23 / 11 / 2024
fuzul

Nazmi Durbakayım 3. kez İNDER Genel Başkanı olarak seçildi!

Nazmi Durbakayım 3. kez İNDER Genel Başkanı olarak seçildi!

İNDER, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım’ı üçüncü kez İNDER Genel Başkanı olarak seçti. Durbakayım, yeni çalışma döneminde vergi ve harçların makul seviyeye çekilmesi için çaba harcayacaklarını söyledi.




İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım’ı üçüncü kez İNDER Genel Başkanı olarak seçti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Nazmi Durbakayım, esas hedeflerinden birinin inşaat sektörüne uygulanan ve yüzde 25’e varan vergi ve harçların makul seviyelere çekilmesini sağlamak olduğunu dile getirdi. Kar marjlarının yüzde 10’un altına indiği bir dönemde yüzde 25 gibi bir vergi yükünü sektörün taşıyamayacağını kaydeden Durbakayım, “Sektör bugüne kadar fedakarlıklarla geldi ama yapacak daha fazla fedakarlık kalmadığı için bu şekilde gitmesi zor görünüyor” dedi.


Afet Yasası için rapor

İNDER’in geçmiş dönemde üzerinde yoğun olarak çalıştığı konulardan birinin de Afet Yasası’nın aksayan yönlerinin giderilmesi olduğunu belirten Durbakayım, “Afet Yasası çıktığından beri bir sürü problemi ile birlikte devam ediyor. Biz bunu vesile ederek bir rapor hazırlattık. Bu rapor hazırlanırken de bakanlığın hukuk bürosu ile birlikte çalıştık. Afet Yasası’nın önümüzdeki günlerde torba yasaya girecek olan ve Doğu’daki dönüşümü kapsayan ilavelerinde bu raporda sunduğumuz önerilerin bir kısmı yer alıyor. Bir kısmı da önümüzdeki günlerde yer alacak” dedi.


İNDER Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aşçıoğlu, İNDER’in önümüzdeki yıl 50’nci yaşını kutlayacağını ve daha geniş kitleye ulaşmak için en güçlü araçlardan biri olan İNDERgi’yi daha aktif kullanacaklarını söyledi. Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli de İNDER’in İstanbul’da yapı müteahhitlerinin kapısını çalabileceği, kendini yakın hissedebileceği bir dernek olduğunu belirterek, “Bu yıl büyüme yüzde 4 olacak. İnanıyorum ki biz onun da üzerine çıkacağız. Ekonominin büyümesi için gerekeni yapacağımıza inancım sonsuz” dedi. 


İNDER Yönetim Kurulu’nun önünde 3 önemli konu olduğunu anlatan emre çamlıbel ise, “AVM’ler hakkındaki yönetmelik, Kadıköy ve bazı ilçelerdeki siluet veya yükseklik kararı. Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği kapsamında belli büyüklüğün üzerindeki ticari binalarda zorunlu hale getirilen ama uygulanamayan yenilenebilir enerji üretimi adapte etmesi gibi bir şart var. Onun kaldırılmasına yönelik bir takım çalışmalar yapacağız” dedi.


İNDER Genel Sekreteri Abdullah Baysal, “25 Mayıs tarihi Mesleki Yeterlilik Belgesi için son gün” uyarısında bulundu.


‘Gençlerin görev vakti artık geldi’

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), yeni yönetim kurulunu seçti. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım üçüncü kez İNDER Genel Başkanı seçilirken, derneğin yönetim kurulu, Engin Keçeli (Seba Vadi İnşaat), Ali Nuhoğlu (Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği), Barış dumankaya (Dumankaya), Abdullah Baysal (Genel Sekreter), Emre Çamlıbel (Soyak), İrfan Aşçıoğlu (Aşçıoğlu), Ali Gürsoy (Gürsoy İnşaat), Erden Timur (Timur Gayrimenkul), H. Kubilay Salih Vatandaş (Meta Peyzaj), Fatih Albayrak (Ecf Mimarlık), Fatih Haldız (Haldız İnşaat) ve Seçkin Kaplan’dan (Mas Mekanik) oluştu. Yeni yönetim kurulu 3 yıl süreyle görev yapacak.


