30 / 04 / 2024

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2022 yılı son çeyrek raporunu yayınladı. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden inşaat, geçen yılı nasıl geçirdi? Yurt içi ve yurt dışı müteahhitlerin sorunları neler? İşte, TMB’nin son raporu.



Türk mütaahhitler kalkınma hedeflerinin sürmesi için inşaat sektörünün güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yayınlanan 2022 yılı son çeyrek raporunda,  yurt içinde daralan inşaat sektörünün son derece zor bir süreçten geçtiği belirtilerek, sürdürülebilir büyümeye dönüşün yakın zamanda beklenmediği dile getirildi.

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

Raporda, inşaat sektörü güçlendirilmeden kalkınma hedeflerinin sürdürülmesinin mümkün olmadığına işaret ederek kamu müteahhitlerinin ve konut sektörünün sorunlarını çözecek ilave adımların atılması istendi. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ise son dönemde hem savaş ve ekonomik kriz içindeki dünyadaki gelişmelerin yanı sıra geleneksel pazarlardaki güvenlik sorunları nedeniyle çeşitli güçlükler ile karşılaştığı belirtildi.

TMB’nin ‘ İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2023 sayısı yayınladı. Raporda, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler ele alınırken, sektörün hükümetten beklentilerine de yer verildi.

KAMPANYALAR OLUMLU AMA YETMEZ

Raporda, inşaat sektöründe son 5 çeyrek dönemdir artan oranlarda yaşanan aralıksız daralmanın, geçen yılın 3. Çeyrek döneminde de devam ettiğine işaret edildi. Sektörel yatırımlarda 2021 yılının ikinci çeyrek döneminde gerçekleşen artışın, daha sonraki dönemlerde yerini gerilemeye bıraktığının belirtildiği raporda, sektörün canlanması için girdi maliyetlerindeki artış sorununun çözümlenmesi gerektiği ifade edildi.  Raporda, hükümetin son dönemdeki üretimi destekleyen kampanyaları ‘olumlu bir gelişme’ olarak değerlendirilirken, bu yıl içerisinde kamu müteahhitlerinin sorunlarını çözecek ilave adımların beklendiği belirtildi.


Geri Dön