15 / 05 / 2024

Neo Yapı Gölpark'ta metrekaresi 2 bin 500 dolara!

Neo Yapı Gölpark'ta metrekaresi 2 bin 500 dolara!

Kemerburgaz'da yaptığı inşaatlarla adını duyuran Neo Yapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Aydın, üçüncü köprüyle birlikte İstanbul'un kuzeyinin yerleşime açılacağına kesin gözüyle bakıyor...



NEO Yapı'nın ilginç bir kuruluş öyküsü var. Marshall Boya'yi da bünyesinde bulunduran Uzunyol Holding'in kurucusu İsmet Uzunyol ile mimar kökenli Akan ailesi, 1990'lı yılların sonunda çocukları için bir iş kurmak isterler, istanbul Yeşilyurt'ta komşu olan iki aile bir araya gelir. 3 milyon dolar sermayeyle Neo Yapı adında ortak bir şirket kurulur. Feridun Uzunyol ile Akan ailesinin damadı mimar Kadir Aydın'ı şirketin başına geçirirler. Neo Yapı, 2000 yılında İstanbul Kemerburgaz'da ilk konut projesi Neo Vista'yı inşa eder...

Bugüne kadar 400 aileyi ev sahibi yapan Neo Yapı, Kemerburgaz'ın en tanınmış inşaat firmalarından biri. Son olarak Bolluca Köyü'ndeki 400 dönümlük arazi üzerine 230 villalık Gölpark İstanbul projesine başlayan Neo Yapı'nın, bu¬güne kadar inşa ettiği projeleri, yeni plan ve stratejilerini Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Aydın ile Feridun Uzunyol'a sorduk...

Önce isterseniz şirketin kuruluş öyküsünü bir de sizden öğrenelim

Feridun Uzunyol: Mimar ağırlıklı bir aile olan Akan ile Marshall Boya'nm sahibi olan Uzunyol ailesi, Yeşilyurt'ta birbirlerine komşuydu. 1990'lı yılların sonlarına doğru aile büyükleri çocuklarına iş kurmak için bir araya geldi. Uzunyol Holding'in kurucusu İsmet Uzunyol, gençlere destek verme kararı aldı. Bunun üzerine de Neo Yapı, Uzunyol Holding ile Akan ailesinin ortaklığı ve 3 milyon dolarlık sermayeyle kuruldu. Neo Yapı'daki hisseler hala babamın üzerinde. Benim görevimse bu şirkette işleri yoluna koymak. 10'uncu yılımızda şirketi çağdaş bir yapıya kavuşturmaya çalışıyoruz.

Konut projelerinizi niye hep Kemerburgaz bölgesinde inşa ediyorsunuz

Uzunyol: 10 yıl önce hepimiz Yeşilköy'de oturuyorduk. 1998 depremi sonrası Kemerburgaz yeni yeni keşfediliyordu. Sağlam bir zemine sahip olması nedeniyle Kemerburgaz'ı tercih ettik.

ilk projeniz hangisiydi ve ne zaman inşa ettiniz

Kadir Aydın: Bu bölgede gerçekleştirdiğimiz ilk proje Neo Vista'ydı. Butik dizaynı apartman dairesine taşıyan ilk inşaat firmasıyız. 87 dairelik bir proje olan Neo Vista'da, 44 farklı tipte konut yarattık ve 230 araçlık bir otopark yaptık. 2003 yılı sonunda projeyi sahiplerine teslim ettik. İlk projemizden daire alan yatırımcıya dolar bazında yüzde 350 değer kazandırdık.

Gerçekleştirdiğiniz diğer projeler neler

Aydın: Kemerburgaz'da Neo Vista'nın dışında Neo Çarşı, Neo Garden, Neo Park. Neo Yaşam ve Neo Studio projelerini inşa ettik. Bugüne kadar 400 aileyi ev sahibi yaptık.
Son olarak Bolluca Köyü'nde Gölpark istanbul projesiyle gündeme geldiniz.

Biraz da bundan bahsedebilir misiniz

Uzunyol: Bolluca bölgesindeki bu araziyi Kadir beyle birlikte eski kömür madeni işletmecisi Sabri Akm'dan aldık. Kömür havzasını işleten Akın ailesi hem çevresin-deki arazileri satın almış hem de ağaçlandırarak özel bir orman yapmıştı. Arazinin büyüklüğü 230 dönümdü. Metrekaresini 50 dolardan satın aldık. Çevresindeki 170 dönüm araziyi de 3 yılda toparladık. Son aldığımız arazilerde metrekare fiyatı 150-200 dolara kadar çıktı. Biz de Orman Bakanlığından 1 milyon metrekarelik yerin daha tahsisini alarak 100 bine yakın ağaç diktik. Şu anda Gölpark İstanbul projemiz, 2 milyon metrekarelik özel bir ormana ve biri büyük üç göle sahip. Mavi Göl'ün büyüklüğü 150 bin metrekare ve derinliği 55 metre, içine aynalı sazan balıkları attık. Sanırım artık sayıları milyona ulaşmıştır. Bu arazinin çevresini güzelleştirmek için bugüne kadar 15 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Etrafını ne kadar çok güzelleştirirseniz arazinin değerini o kadar artırıyorsunuz.

