21 / 05 / 2024

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2022 yılı son çeyrek raporunu yayınladı. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden inşaat, geçen yılı nasıl geçirdi? Yurt içi ve yurt dışı müteahhitlerin sorunları neler? İşte, TMB’nin son raporu.



Geçen yılın son çeyrek döneminin değerlendirildiği raporda, özetle şu tespitlere yer verildi:

*MALİYETLER ÇOK ARTTI, BORÇLAR YÜKSEK, PROJELER YARIM KALDI: İnşaat maliyetlerindeki artışlar, yeni proje geliştirme ya da kamu projelerinin yürütülmesinde önemli sorunlar yaratıyor.  Salgının etkileri ve döviz kurundaki gelişmelerle birlikte 2021 yılında temel girdi maliyetleri yüzde 150 düzeyine varan oranlarda artış gösterdi. Rusya-Ukrayna savaşının hammadde fiyatları üzerinde küresel çapta yarattığı etkiyle birlikte bu oran yüzde 170’leri aştı. Kamuya yapılan işler için ayrılan ödeneklerdeki yetersizlikler ve hakediş ödemelerinde dikkat çeken uzun süreli gecikmeler ve son dönemde artırılmış olan vergi yükünün getirdiği sorunlar ise halen devam ediyor. Projeler yüksek borç oranları nedeniyle tamamlanamıyor. 

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

*KAMPANYALAR OLUMLU ETKİLEYECEK: 2021’in son çeyreğinde artan gayrimenkul satışları, 2022 yaz aylarında yavaşladı, ardından gerilemeye başladı. Sosyal konut atılımı ve orta gelirliye uygun koşullarda konut kredisi kampanyaları sektörde kısmi bir rahatlama sağlayabilir.  Konut kredisi faiz oranlarını psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşürecek ‘Yeni Evim’ kampanyası, sektörü olumlu etkileyebilir

*KÖRFEZ PROJELERİNDE ‘YEŞİL’ IŞIK: Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez ülkeleriyle son dönemde ısınmaya başlayan siyasi ilişkiler, gelecek dönemde yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine olumlu yansıyacaktır. Gelecek 10 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan yaklaşık 3,3 trilyon dolarlık alt ve üst yapı yatırımları ile Körfez’de öne çıkan ülkede Saudi 2030 ve Gigaproject gibi programlardan Türk müteahhitlerin pay alması sektörün küresel pazardaki mevcut zorluklardan daha az etkilenerek çıkması açısından önemli.


Geri Dön