06 / 11 / 2024

Nabi Avcı: Diyarbakır'da 83 okul ağır hasarlı!

Nabi Avcı: Diyarbakır'da 83 okul ağır hasarlı!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Avcı "83 tane ağır hasarlı, kullanılamayacak halde okulumuz var" dedi.




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Avcı, terör olayları nedeniyle öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi. Sorunlu bölgelerdeki öğrencilerin terör olaylarının yaşanmadığı yerlere misafir öğrenci olarak gittiklerini ya da kayıtlarını o okullara aldırabildiklerini belirten Avcı, “Biz hemen e-okul sistemine 'misafir öğrenci' butonu koyduk. Mesela Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki öğrencilerimiz, Diyarbakır'ın diğer okullarında misafir öğrenci olarak veya kayıtlarını oraya alarak eğitimlerine devam etti. Bu çocuklarımızı, misafir öğrenci olarak, sorunsuz okullarda eğitimlerine devam edecek şekilde eğitime alıyoruz. Yarıyıl tatili sırasında Silopi, Cizre ve Sur'daki 8. ve özellikle 12. sınıftaki öğrenciler telafi eğitimi aldı. Bu çocuklar sadece telafi eğitimi almadı; sağlık kontrolünden geçirildiler, psiko-sosyal destek aldılar, her öğrenciye 250 TL harçlık verildi, temel ihtiyaçları karşılandı. Bu durumda olan 12 binin üzerinde 12. sınıf öğrencimiz destek aldı. Silopi'de yerinde eğitime başladık. Silopi'de 30 binin üzerinde öğrencimiz eğitimlerine devam ediyor. Eğitim alamadıkları dönemler için de hafta sonlarında, ders sonlarında telafi eğitimi alacaklar” ifadelerini kullandı.


83 tane ağır hasarlı okul var


Terör olayları nedeniyle zarar gören okulların hemen tamir edildiğinin, kullanılamayacak hale gelen okulların ise yenisinin yapılması için çalışmaların başladığının altını çizen Avcı, “Hafif zararlı veya orta zararlı okullarımızı hemen tamir ediyoruz. Onlar bugün yakıyorlar, biz hemen çalışıyoruz, tamir ediyoruz. Buradan, öğretmenlerimizin ve öğretmenlerimizin güvenliği için, canlarını ortaya koyarak mücadele veren güvenlik güçlerimize çok teşekkür ediyorum. Okullara gündüz molotof kokteyli atılıyor, gece hemen ekiplerimiz gidiyor, gereken tamiri yapıyorlar. 83 tane ağır hasarlı, kullanılamayacak halde okulumuz var. Ama bunların tadilatları için hemen ihaleler yapılıyor. Gerekirse bunlar yıkılarak yenilerini yapıyoruz. Daha önceden de, 5-6 Ekim olaylarında aynı şeyleri yapmışlardı, o okulların tamamını 60 milyon TL harcayarak inşa ettik” diye konuştu.


Eğitimde fizik tamam sıra kimyada


Eğitim sisteminin gelişen teknolojiye, hayat şartlarına ayak uydurması gerektiğini vurgulayan Bakan Avcı, “Teknoloji değişiyor, hayat değişiyor, eğitim öğretim teknikleri değişiyor, dünya değişiyor ve bizim 30 yıl, 20 yıl, 10 yıl öncesinden kalan ders kitaplarımızla, eğitim malzemelerimizle, eğitim öğretim tekniklerimizle bu işi sürdürmemiz doğru değil. Bunların çağın ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirilmesi lazım. Eğitimde müthiş bir demokratikleşme gerçekleşti. Üniversite öğrencileri bile kılık kıyafetleri yüzünden okullarına gidemiyorlardı, bunu kaldırdık. Bütün okullarımızda, öğretmenlerimizde, öğrencilerimizde, herhangi bir kısıtlama olmaksızın, temel insan haklarına müdahale sayılabilecek yasakları kaldırarak, eğitimin öğretimin önünü açtık. 4+4+4 uygulamasıyla çocuklarımızın önündeki seçenekleri geliştirdik. Her çocuğumuzun, kendi ilgi alanına, yeteneğine göre eğitim almasının önünü açtık, seçmeli derslerin sayısını arttırdık. Eğitimde fizik tamam, şimdi sıra kimyada” değerlendirmelerinde bulundu.


92 sahte diplomalı öğretmen tespit edildi


Sahte diplomalı öğretmenler konusuna da değinen Avcı, yapılan araştırmalar sonrasında 92 tane sahte diplomalı öğretmen tespit edildiğini söyledi. 117'ye yakın şüpheli istifanın da olduğunu belirten Bakan Avcı, şöyle konuştu:“Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor ama bunun öğretmen camiamızı tedirgin etmesinden de rahatsızım. Rehberlik ve Denetleme Başkanlığımızın yaptığı araştırmalar sonucunda, bugün itibariyle 92'yi bulan öğretmenin, aslında sahte diplomalarla atamasının yapıldığı tespit edildi. Adaylar KPSS'ye giriyor, KPSS'den bir puan alıyor, sonra alan sınavlarına giriyorlar, bunların karmasından oluşan bir puan üzerinden atamalar yapılıyor. Bu 92 öğretmenin hemen hemen tamamı şöyle: Aslında diyelim biyoloji öğretmeni ama biz biyolojiden çok fazla atama yapamıyoruz, orada doluluk oranımız yüksek, yani biyoloji öğretmeni olarak atanma şansı daha düşük. Buna mukabil özel eğitim öğretmenliği yani engelli çocuklarımızın eğitimiyle ilgili, bu alanlarda da çok açığımız var, hangi alanda daha çok alım yapılıyorsa, bir şebeke diyor ki, 'senin biyoloji öğretmeni olarak atanma şansın çok yok, gel ben sana diploma uydurayım, seni bir özel öğretim bölümünden mezun olmuş gibi göstereyim' diyor. Aslında biyoloji öğretmeni ama müracaatını özel eğitim öğretmeni gibi yapmış sahte diplomayla. Bir defa evrakta sahtecilik var, başkalarının hakkına tecavüz eden var. Şimdi bu 92'nin dışında, 117'ye yakın şaibeli istifa var, bunlar da araştırılacak. Bu konularda herhangi bir şekilde sorunu olmayan öğretmenlerimizin tedirgin olmasını gerektirecek hiçbir şey yok.”




Yeni Şafak


Geri Dön