30 / 04 / 2024

Narbel yolu rezidans inşaatı yüzünden mi çöktü?

Narbel yolu rezidans inşaatı yüzünden mi çöktü?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Narlıdere'de yaptırdığı Nar-Bel yolunu koruyan istinat duvarı geçtiğimiz Cuma gecesi yıkılmıştı, peki Narbel yolu rezidans inşaatı yüzünden mi çöktü?




Yeni Asır'ın İzmir'in en pahalı yolu olan ve istinat duvarı yıkılan Narlıdere'deki Nar-Bel yolunda çökmeler olduğu yönündeki haberini yalanlamaya çalışan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur'a en güzel cevabı gerçekler verdi.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin Narlıdere'de yaptırdığı ve Danıştay'ın plan hiyerarşisine uygun olmadığına karar verip yeniden bilirkişi raporu istediği Nar-Bel yolunu koruyan istinat duvarı geçtiğimiz Cuma gecesi yıkılmıştı. Gece yarısı yaşanan olayda can ve mal kaybı olmazken, yolun bir kısmı da çöktü. 


Batur yalanlamaya çalıştı 


Yeni Asır, bu gelişmeyi Pazar günü özel haber olarak okuyucularına duyurdu. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ise, Yeni Asır'ın haberini yalanlamaya çalıştı. Yazılı bir açıklama yapan Batur, "Haber gerçeği yansıtmıyor. Haberde belirtildiğinin aksine, Narbel yolu üzerinde bir çökme bulunmuyor. Sözkonusu imar parselindeki yapılan çalışma istinat duvarı imalatıdır. Gerçekleştirilen kazı ise istinat duvarının temel ve gövdesinin yapım çalışmasıdır. Bu çalışmalar devam ederken, yol üzerinde herhangi bir olumsuzluğa sebep vermemek için, trafik akışı inşaat araçlarının giriş-çıkış noktasında güvenlik gerekçesiyle tek şeritten sağlanıyor. Çalışmalar, iki-üç gün içerisinde tamamlanacak, trafik düzeni eski haline dönecek" dedi. 


Ürkütücü manzara 


Ancak, gerçekler asıl Abdül Batur'un söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını net olarak ortaya koydu. Yolda giderek artan çökme sonucu istinat duvarının yıkıldığı bölümde yolun gövdesinin yarısının çöktüğü ortaya çıktı. Yolun iniş yönündeki iki şeridi yerle bir olurken trafik çıkış yönündeki diğer iki şeritten verilmeye başlandı. 


Çökmenin nedeni rezidans inşaatı mı? 


Öte yandan yolun gittiği 2. İnönü Mahallesi sakinlerinden Ö.D, çökmenin bir inşaat firmasının yaptığı rezidansın temel kazma işlemi sırasında olduğunu öne sürdü. Ö.D, "Günler önce derin bir temel kazma çalışması yaptılar. İstinat duvarı çöktükten sonra Narlıdere Belediyesi yetkilileri gelip inşaat firmasının tabelalarını apar topar kaldırdılar. Ancak, işçilerin konakladığı konteyneri kaldırmak akıllarına gelmedi" dedi. 


Yeni bilirkişi inceleyecek 


Bazı bölümlerinde yüzde 21 oranında eğim bulunan yolu tehlikeli bulan çevre sakinleri, dava açtı. Büyükşehir ve Narlıdere Belediyesi hukukçuları, mahkemeye verdikleri cevapta, yolun imar planlarına ve ölçeklerine göre yapıldığını savundu. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişiler de iki ayrı rapor hazırladı ve her iki görüş de yolun 'uygun' olduğuna yönelikti. Mahalle sakinlerinin avukatı Mustafa Kemal Turan, iki raporun da aynı bilirkişilerce hazırlandığını belirterek farklı bilirkişilerce yolun tekrar incelenmesini talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi reddederken, Avukat Turan konuyu Danıştay'a taşıdı. Danıştay 6. Dairesi de yol ile ilgili dava açan mahalle sakinlerini haklı bulup, 1/25000 ölçekli planda görünmeyen yolun 1/5000 ve 1/1000'lik planlarda gösterilmesinin plan hiyerarşisine uygun olmadığını belirtip, bu durumda bilirkişilerce hazırlanan raporun uygun olmadığına karar verdi. Danıştay, yeni bilirkişilerce inceleme yapılması gerektiğini kararlaştırdı. Danıştay'ın kararı üzerine yerel mahkeme, İzmir'deki bilirkişiler yerine Ankara'dan bilirkişi heyeti belirledi. Ancak yeni inceleme yapılmadan yolda facianın eşiğinden dönüldü.