Proje ne aşamada

Uzunyol: Bu aslında tam anlamıyla bir maden ocağı rehabilitasyon projesi. Amacımız İstanbul'da çevreci bir proje yapmaktı. Gölpark İstanbul'un birinci etabı bitmek üzere. Evlerin tapularını sahiplerine teslim ettik. Bu yaz yerleşim başlar. Projeden ağırlıklı olarak 35 yaş grubunda üst düzey yönetici seviyesinde finans sektöründe çalışanlar konut satın aldı. Villaların metrekaresini bin 650 dolardan satışa çıkarmıştık. Şu anda 2 bin 500 dolara çıktı. 3 bin dolara çıkması çok normal.

Müşterilerimiz daha şimdiden dolar bazında yüzde 40 kazandı. İkinci etapta da inşaatlar ve satış devam ediyor. Bu etapta yerleşim 2012'nin yazında başlar. Projedeki alışveriş merkezinin kaba inşaatı bitti. Sosyal tesisler de bitmek üzere. Bölgeye doğalgazı biz getirdik ve yolları yaptık. Projenin genel giderlerini düşürebilmek için rüzgar ve güneş enerjisinden maksimum faydalanılacak.

Proje üç fazda mı bitecek

Aydın: Evet, üçüncü fazda bahçeli evler yapacağız. Son fazdaki 160 metrekarelik villaları yüzde 1 KDV avantajıyla satacağız.

Projelerin finansmanını nasıl sağlıyorsunuz

Aydın: Finansman partnerimiz İş Bankası.

Bu projede niye Neo adını kullanmadınız

Aydın: Firma olarak büyüdüğümüz için artık her projemizin kendi adıyla markalaş-ması gerektiğine karar verdik. Neo Yapı, bu bölgede en iyi bilinen inşaat firmalarından biridir.

Hep bu bölgede mi proje yapacaksınız

Aydın: Biliyorsunuz üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu bu bölgeye çok yakın bir noktadan geçiyor. Dolayısıyla İstanbul'un kuzeyi çok yakında yerleşim bölgesi olarak açılacak. İstanbul'un idari yapı olarak artık en az dörde bölünmesi gerekiyor. Biz yine bu bölgede yani Kuzey İstanbul'da proje geliştirmek istiyoruz.

Yeni hedefleriniz neler Aydın: Bundan sonraki yapılarımızda sürdürülebilir enerji modellerine ağırlık vereceğiz. Şu an tamamen kendi kendine yetecek ev projelerinin Ar-Ge'si üzerine çalışıyoruz. Gölpark İstanbul projesiyle birlikte kayıtlı sermayemiz 9 milyon dolara çıktı. Yeni anonim şirket olduk. 5 yıl içinde GYO (gayrimenkul yatırım ortaklığı) kurup halka açılmayı planlıyoruz.

Konut dışında yatırımlarınız olacak mı

Aydın: Aslında bir de taahhüt kısmımız var. Otel inşaatlarında renovasyon projesine The Marmara'yla başladık. Önümüzdeki yıllarda şehir oteli yatırımı da düşünüyoruz.

Üç mahalleli Gölpark İstanbul

İstanbul'un kuzeyinde Bolluca Köyü'nde eskiden kömür ocağı olarak işletilen 400 dönümlük arazi üzerinde inşa edilen Gölpark İstanbul projesi, 230 bahçeli müstakil villadan oluşuyor. Üç mahalle halinde oluşturulan projenin 80 villalık ilk etabının tamamı satıldı ve inşaatı tamamlandı. Aynı arazide yer alan 50 villalık ikinci mahallenin satışı ve inşaatı halen devam ediyor. 35 villanın satıldığı ikinci mahallede satılık 15 villa kalmış. Üçüncü mahallenin inşaatı ve satışı ise önümüzdeki aylarda başlayacak. Her biri müstakil geniş bahçelere sahip villaların büyüklüğü 190 ile 384 metrekare arasında değişiyor. Birbirinden farklı mimari seçeneklerle inşa edilen villalar, metrekaresi 2 bin 500 dolardan satışa sunuluyor. Projede bir alışveriş merkezi, bir de sosyal tesis yer alıyor.

Para/Bülent EKİMCİ

0 212 322 06 00

0 212 685 08 07

www.golparkistanbul.com


Geri Dön