30 / 04 / 2024

Necip Nasır: Kentsel dönüşüm yavaşlamaz, hızlanır!

Necip Nasır: Kentsel dönüşüm yavaşlamaz, hızlanır!

CHP' nin başvurusu üzerine 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu Anayasa Mahkemesi'nce kısmen iptal edildi. MÜFED Başkanı Necip Nasır iptal kararının kentsel dönüşümü zarara uğratmayacağını söyledi



Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen, 6306 Sayılı Kanun'da yer alan tesis edilen idari işlemlere karşı açılacak davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemeyeceğine ilişkin kanun hükmü, Cumhuriyet Halk Partisi'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Mahkeme, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkında Kanunu kısmi olarak iptal etti. 

Kentsel dönüşüme güven artar Kentsel dönüşüm projelerinde firmalar yerel seçimlerin sona ermesini beklerken, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı akıllarda soru işaretleri yarattı. Kanunun kısmen iptali, kentsel dönüşüm çalışmalarını yavaşlatacak mı? 

Bundan sonra neler olacak? Gayrimenkul sektörünün duayenlerinden, Mütehahhitler Fedarasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır. 

Gözlem'e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kentsel dönüşüm ile ilgili şirket kurma hazırlığında olan Nasır konuyla ilgili şunları söyledi: "Riskli binalarda ise riskli yapı kararlarının hukuka ve teknik ilkelere aykırı alınması halinde açılan davalarda idare mahkemesinin uygulamayı durdurabilmesi uygun bir çözümdür. Yasaya güven duygusu böylece gelişecektir. Kentsel dönüşüm çalışmalarına güven artacaktır. Bu kısmi iptal, kanuna yönelik tereddütleri ortadan kaldıracaktır. Kentsel dönüşüm çalışmaları yavaşlamaz aksine hızlanır. Hukuk yolunun vatandaşlara açık hale gelmesi güven duygusununda oluşmasına olanak sağlar." İptal kararı ile idare hâkiminin en doğal hakkı kendisine teslim edilmiş oluyor. Vatandaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvurabilecek ve buradan olumsuz idari sonuç alırlarsa dava açabilecek. Bu sayede yasası ile uygulanmayan yasalar uygulanacak. 


İŞTE İPTAL EDİLEN HÜKÜMLER

 • Hazine dışındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazların, kanunun amaçlan çerçevesinde kullanılmak üzere Bakanlığa tahsis edilerek tasarrufuna bırakılmasını veya Bakanlığın talebi üzerine  TOKİ  ve İdare'ye bedelsiz olarak devredilebilmesini öngören kanun hükmü. 


•Kanun uyarınca yapılacak planlann. 

İmar Kanunu'nda ve imara ilişkin hükümler içeren özel kanunlar da dâhil diğer mevzuatta belirtilen kısıtlamalara tabi olmadığını düzenleyen kanun hükmü;

•Kanun uyarınca yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi olayların ortaya çıkması üzerine, ihalenin ivedi yapılmasının zorunlu olması halinde pazarlık usulü ile ihale yapılmasını öngören işlerden sayılmasını öngören hüküm. 



Gözlem


Geri Dön