27 / 04 / 2024

Nakliyecilerde kentsel dönüşüm mesaisi başladı! Firmalar 1 ay sonraya gün veriyor!

Nakliyecilerde kentsel dönüşüm mesaisi başladı! Firmalar 1 ay sonraya gün veriyor!

Ülkemizde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği nakliye firmalarına yaradı. Artan taleplere bağlı şekilde 1 ay sonrasına gün veren bile var...



Kentsel dönüşüm seferberliğinin hızlanması, evden eve taşıma işlerine olan talepleri de patlattı. Genel olarak kış aylarını hava şartları nedeniyle durgun geçiren sektör, şimdilerde en hareketli dönemlerinden birini yaşıyor. Özellikle mega kent İstanbul’un farklı semtlerindeki eski sitelere ve binalara nakliye firmalarının broşürleri bırakılıyor. Apartman girişlerine asılan ilanların yanında sosyal medyada da kıyasıya bir duyuru rekabeti var.

3+1 EV İÇİN 15 BİN TL

Piyasadaki son rakamlara göre, kısa mesafedeki 3 oda 1 salon eve taşıma 15 bin lira iken; asansör gerekmeyen giriş katlarında rakam 10 bine kadar iniyor. Yeni Şafak'tan Orhan Orhun Ünal'ın haberine göre uzak yerdeki konutlara da eşyanın fazlalığı ve yük miktarına göre fiyatlar, 40 bin TL'ye kadar çıkıyor. İnternet ve mobil uygulamalar üzerinden ulaşılmış olan şirketlerin çoğu belli bir fiyat vermiyor. Zaten piyasada bu işin standardı da yok. Konutun özelliğine, mesafeye ve semtine göre farklılık gösteriyor.

FİRMALAR BİR AY SONRASINA GÜN VERİYOR

Mega kent İstanbul’da 5 ile 20 bin arasında değişen 2 oda 1 salon konutun taşınma tarifesi, hem yeni yıl hem de kentsel dönüşüm heyecanını bahane ederek artırıldı. Bazı firmalar, artan talebe yetişemediğini, bazıları da 1 ay sonrasına randevu verdiklerini dile getirdi. Yaşanan Yoğunluk, sektördeki istihdama da yaradı. İş başı ücret alan çalışanların günlüğü ortalama olarak 1.000 ile 1.500 arasında farklılık gösteriyor. 

Nakliyecilerde kentsel dönüşüm mesaisi başladı! Firmalar 1 ay sonraya gün veriyor!

ÜCRETLERDE 7 KATLIK ARTIŞ

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Kentsel dönüşüm projeleri nakliye sektörüne de büyük hareketlilik getirdi. Konut fiyatlarının artması diğer kalemlerin de fiyatının artmasına sebep olabiliyor. Nakliye sektörü de bunlardan nasibi aldı. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, yeni teknolojik lojistik ürünlerin gelişmesi fiyatları da etkiledi. Örnek olarak başkent Ankara’da birkaç kilometrelik mesafe için taşımacılık şirketleri en az 10 bin TL fiyat çıkarmaya başladı. Şehirlerarası nakliye ücretleri de bu fiyatların 6-7 katına ulaştı” dedi. Sektördeki fiyatlar semte ve isteklere göre değişiyor. Eğer konutta bulunan eşyaların paketlenmesini de şirket elemanları yaparsa rakam yükseliyor. Taşınma günü, elemanların çay, kahve yemek ihtiyaçlarını da masraf listesine ekleyelim. Diğer bir taraftan yalnızca mega kent İstanbul’daki 600 bin riskli yapının dönüşümü için iki yakada da çalışmalar sürerken birçok yan sektörün bu süreçten olumlu etkilenmesi de bekleniyor.


KONUT YENİLEME İŞLERİ DE TAVAN YAPTI

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm, konut yenileme işlerine de yaradı. Piyasadaki hareketliliğe değinen Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam, “Özellikle kent merkezlerindeki konutlar birkaç kat birden değerlendiği için insanlar ellerindekini tutma ve yenileme işlemiyle evlerine değer katma çabasında” diye konuştu. Art Design Y.K. Başkanı Turgay Terzi de açıklamasında “Aldığımız işlerin yüzde 90’ı yenilenme projesi. 2024'te de tadilat işleri yoğun olarak devam edecek” dedi. Kısacası gündemden düşmeyen kentsel dönüşüm her sektörü kendi hizmet alanına göre dönüştürüyor.

YÜZDE 80'İ KAYIT DIŞI 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ‘Evden Eve Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu’na göre, ortalama olarak 4 milyon taşıma işlemi yapılırken, ekonomik büyüklük 22 milyar TL'ye çıktı. Kentsel dönüşümün hızlanmasıyla söz konusu bu rakamın 2 katına ulaşması bekleniyor. Bu alandaki firmaların da yüzde 80’lik kısmının kayıt dışı olduğu tahmin ediliyor.

 

Betorname Japonya'da da yıkım yarattı! Prof. Dr. Cenk Yaltırak: Dönüşümün betona gömülmesi büyük israf!

Konutta 2024 nasıl geçecek?

Fatih'te Tapu Müdürlüğünde 136 ünlü ismin tapu kayıtları paylaşılmıştı: Tapu kaydı davasında son dakika gelişmesi!


Geri Dön