12 / 09 / 2024

Namet 50 milyon euro'luk tesis yaptırdı

Namet 50 milyon euro'luk tesis yaptırdı

Namet Başkanı N. Tarık Kayar, "Tesisi AB standartlarına göre yaptık, AB heyeti her aşamayı denetledi" dedi



İşlenmiş et ürünleri firması Namet'in, Avrupa Birliği hijyen şartlarına uygun üretim yapacak Çayırova tesisleri bugün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle resmen açılacak. Temeli iki yıl önce atılan ve 50 milyon euro'luk yatırımla hayata geçirilen tesisin yılda 22 bin 500 ton et işleme kapasitesine sahip olduğunu bildiren Namet Yönetim Kurulu Başkanı N. Tarık Kayar, sevkiyat ve satışa kadar tüm süreçlerin otomasyon sistemiyle yönetildiğini anlattı.
Tesisin, yılda 3 bin ton donuk köfte ve burger, 5 bin ton ileri işlenmiş ürün üretme kapasitesine sahip olduğunu belirten Kayar şöyle konuştu: "İnşaat aşamasında AB'nin standartlarının yer aldığı kalın bir kitapçık bize yol gösterdi. Günlerce o kitapla yatıp kalktım. AB heyeti, inşaatın her aşamasında denetleyici bir rol oynadı. Beğenmedikleri noktaları yıkıp yeniden yaptık. Eldivenin rengine bile karıştılar. Tesisin tamamlandığı güne kadar o kitapçıkla dolaştım."

Hijyenik inşaat
34 bin 600 metrekarelik kapalı alana sahip olan tesiste yer alan el değmeden işleme yapan dilimleme ve paketleme parkuru bulunduğunu kaydeden Kayar şunları söyledi: "Paslanmaz çelik duvar ve tavan kaplamaları ve zemin uygulamalarında bakteri üretmeyen özel bir malzeme kullanıldı. Ameliyathanelerde kullanılan iklimlendirme sistemi oluşturuldu."
Yeni tesiste 300 kişinin çalıştığını belirten Kayar, böylece Namet'in toplam istihdamının 700'e ulaştığını bildirdi. Namet 2011'de Konya'da 30 milyon dolarlık yatırımla bir tesis daha kurmayı ve burada 250 kişi istihdam etmeyi planlıyor.
Tuğba Bozkurt

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Ette 100 milyon liraya `AB hijyeni'ne uydu şimdi derece bekliyor
Namet'in 100 milyon liralık yatırımla 2 yılda hayata geçirdiği et entegre tesisi, Avrupa Birliği'nin hijyen standartlarına uygunluğuyla dikkat çekiyor.

Resmi açılışını bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı tesis hakkında konuşan Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar, "Tesisin otomasyon, hijyen, makine parkuru biraraya getirilip bunlardan çıkan değerlerde AB normlarında numara verilecek. Avrupa'da da sıralamaya girecek. Bizim hedefimiz ilk 3'e girebilmek" dedi.
Konya'ya yatırım
Namet'in 2009 yılında yüzde 10'un üzerinde büyüyerek 330 milyon lira ciroya ulaştığını ifade eden Tarık Kayar, şöyle konuştu: "2010 hedefimiz 500 milyon lira ciroya ulaşmak. Halka açılma yolunda ilerliyoruz. Yurtdışından ortaklık teklifleri aldık ama kabul etmedik. 2011'de halka açılacağız. Ayrıca 2011'de Konya'da bir yatırım düşünüyoruz. Entegrasyon zincirini tamamlamak adına 40 bin metrekare arazi satın aldık. Şu anda fizibilite aşamasında ancak 30 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz."
100 bin buzağı lazım
Tarık Kayar, hayvan yetiştiriciliğine destek olmak ve hammadde olarak kullanmak üzere buzağı ithalatının yapılmasını Tarım ve Köyişleri Bakanlığına önerdiklerini söyledi. Tarık Kayar, "Et ithalatına ve kesilmiş hayvan ithalatına gerek yok. Ancak buzağı ithalatı çok mantıklı olur. İthalata kota gelir mi bilemiyorum ancak 50-100 bin buzağı gelmesi gerekiyor. Arjantin ve Güney Amerika'dan buzağı ithalatı yapılabilir. Kırmızı et fiyatları arz talebe bağlı. Mevsimsel veya dönemsel değil, tüketicinin et ihtiyacını yetiştiricilerin karşılamaması gibi bir durum söz konusu oldu. Fiyatı 17 liraya kadar çıkan karkas 15 liraya indi. Fiyatların düşüş eğiliminde devam edeceğini ve yüzde 10-15 azalma daha bekliyoruz" diye konuştu.
Meltem Kara / Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Namet'in dev tesisi 700 kişiye istihdam sağlayacak
  
Deneme üretimine 2009'da başlayan Namet Gıda, bugün Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılması beklenen 34,600 metrekare kapalı alana kurulu dev tesislerde 700 kişiyi istihdam etmeyi amaçlıyor

DENEME üretimine 2009'da başlayan Namet Gıda, dana, hindi ve piliç etinden 100'ü aşkın ürün üreten tesisi açmaya hazırlanıyor. Hijyen açısından en ileri tekniklerin uygulandığı, 34 bin 600 metrekare kapalı alana kurulu, 700 kişinin istihdam edildiği tesisler, yılda 25 bin ton kemiksiz et işleme, 10 bin ton şarküteri, 3 bin ton donuk köfte ve burger, 5 bin ton ileri işlenmiş ürün üretme kapasitesine sahip. Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar, tesislerin açılışının bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmasının beklendiğini söyledi. Tesisin temelinin 2007'de atıldığını, deneme üretimlerine ise 2009 yılının son döneminde başladıklarını ifade eden Kayar, 100 milyon liraya mal olan tesisin yüzde 90'ının öz sermaye, yüzde 10'unun ise orta vadeli kredi ile inşa edildiğini bildirdi.

Namet Çayırova tesislerinin Türkiye'nin Avrupa Birliği hijyen standartlarına uygun ilk gıda üretim tesisi olduğunu öne süren Kayar, 34 bin 600 metrekare kapalı alana kurulu, 700 kişinin istihdam edildiği tesislerin yılda 25 bin ton kemiksiz et işleme, 10 bin ton şarküteri, 3 bin ton donuk köfte ve burger, 5 bin ton ileri işlenmiş ürün üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Karışımsız yüzde 100 et üretiyor
ÜRÜNLERİ arasında 'karışım' bulunmadığını söyleyen Kayar, 'Ürünlerimiz ya yüzde 100 dana, tavuk ya da hindidir.  Kapasitemizin yüzde 95'i yüzde 100 dana eti üzerine çalışmaktadır. Yüzde 5'i ise diyette olan, kırmızı et tüketmeyen müşterilerimize hizmet vermek adına faaliyet göstermektedir'' diye konuştu. Kayar, Konya'da yeni bir tesis yatırımına başladıklarını, şu anda fizibilite aşamasında olduklarını, söz konusu tesisin 30 milyon $'a mal  olmasının beklendiğini söyledi.
Akşam


Geri Dön