27 / 04 / 2024

Müteahhitlerden son dakika çağrısı: Sorunlarımız çözülsün konut üretmeye başlayalım!

Müteahhitlerden son dakika çağrısı: Sorunlarımız çözülsün konut üretmeye başlayalım!

Müteahhitler, son iki senedir yaşanan sorunlar sebebiyle konut üretemediklerini, İstanbul başta olmak üzere deprem riskine karşı büyük önem taşıyan kentsel dönüşümün hızlanması için hükümetten çözüm beklediklerini belirttiler..



Müteahhitler, son iki senedir yaşanan sorunlar sebebiyle konut üretemediklerini dile getirerek, mega kent İstanbul başta olmak üzere deprem riskine karşı büyük önem taşıyan kentsel dönüşümün hızlanması için hükümetten çözüm beklediklerini söyledi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, bir konutun üretiminde arsa maliyetinin yerine göre 2 ila 3 milyon TL'ye yükseldiğine çıktığına İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı (İMKON) Tahir Tellioğlu, son üç sene içinde konut üretiminin 600 ila 750 bin civarında düştüğünü kaydederken, demirci, sıvacı gibi inşaat işçilerinin yurtdışına gidişlerinin engellenmesini talep etti.

KONUTA ERİŞİM ZORLAŞTI MI?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, İMKON Başkanı Tellioğlu, yapmış olduğu yazılı açıklamada, inşaat sektörünün yaklaşık olarak iki senedir fahiş fiyat ve maliyet artışlarıyla mücadele ettiğini belirtti. Yüksek enflasyonun alt ve orta gelir grubunun konuta erişimini zorlaştırdığına da değinen İMKON Başkanı Tellioğlu, son üç senede konut üretiminin yıllık olarak 200-250 bin civarında düştüğünü, bir konutta arsa maliyetinin 2 ila 3 milyon TL'ye çıktığını kaydetti.

Müteahhitlerden son dakika çağrısı: Sorunlarımız çözülsün konut üretmeye başlayalım!

MALİYETLER YÜKSEK ARSALAR YETERSİZ

Paylaşılan detaylara göre, İMKON Başkanı Tellioğlu son dönemlerde durağanlaşmış olan konut arz/talep piyasasındaki durgunluğu gidermek, vatandaşın konut alımını kolaylaştırmak ve depreme karşı mega kent İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla tespit ve önerilerini de açıkladı.


İMKON Başkanı Tellioğlu yaptığı açıklamada inşaat temel malzeme fiyatları, çimento, beton, cam v.b, girdi maliyetlerinden bağımsız olarak aşırı arttığını söyleyerek, konut yapımında en büyük maliyeti oluşturan imar planı ve altyapısı hazır sorunsuz arsa temininin yetersiz kaldığını söyledi.

Açıklamasında başta maliyet artışları ve diğer nedenlerin konut fiyatlarını ve dolaylı olarak da hızlı bir biçimde kiraların artmasını tetiklediğine değinen İMKON Başkanı Tellioğlu, Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacının ortalama 900 binden 650-700 bine düşerek, oluşan arz kaybının konut fiyatlarına yansıdığını, kira talebini artırdığını ve kiraların erişilemez noktaya geldiğini söyledi.

Müteahhitlerden son dakika çağrısı: Sorunlarımız çözülsün konut üretmeye başlayalım!

İMKON Başkanı Tellioğlu, Bütün bu zor süreçlere bir de belediyelerin imar ve altyapı çalışmaları ruhsat işlemlerinin uzun sürmesi, yapısal disipline katkı sağlamayan bazı bürokratik gereksiz uzun prosedürlerin işi daha da zorlaştırdığını söyleyerek, birçok imar planının davalık olduğunu ve davaların uzun sürdüğünü söyledi.

İŞÇİ SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR

Yaptığı açıklamada son 1 senedir sektörün nitelikli işgücü/usta bulamama sorununun sektörle işbirliği içerisinde çözülmesi gerektiğini söyleyen Tahir Tellioğlu, "Kısa vadede sektör çalışanlarının yurt dışına çıkışı kısıtlanmalı, yurt dışından geçici işgücü temin edilmeli. Orta ve uzun vadede meslek okulları teşvik edilmeli. Ayrıca bina inşaatlarının vergilendirilmesi senelere sarih yapıldığından vergilendirme döneminin adil ve şeffaf bir biçimde gerçekleşmesi için geçmiş inşaat maliyetleri vergilendirme dönemine (enflasyon muhasebesi) güncellenerek tahakkuk edilmesi gerekiyor. Ayrıca kamu müteahhitlerinin ilk önce fiyat farkından doğan mağduriyetleri olmak üzere sektörü etkileyen diğer sorunları çözülmeli." dedi.

Konut aidatları sorununun tek çözümü kat mülkiyeti kanunun revize edilmesinden geçiyor!

Türk müteahhitler ilk 8 ayda 162 yeni proje sözleşmesi imzaladı: Üstlenilen iş tutarı 11 milyar dolar! 

İkinci el konut fiyatlarında spekülasyona 349 bin TL ceza!


Geri Dön