Nazım Yavuz: Çatı sektörü her geçen yıl artan bir başarı grafiği yakaladı!
ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı konusunda kamuoyu ile sektörü bilinçlendirmeyi ve çatı sektörünün gelişmesine yardımcı olmayı hedefleyen derneklerinin son dönemde üretici firmaların yaşadığı sorunlara eğildiğini söyledi.
Çatı Sanayici ve İş adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı konusunda kamuoyu ile sektörü bilinçlendirmeyi ve çatı sektörünün gelişmesine yardımcı olmayı hedefleyen derneklerinin son dönemde üretici firmaların yaşadığı sorunlara eğildiğini söyledi. Bu sorunların başında KDV indirimi konusunu sayan Yavuz, "KDV indirimi sektörümüzde yer alan firmalara uygulanmıyor. Halbuki bu indirim sektörün iş hacmini artıracak bir uygulama olarak karşımızda duruyor. Ayrıca kaçak ve denetimsiz uygulamalar sonucunda ortaya çıkan kısa ömürlü ve enerji israf eden yapıların üretilmesi engellenmeli" dedi. Çatı sektörünün her geçen yıl artan bir başarı grafiği yakaladığını vurgulayan ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, son yıllardaki inşaat sektöründeki hızlı gelişme, kentsel dönüşüm uygulamasının hayata geçirilmesi, Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Isı Yalıtımı ve Enerji Performans Yönetmelikleri ve Enerji Kimlik Belgesi uygulaması gibi yasal düzenlemelerin sektöre ivme kazandırdığının altım çizdi. Son 10 yılda Türkiye çatı sektörünün büyüdüğünü ifade eden Yavuz, sektörün bugün itibarıyla 3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını ve dünya pazarının yüzde 1.3'ünden fazlasını oluşturduğunu dile getirdi.
"Sektörde kapasite fazlası var" Sektörün üretim kapasitesinin 2008 yılında 220 milyon metrekare olduğunu hatırlatan M. Nazım Yavuz, geçen yıl 250 milyon metrekarenin üzerine çıkarak, üretim kapasitesinin halen pazar paylarının yaklaşık iki katı seviyesini bulduğunu söyledi. Türkiye çatı sektörüne, çatı uygulama sistemleriyle birlikte Batı ülkeleri kalitesinde üretilen yeni çatı kaplama malzemeleri ve çatı sistemlerinin girdiğini söyleyen Yavuz, "Beton ve kiremitlerde çatı sistem çözümleri çok iyi bir noktaya ulaştı. Seramik ve arduvaz çatı kaplama malzemeleri ise piyasada her geçen gün çoğalıyor. Metal esaslı çatı ve cephe kaplamaları da endüstriyel yapıların yanı sıra ticari ve sosyal yapılarda da uygulanmaya başladı" şeklinde bilgi verdi.
Çatı ve cephe uygulamalarının belirleyici unsurlarının başında gelen enerji tasarrufunun önemini vurgulayan Yavuz, "Avrupa Birliği 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salimini en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor" dedi.
Eğitim çalışmaları sürüyor M. Nazım Yavuz, ÇATIDER'in sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye iş gücü ve sertifikalı ara eleman açığım kapatmak için kapsamlı eğitim çalışmaları gerçekleştirdiğini aktardı. Yavuz, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve diğer eğitim kurumlarıyla iş birliği yaptıklarını ifade etti. Mart 2013'te Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalayarak, konunun çözümüne yönelik adım atıldığı Türkiye genelinde, bünyesinde İnşaat Teknolojisi Çatıcılık Bölümü bulunan 22 meslek lisesinde sektöre yönelik 'Çatıcılık Kursu' açıyoruz.
Kurs sonunda başarılı olan kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 'Çatı Ustası Belgesi' veriyor. Böylece çatı ustalarının yeni teknolojilere uyum sağlamalarının yanı sıra yeni bir meslek edinmek isteyenleri de sektöre kazandırıyoruz" açıklamasını yaptı. Yavuz, ÇATIDER'in 'AB 7'nci Çerçeve Programı' kapsamındaki NUROOF Araştırma Geliştirme Projesi içinde yer alan 'Çatılarda Teknolojik Örtü Sistemleri Araştırma ve Geliştirme Projesi'nde de proje ortağı olarak yer aldığım belirtti. Yavuz, yine AB 7'nci Çerçeve Programı kapsamındaki MULTITEXCO Projesi üe yürütülen ' Yapılarda ve çatı sistemlerinde teknik tekstil ürünlerinin kullanımı ve AB standartlarının oluşturulması' konusundaki Ar-Ge çalışmalarında da proje ortağı olarak yer aldıklarım söyledi. Yavuz, İNTES üe birlikte hazırladıkları üç ayrı meslek standardını Çatı Ustası Meslek Standartları içinde yer alan kiremit tipi çatı kaplamacısı, panel çatı kaplamacısı ve örtü tipi çatı kaplamacısı olarak sıraladı. Bu standartların Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdiği bilgisini veren Yavuz, yakın bir zamanda bu standartlar üe ügüi mesleki yeterlilikleri hazırlamaya başlayacaklarını duyurdu.
Dünya Yapı Fuarı