahibi gerçek kişülerin müteahhide inşaat yapmak üzere arsa teslimi KDV’ye tabi değil. Ancak müteahhidin arsa sahiplerine arsanın karşılığı olarak yaptığı konut (veya işyeri) teslimleri KDV’ye tabi tutulacak. Müteahhidin inşaat bitiminde arsa sahiplerine teslim edeceği konut (veya işyeri) için KDV hesaplayıp beyan etmesi gerekiyor. Ancak kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, üretilen konut (veya işyeri) teslimlerinde hesaplanan KDV’nin arsa sahiplerinden tahsil edilmeyeceği ve müteahhit tarafından ödeneceğine dair hükümlere yer verildiği görülmektedir. 


Arsa sahibi olarak müteahhitle anlaşarak aranızda yapacağınızın ‘kat karşüığı inşaat yapım sözleşmesi’nde bu şekilde bir hükme yer vermeniz halinde, müteahhit tarafından arsa karşılığında yapılacak teslimler nedeniyle hesaplanan KDV’yi, sizin yerinize müteahhit öder.


Ekrem Sarısu/Posta


Geri Dön