İNDER Başkanı Durbakayım, derneklerdeki görevlerin bir nöbet olduğunu belirterek, “En yaşlı üye olarak beni emekli etmediler ama önümüzdeki dönemde genç bir arkadaşımızın bu görevi alması lazım” dedi.


Milliyet




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), 3 yıllık yol haritasını çizdi. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, üçüncü kez ÎNDER Genel Başkanı seçildi. Nazmi Durbakayım, ilk olarak vergi ve harç yükünün taşınabilir seviyeye çekmek için çalışacaklarını söyledi. Kar marjlarının yüzde 10'un altına indiği bir dönemde yüzde 25 gibi bir vergi yükünü sektörün taşıyamayacağını elirten Durbakayım, "Sektör bugüne kadar fedakarlıklarla geldi ama •bu şekilde devam etmesi çok zor görünüyor" dedi. 



Posta




Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İNDER Olağan genel kurul toplantısını 23 Mart'ta gerçekleştiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ile yola devam kararı aldı. 


Toplantının açılışında konuşan Durbakayım, esas hedeflerinden birinin inşaat sektörüne uygulanan ve yüzde 25!e varan vergi ve harçların makul seviyelere çekilmesini sağlamak olacağını dile getirdi. Kar marjlarının yüzde 10'un altına indiği bir dönemde yüzde 25 gibi bir vergi yükünü sektörün taşıyamayacağını kaydeden Durbakayım, "Sektör bu güne kadar fedakarlıklarla geldi ama yapacak daha fazla fedakarlık kalmadığı için bu şekilde gitmesi zor görünüyor" dedi. Durbakayım, yeniden İNDER Başkanı seçilirken, yönetim kurulu, Engin Keçeli (Seba Vadi İnşaat), Ali Nuhoğlu (Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği). Barış Dumankaya (Dumankaya), Abdullah Baysal (Genel Sekreter), Emre Çamlıbel (SOYAK), irfan Aşçıoğlu (Aşçıoğlu), Ali Gürsoy (Gürsoy inşaat), Erden Timur (Timur Gayrimenkul), Kubilay Salih Vatandaş (Meta Peyzaj), Fatih Albayrak (ECF Mimarlık), Fatih Haldız (Haldız inşaat) ve Seçkin Kaplan'dan (Mas Mekanik) oluştu. 


Dünya




Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


23 Mart'ta olağan genel kurul toplantısını gerçekleştiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım'ı 3. kez İNDER Genel Başkanı olarak seçti. Nazmi Durbakayım, esas hedeflerinden birinin inşaat sektörüne uygulanan ve yüzde 25'e varan vergi ve harçların makul seviyelere çekilmesini sağlamak olduğunu dile getirdi. Durbakayım, kâr marjlarının yüzde 10'un altına indiği bir dönemde yüzde 25 gibi bir vergi yükünü sektörün taşıyamayacağım belirtti. 


Hürriyet



Haber Vatan Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Üç yıllık yeniyol haritasını çizen İNDER, Nazmi Durbakayım’ı tekrar Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçti. Durbakayım ilk olarak vergi ve harç yükünün taşınabilir seviyeye çekmek için çalışacaklarını açıkladı.


23 Mart’taki Genel Kurul Toplantısı’nda hem geçmiş dönemin değerlendirmesini yapan hem de önündeki üç yılın yol haritasını çizen İNDER, yeni yönetim kurulunu ve başkanını da seçti. İki dönemdir İNDER Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Nazmi Durbakayım, bu göreve üçüncü kez seçildi


23 Mart’ta Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), yeni yönetim kurulunu seçti. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, üçüncü kez İNDER Genel Başkanı seçilirken, derneğin yönetim kurulu, Engin Keçeli, Ali Nuhoğlu, Barış Dumankaya, Abdullah Baysal, Emre Çamlıbel, İrfan Aşçıoğlu, Ali Gürsoy, Erden Timur, H. Kubilay Salih Vatandaş, Fatih Albayrak, Fatih Haldız ve Seçkin Kaplan’dan oluştu. Yeni yönetim kurulu 3 yıl süreyle görev yapacak.


