28 / 04 / 2024

İzmir Narlıdere Metrosu 2022’de açılacak!

İzmir Narlıdere Metrosu 2022’de açılacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de öz kaynakları olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ''Karşıyaka’yı Çiğli’ye bağlayan hafif raylı sistemi de 2 yıl içinde devreye almış olacağız. Narlıdere Metrosu’nu da 2022’de hizmete alacağız'' dedi.



En çok konuşulan belediye başkanları arasında yer alan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer projeleri ve hayata geçirilmesi planlanan yatırımları, Habertürk Gazetesi köşe yazarı olan Esra Boğazlıyan'a anlattı. 

İzmir Narlıdere Metrosu 2022’de açılacak!

1- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçileli 15-16 ay oldu. İzmir sizden önce neredeydi şimdi nerede?
Metropollerde değişim yıllara sığabilir ama biz bu 15-16 ayda önemli adımlar attık. Seçim vaatlerimde önceliğim arka sıradakilerdi. Dezavantajlı bölgelerdi. Bu öncelikle çalışmaya başladım. Kentsel dönüşümde ciddi bir altyapı hazırladık. Ağustos-eylül’de ihaleler gerçekleşecek.

2- Nasıl olacak dönüşüm?
5 ayrı bölgede kentsel dönüşümü başlatıyoruz. Bizim dönüşüm anlayışımız sadece bina yenileme değil. Bizim anlayışımız, komşunla birlikte hayatını değiştireceğiz. Yaşadığın yerde yaşamaya devam edeceksin. Yerinde dönüşüm.

3- Dönüştürülecek 5 bölge neresi?
İlki Ege Mahallesi. Roman vatandaşların yaşadığı bir mahalle.

4- Orada kalacaklar değil mi Romanlar? Çünkü İstanbul’da bir Sulukule vakası yaşandı biliyorsunuz…
Kalacaklar tabii… Ege Mahallesi’ndeki Roman vatandaşların kentsel dönüşümü için projeyi hazırladık, tapularının mutabakatını aldık. İhaleyi alacak müteahhitlerle vatandaşın buluşmasını sağlayacağız. Kurallarını biz ortaya koyuyoruz. Her iki tarafın da bu kurallara uymasını sağlıyoruz. Gaziemir-Aktepe, Gültepe, Bayraklı, Örnekköy hızla dönüşüm yapılacak. Toplamda 5 bin konut hızla dönüşecek. Bir yandan da büyük ulaşım projeleri… 13.5 km’lik Buca Metrosu tam arka sıradakilerle ön sıradakileri buluşturan bir aksta. 1 milyar 70 milyon Euro’luk bütçesi var. İzmir tarihinin en büyük bütçeli projesi. Uluslararası ihalesinin ön çağrısına çıktık.

5- Kaynağı nereden bulacaksınız? Siz de İstanbul’da olduğu gibi yurt dışından kaynak arayışında mısınız?
Ocak ayında dünya bankasıyla görüşmeye gittim. Fitch’in yaptığı son değerlendirmede kredi notumuzu 3A olarak teyit etti. Buca Metrosu için Dünya Bankası’ndan kredi alacağız. Alacağımız miktar müzakere ediliyor şu an. Tamamını oradan almayacağız. Fransız kalkınma ajansı var, daha başka doğudan da finans kuruluşları var, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de öz kaynakları var tabii ki. Karşıyaka’yı Çiğli’ye bağlayan hafif raylı sistemi de 2 yıl içinde devreye almış olacağız. Narlıdere Metrosu’nu da 2022’de hizmete alacağız. Ama ‘en çok ne yaptınız’ derseniz, en çok umudu büyüttük.
 


Geri Dön