17 / 05 / 2024

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2022 yılı son çeyrek raporunu yayınladı. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden inşaat, geçen yılı nasıl geçirdi? Yurt içi ve yurt dışı müteahhitlerin sorunları neler? İşte, TMB’nin son raporu.



*AVRUPA’DA YATIRIM FIRSATLARI: Asya ülkelerinin talep artışı halinde yükselmesi beklenen enerji fiyatları çerçevesinde, petrol üreticisi Orta Doğu ve Afrika pazarlarında gerçekleştirilecek yeni projeler sektörü destekleyecek. Diğer yandan; Avrupa ülkelerinde savaşla birlikte ve Avrupa Yeşil Mutabakat (AYM) kapsamında enerji yatırımları ile renovasyon projelerinden sektör için yeni fırsatlar yaratacaktır.

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

*FİNANSMAN İHTİYACI ARTTI: Küresel para politikalarının sıkılaşmasının yanı sıra halen devam eden savaşın olumsuz etkileri nedeniyle potansiyel projelerin finansman ihtiyacı arttı. Bu kapsamda; TMB, başta Türk Eximbank olmak üzere Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Danimarka Eximbank’ı (EKF) gibi uluslararası kalkınma bankaları ve ihracat kredi kuruluşları ile görüşmelerini sürdürüyor.

*TÜRK İŞGÜCÜ İÇİN ENGELLER AŞILACAK: İnşaat sektörü, yurt dışı projelerde istihdam edilen Türk işgücü sayısını gerekli düzenlemelerle orta vadede 100 bine çıkarmayı hedefliyor. Her fırsatta dile getirdiğimiz yurt dışında müteahhitlik hizmetlerinde istihdam edilecek işgücüne gelir vergisi muafiyeti konusu karşılık buldu. Yurt dışında Türk işgücü istihdamının önündeki bir diğer engel ise işçi-işveren uyuşmazlıklarının bazı avukatlık büroları tarafından istismar edilerek önemli bir problem haline getirilmesi. Bu konuda da ilgili makamlar ile görüşmeler devam ediyor.


Geri Dön