Toplantıda geçmiş 3 yıllık dönemin ve 2015’in değerlendirmesi yapılırken gelecek dönem planları da paylaşıldı. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015’in İNDER açısından oldukça verimli ve başarılı bir yıl olduğunu belirterek, GYODER, KONUTDER ve zaman zaman da MÜSİAD ile birlikte Gelirler İdaresi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı ile sektörün sorunlarıyla ilgili görüşmeler yapıldığını söyledi. 


‘Eski Ve Geniş Tabanlı Bir Derneğiz’İNDER’in çok eski ve geniş tabana yayılmış bir dernek olduğunu ve sektörde oluşan bir olumsuzluk ya da olumlu olayların derneği direkt olarak etkilediğini vurgulayan Nazmi Durbakayım, “Bu sebeple biz hep sektörün esas problemlerini görüştük ve tartıştık” diye konuştu. 


Geçen dönemde Usta Eğitim Programı konusunda İNTES ile bir protokol imzaladıklarını ve İstanbul’da usta eğitimi konusunda yetkili kurum olduklarını anlatan Durbakayım,  ayrıca son olarak Okan Üniversitesi ile bir protokol imzaladıklarını açıkladı. Bu protokol çerçevesinde staj ve yarı zamanlı çalışma eğitimleri yapılacağını ifade eden Durbakayım, “Üniversite ve kamu arasında ortak projeleri oluşturacağız ve akademik çalışmalarda bizim imzamız olacak” diye konuştu. Durbakayım, İNDER’in Türkiye İMSAD’a katılımcı üye olduğunu da açıkladı.


İNDER’in geçmiş dönemde üzerinde yoğun olarak çalıştığı konulardan birinin de Afet Yasası’nın aksayan yönlerinin giderilmesi olduğunu belirten Durbakayım şunları söyledi:


“Afet Yasası çıktığından beri bir sürü problemi ile birlikte devam ediyor. Biz bunu vesile ederek bir rapor hazırlattık. Bu rapor hazırlanırken de bakanlığın hukuk bürosu ile birlikte çalıştık. Afet Yasası’nın önümüzdeki günlerde torba yasaya girecek olan ve Doğu’daki dönüşümü kapsayan ilavelerinde bu raporda sindiğimiz önerilerin bir kısmı yer alıyor. Bir kısmı da önümüzdeki günlerde yer alacak.”



‘Yapacak Fedakarlık Kalmadı’

İNDER’in esas hedeflerinden birinin de inşaat sektörüne uygulanan ve yüzde 25’e varan vergi ve harçların makul seviyelere çekilmesini sağlamak olduğunu dile getiren Nazmi Durbakayım, “Bunları da bıkmadan ve usanmadan dile getiriyoruz. Yeni dönemde yeni yönetim de bu konuları hakkında faydalı çalışmalar yapacaktır” dedi. Aksi halde kar marjlarının yüzde 10’lara indiği bir dönemde yüzde 25 gibi bir vergi yükünü sektörün taşıyamayacağını kaydeden Durbakayım, “Sektör bu güne kadar fedakarlıklarla geldi ama yapacak daha fazla fedakarlık kalmadığı için bu şekilde gitmesi zor görünüyor” açıklamasında bulundu.Sektörün dertlerini her ortamda olduğu gibi basında da paylaştıklarını dile getiren Nazmi Durbakayım “Bugüne kadar bir tekzip veya tenkit edilen bir görüşümüz olmadı. Demek ki bir sivil toplum örgütü olarak yanlış bir şey yapmadığımız görülüyor” dedi. 


