03 / 05 / 2024

Narmanlı Han ile ilgili dava temyiz aşamasında!

Narmanlı Han ile ilgili dava temyiz aşamasında!

Narmanlı Han'ı, Yapı Kredi Koray GYO 2001'de almıştı. 10 yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmayınca vârisler dava açarak hisselerini geri aldı. Narmanlı Han ile ilgili dava temyiz aşamasında.



Narmanlı Han'ı, Yapı Kredi Koray GYO 2001'de almıştı. 10 yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmayınca vârisler dava açarak hisselerini geri aldı. Tanpınar'ın 'Huzur' romanını yazdığı Narmanlı Han ile ilgili dava temyiz aşamasında.


Ahmet Hamdi Tanpınar'ın büyük eseri 'Huzuru yazdığı, Aliye Berger ve Bedri Rahmi Eyüboglu gibi önemli yazar ve sanatçıların yıllarını geçirdiği Narmanlı Han, mülk sahipleriyle Yapı Kredi Koray GYO şirketi arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı kaderine terk edilmiş durumda. İstanbul Beyoglu'nda bulunan han, bir zamanlar bölgenin sanat merkezi iken şimdilerde girişindeki şans oyunları bayilerine ve tüm ailesiyle hana yerleşen bir bekçiye ev sahipliği yapıyor.
2001 yılında Yapı Kredi Koray GYO ile hanın 27 vârisi arasında gayrimenkul hissesi karşılığında inşaat yapımı ve satış vaadi sözleşmesi imzalandı. Fakat şirket sözleşme imzalandıktan sonra geçen 10 yıl içinde hanla ilgili herhangi bir çalışma yapmayınca hanın vârisleri şirkete dava açarak hisselerini geri aldı. Yapı Kredi Koray GYO'nun inşaat çalışmalanna başlayamamasının sebebi ise sivil toplum kuruluşlarının hassasiyetiydi. Han 1. dereceden sit alam olmasına rağmen Anıtlar Kurulundan imar izni alan Yapı Kredi Koray GYO'nun daha sonra yapılan itirazlara takılması hanın bugünkü durumuna gelmesindeki en büyük etken.
Sanatseverlerin projeye itiraz etmelerinin sebebi ise hanın orijinaline göre restore edilmeyecek olması. Projeye göre hana kat eklenecek ve hanın üzeri açılır kapanır sistemle kapatılacaktı.
Proje sonunda hanın simgesi kedilerin ve asırlık ağaçların zarar görecek olması da itirazlara neden olmuştu. Han sahiplerinden ve Yapı Kredi Koray GYO'dan alınan bilgiye göre hanla ilgili açıları dava şu anda temyiz sürecinde. Narmanlı ailesi temyiz süreci bittiğinde hanı orijinaline göre restore etmek istiyor, fakat vârislerin sayısının çok olması bu ihtimali de güçleştiriyor.


Zaman

Geri Dön