07 / 05 / 2024

Nemrut-Süphan Jeopark projesi Nemrut Kalderası'nda uygulanacak!

Nemrut-Süphan Jeopark projesi Nemrut Kalderası'nda uygulanacak!

Bitlis Valiliğince hazırlanan ve Avrupa Seçkin Destinasyonları (EDEN) kapsamında, mükemmeliyet ödülü alan "Nemrut-Süphan Jeopark Projesi", dünyanın ikinci büyük krater gölü olan Nemrut Kalderası' nda uygulanacak....



Nemrut Kalderası, Süphan Dağı, Siirt'in Baykan ilçesi sınırı ve Van'ın Akdamar Kilisesini kapsayacak şekilde hazırlanan "Nemrut-Süphan Jeopark Projesi" kapsamında 3 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Yürüyüş ve kayak alanlarının da yer aldığı proje, Türkiye'nin ikinci Jeopark Projesi ünvanına da sahip olacak.


Vali Veysel Yurdakul, makamında  gazetecilere yaptığı açıklamada, Tükiye'nin ikinci jeopark projesini, Bitlis'te hayata geçireceklerini söyledi.


Uzun soluklu projenin yaklaşık 4 yıl sonra tamamlanacağını ve bölgede 3 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını ifade eden Yurdakul, Bitlis'in en önemli projelerinden birisinin yaklaşık 6 aydır kent gündeminde olduğunu vurguladı. Van'daki son DAKA toplantısında proje hakkında bilgilendirme yaptıklarına da işaret eden Yurdakul, "Çok güzel bir çalıştay yapıldı. Proje, Nemrut Kalderası, Süphan Dağı, Siirt'in Baykan ilçesi sınırı ve Van'ın Akdamar Kilisesi'ni kapsayacak. Projemizin sınırını belirledik. Bu uzun soluklu bir proje. Yaklaşık 4 yıl sonunda jeoparka kavuşabileceğiz. Türkiye'nin ikinci jeopark projesini, Bitlis'te hayata geçiriyoruz" diye konuştu.


Projenin yerel ekonomiye büyük katkı sunacağını, kentte inanç, doğa ve kış turizminin canlanacağını belirten Yurdakul, bu çerçevede proje heyetini dünyaca ünlü jeoparkları incelemeleri için farklı ülkelere göndereceklerini ifade etti.


Yurdakul, Türkiye'nin ilk jeoparkının Manisa'nın Kula ilçesinde bulunduğunu ifade ederek, "Jeopark alanımızı düşündüğünüzde, buradaki alan diğer parkın belki 100 katı kadar. Projemizin en önemli bileşenlerinden biri de ilimizde 2 kayak merkezinin bulunmasıdır. Kentte 3. kayak merkezini Bitlis-Tatvan karayolu üzerindeki tarihi El-Aman mevkisinde hayata geçireceğiz" bilgisini paylaştı.


AA


Geri Dön