İNDER Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aşçıoğlu: 

İNDERgi’yi Tüm Müteahhitlere Ulaştırmayı Hedefliyoruz


İNDER Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aşçıoğlu, İNDER’in önümüzdeki yıl 50’nci yaşını kutlayacağını söyledi. İNDERgi’nin ise 2007 yılından buyana yayımlandığını hatırlatan Aşçıoğlu, yapı fuarlarında 10 bin, diğer aylarda 3 bin adet olarak çıkan derginin tüm kamu kurum ve kuruşlarıyla yerel yönetimlere, İNDER üyelerine ve Anadolu’da paydaş derneklere dağıtıldığını belirtti. İNDER’in 50’nci yıl çalışmaları içinde İNDERgi’nin tüm konut müteahhitlerine ulaştırma hedefinin de bulunduğunu kaydeden Aşçıoğlu, “Dergimiz, siz değerli üyelerimizin katkılarıyla çıkmaktadır. Desteğiniz her zaman ihtiyacımız var” diye konuştu. 


İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli:

‘Basında Artık Daha Öndeyiz’


İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli de İNDER Onursal Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ile başlayan ve Nazmi Durbakayım ile devam eden 6-7 yıllık süreçte derneğin her toplantısına koşarak gittiğini belirterek “Çünkü hissediyoruz ki bizim bir şemsiye derneğimiz var. Yani İstanbul’da yapı müteahhitlerinin kapısını çalabileceği, kendini yakın hissedebileceği bir dernek var” dedi. İNDER üyelerini bu sektörün KOBİ’leri olarak gördüğünü ifade eden Keçeli, “Kendini bizden ayrıştıran dernekler var. Biz onlarla işbirliği yapmaktan da geri durmuyoruz ama sayımız az da olsa çoğunluğu oluşturan müteahhitlerin derdini rahatlıkla anlatabileceği ve onların problemlerine sahip çıkan bir derneğimiz var” diye konuştu. 


Özellikle son dönemde Nazmi Durbakayım ve İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel’in sektörün sorunları hakkında çok verimli ve başarıya ulaşan çalışmalar yürüttüklerini belirten Engin Keçeli, tam bu çalışmaların aynı zamanda İNDER’i ve üyelerini gündeme taşıdığını, basında öne çıkardığını da ifade etti. 2014 yılının son çeyreğinden bu yana inşaat sektörünün ülke ekonomisinin gerisinde kaldığına dikkat çeken Keçeli, “Biz bu gerilemenin sebebini her toplantımızda araştırıp tartıştık. Bu yıl büyüme yüzde 4 olacak. Ben inanıyorum ki biz onun da üzerine çıkacağız. Türk müteahhitleri olarak ülke ekonomisinin büyümesi için gerekeni yapacağımıza inancım sonsuzdur” açıklamasında bulundu. 


İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel:

Üç Dernek Sektörün Sorunlarını Kamu Nezdinde Gündeme Getirdi


İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, geçen dönem İNDER’in KONUTDER ve GYODER ile birlikte hareket etmesinden ve koordinasyonundan sorumlu olduğunu hatırlatarak 3 derneğin ortak çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bu çalışmalarda birinin tüketiciyi koruma kanunu ile ilgili revizyon ve yönetmelik yapım çalışmaları olduğunu anlatan Çamlıbel ayrıca bina tamamlama sigortası yönetmeliği hakkında da ü derneğin beraber çalıştığını söyledi. Yine 6306 sayılı kanunun yönetmelik ve uygulamaları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile resim vergi ve harçlar konusunda Maliye Bakanlığı’na defalarca mütalaalar sunduklarını belirten Çamlıbel şunları söyledi:


“Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin çıkması ve birkaç defa tadil edilmesinde de üç dernek birlikte çalıştı. Geçici 6. maddenin süresinin uzatılması, Danıştay iptalinin ardından bu kararı aşarak yönetmeliğin revize edilmesi ile ilgili de üç dernek ve özellikle de üç başkan ciddi çalışmalar yaptılar. İmar kanunu tasarısı ve mekansal planlar yönetmeliği ile ilgi üç dernek ortak görüş verdiler ve vermeye devam ediyorlar.  Otopark yönetmeliği ve siluet kararı, eski eserlerle ilgili mesele ve ruhsat - iskan süreçleri ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı’na sunum yapıldı. İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda üç dernek yanlarına İNTES, MÜSİAD ve İTO’yu alarak bir platform oluşturdu, bir takım aksiyon planları oluşturuldu ve bunlar Başbakan’a sunuldu. İmar ve ruhsatlar hakkındaki müktesep hakların kalıcı hak olması için üç dernek ortak çaba sarf ettiler. Yabancı alıcılara oturma süreleri, vatandaşlık gibi konularda ek haklar sunulması hakkında görüş bildirildi.”