Yeni Asır


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Narbel yolu için Başkan Aziz Kocaoğlu, "Orada göçme yok, atlamış olacağımı sanmıyorum" dedi. Ancak yağmur sonrası yoldaki son manzara yoruma gerek bırakmayacak kadar açık

Egeli Sabah'ın 3 Ocak Pazar günü manşetine taşıdığı Narbel yolundaki çökmeye ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yaptığı açıklamayı, söz konusu yol bir kez daha tekzip etti. Kordon Otel'deki İzmir Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda konuya ilişkin soruyu cevaplandıran Kocaoğlu, bölgede bir arsanın istinat duvarı ile ilgili çalışma yapıldığını belirterek, " Orada göçük olacak bir şey de yok. Yol tamamen kazıklı zaten. Bende yolda bir göçük bilgisi yok. Atlamış olacağımı sanmıyorum"dedi. Ancak gelişmeler, istinat duvarının çökmesini ve yolda yer yer oluşan göçükleri dikkate almadan bu açıklamayı yapan Kocaoğlu'nu futbol deyimiyle "kontrpiyede" bıraktı. Zira şiddetli yağış sonrasında Narbel yolunun gövdesi de "tevile yer bırakmayacak biçimde" göçtü. Bu da "Atlamış olacağımızı sanmıyorum" diyen Kocaoğlu'na yönelik olarak, kulislerde "Sandığınız gibi değil sayın Başkan" esprilerinin yapılmasını sebep oldu. 


ZAMANINDA İKAZ EDİLDİ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2008 yılında, o günün raiç değerleriyle 11.5 milyon lira harcayarak hizmete soktuğu, fakat eğimin yüksek olması nedeniyle belediye otobüslerinin kullanamadığı Narbel Yolu'nda sık sık trafik kazaları meydana geldi. Narbel Yolu'ndaki eğimin standartlara uygun olmadığı, dolayısıyla can ve mal güvenliği açısından risk teşkil ettiği yönündeki eleştiriler dikkate alınmadı. Başkan Aziz Kocaoğlu'nun "İzmir'in en pahalı yolu" diye nitelendirdiği yolu aynı zamanda "kentin en az kullanılan yolu" haline geldi. ESHOT Genel Müdürlüğü, eğimin fazla olması nedeniyle açıldığı ilk günden itibaren, can ve mal güvenliği riski oluşturduğu gerekçesiyle yeni yol güzergahına otobüs seferi koymadı. İzmirli avukat Mustafa Kemal Turan, konuyu yargıya taşıdı ve yolun yapımına imkan tanıyan imar planlarının iptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesine dava açıldı. Mahkeme tarafından atanan bilirkişiler Kemal Mert Çubukçu, Şebnem G. Dündar ve Levent Ünverdi yola ilişkin belediye lehine rapor hazırladı. Avukat Kemal Turan bilirkişi raporuna itiraz etti. Mahkeme de bunun üzerine yeni bilirkişi atadı. Süreç bu şekilde işlerken, Narbel Yolu'nun Balçova Zeytin Sokağı'na inen bölümündeki istinat duvarları ve yağışlar sonrasında da gövdesi çöktü. 


BÜYÜK TEHLİKE VAR 

Avukat Mustafa Kemal Turan, Egeli Sabah'a yaptığı açıklamada, "Bu yolda insan hayatın açısından büyük tehlikeler söz konusudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hukuka, bilime ve tekniğe aykırı bu yolu acilen baştan sona elden geçirmelidir. Her an patlamaya hazır bu bombanın kimse zarar görmeden temizlenmesi gerekmektedir"diye konuşm bilirkişileri "yanlışları doğru göstermekle" suçlamıştı. 


Geri Dön