10 / 05 / 2024

Nazmi Ziya’nın kendi evini anlatan resmi satışa sunulacak!

Nazmi Ziya’nın kendi evini anlatan resmi satışa sunulacak!

Türk resminin en önemli isimlerinden Nazmi Ziya’nın 60 yıldır müzayedelerde yer almayan ve kendi evini konu ettiği tablosu Antik A.Ş. Müzayede Evi’nin müzayedesinde satışa sunulacak..



Türk resminin en önemli isimlerinden Nazmi Ziya’nın yaklaşık 60 yıldır müzayedelerde yer almayan ve özel bir koleksiyonda bulunan, kendi evini konu ettiği 73’e 60 cm boyutlarındaki yağlı boya tablosu Antik A.Ş. Müzayede Evi’nin klasik Türk resminin usta isimlerine yer verdiği 280. Müzayedesi’nde satışa çıkacak.



15 Aralık Pazar günü Shangri-La Bosphorus’da düzenlenecek müzayedenin en yüksek fiyatlı eseri olan Nazmi Ziya tablosu, 500 bin TL açılış fiyatıyla satışa sunulacak. Müzayedeyi yönetecek olan Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, “Nazmi Ziya ışığı en iyi kullanan Türk ressamı olarak biliniyor. 400’e yakın eseri var. Ancak bunların yaklaşık 300 adedi küçük ebatlarda. Kalanının da çoğu suluboya. Yani bu boyutlarda bir yağlı boya tablosuna sık rastlanmıyor. Zaten bu eser, 60 yıldır özel bir koleksiyonda bulunuyordu. Bu yüzden müzayedenin en özel parçalarından bir tanesi” diyor.


Çallı’nın eserleri

Müzayedede İbrahim Çallı’nın uzun yıllardır müzayedelerde görülmeyen dört eseri de yer alıyor. Artam bu eserlerle ilgili, “Çallı’nın eserleri arasında ‘Ankara Kalesi’, ‘Mevleviler’ en dikkat çekenleri” diyor.

Sami Yetik’in peyzaj konulu çalışmaları, Feyhaman Duran, Hikmet Onat ve Şevket Dağ imzalı İstanbul peyzajları ile Naci Kalmukoğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun farklı dönemlerinden çalışmaları müzayedede satışa sunulacak eserler arasında.

Müzayedenin öne çıkan diğer eserleri arasında Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Halil Paşa, Sami Yetik, Şevket Dağ ve Hikmet Onat’a ait tablolar ile hat sanatı ve tuğralı gümüş koleksiyonu yer alıyor.


Hat sanatına ilgi artıyor

Müzayedede hat sanatı eserleri için özel bir bölüm ayrılmış. Mehmet Aziz Rufai, Yedikuleli Seyyid Abdullah, Mehmed Şevki, Kazasker Mustafa İzzet gibi değerli hattatların hilye-i şerif, el yazması Kuran-ı Kerim ve hat levhalarından oluşan özel koleksiyon da müzayedede satışa sunuluyor.

Turgay Artam, “Hat sanatı ve hilye-i şerif’lere yönelik ilgi artarak sürüyor. Yalnızca İslam inancına mensup olanlar değil, örneğin Museviler arasında da bu eserleri satın alanlar var. Yani geniş bir kesim ilgi gösteriyor. İleride bu eserlerin değeri çok daha yükselecek,” diyor.

Turgay Artam tarafından yönetilecek olan 280. müzayededeki eserler 7 - 14 Aralık tarihleri arasında Antik Palace’da görülebilir.


Fisün Yalçınkaya/Milliyet Gazetesi


Geri Dön