Önümüzdeki dönemde yeni İNDER Yönetim Kurulu’nun önünde 3 önemli konu olduğunu anlatan Emre Çamlıbel, şöyle devam etti:“Bunlardan biri AVM’ler hakkındaki yönetmelik, bir diğeri de Kadıköy ve diğer bazı ilçelerdeki siluet veya yükseklik kararı… Üçüncü olarak da Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği kapsamında belli bir büyüklüğün üzerindeki ticari binalarda zorunlu hale getirilen ama uygulanamayan yenilenebilir enerji üretimi adapte etmesi gibi bir şart var. Onun kaldırılmasına yönelik bir takım çalışmalar yapacağız gibi gözüküyor.”


İNDER Genel Sekreteri Abdullah Baysal:

Yetki Olmayan Kuruluşların Verdiği Yeterlilik Belgelerine Dikkat


İNDER Genel Sekreteri Abdullah Baysal 25 Mayıs tarihinin Mesleki Yeterlilik Belgesi için son gün “Bu tarihe kadar bütün şantiyelerimizde çalıştırdığımız ustalarımızın yeterlilik belgeleri mutlaka olmalıdır” dedi. İstanbul’un her yerinde yetkili olmayan pek çok kuruluşun, kurs adı altında düzenledikleri derslerle hiçbir geçerliliği olmayan belgeler verdiği konusunda uyarıda bulunan Baysal, “Bu belgelerin geçerli olmadığı 25 Mayıs’ta ortaya çıkacak” dedi. İNDER’in İstanbul’daki yapı müteahhitlerin bu konudaki sorunlarını çözebilmek için İNTES’le yaptığı protokol doğrultusunda bu yetki belgelerini vermek için çalışmalar başlattığını da sözlerine ekledi. 


İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, İNDER gibi derneklerde başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerin bir nöbet olduğunu belirterek “En yaşlı üye olarak bu yıl beni emekli etmediler ama önümüzdeki dönemde kesinlikle genç bir arkadaşımızın bu görevi alması lazım” dedi. “Koltuklar geçici görev yerleridir” diyen Durbakayım, faydalı olmayan kişilerin bu koltukları doldurmak gibi bir görevinin olmaması gerektiğini söyledi. 


Tüm üyeleri birlikte olmaya davet eden Durbakayım, son dönemde yaşanan terör olaylarına da değindi. Türkiye olarak çok zor zamanlardan geçtiğimizi belirten Durbakayım” Yaptığımız iş, yapı müteahhitliği çok keyifli bir iş ama şu geçirdiğimiz dönem pek de keyifli değil. Hep duamız temennimiz, bu günlerin bir an evvel geçmesi ve tekrar keyifli dönemlere geri dönmek” diye konuştu.  


İNDER Yönetim Kurulu

Nazmi Durbakayım

Engin Keçeli

Ali Nuhoğlu

Barış Dumankaya

Abdullah Baysal

Emre Çamlıbel

İrfan Aşçıoğlu

Ali Gürsoy

Erden Timur

H. Kubilay Salih Vatandaş

Fatih Albayrak

Fatih Haldız

Seçkin Kaplan


Ar – Ge Kurulu

Burak Kızılhan

M. Hakan Özgül

K. Coşkun Ufuk

Habib Arıkan

Banu Uçak

Davut Altıner

Gülçin İpek


Denetim Kurulu

C. Mehmet Alataş

Şakir Teker

Bülent Keçeli


Disiplin Kurulu

Necati Akyazıcı

Zikrullah Turan

Ömer Büyükhanlı


Vatan 


Geri Dön