13 / 05 / 2024

New York gökdelenlerin ağırlığı sebebiyle her yıl 1 ila 2 milimetre çöküyor!

New York gökdelenlerin ağırlığı sebebiyle her yıl 1 ila 2 milimetre çöküyor!

ABD'de yapılan bir araştırmada, New York kentinin üzerindeki gökdelenlerin ağırlığı nedeniyle her sene 1 ila 2 milimetre çöktüğü kaydedildi.



ABD'de yapılan bir araştırmada, New York'un üzerinde bulunan gökdelenlerin ağırlığı nedeniyle her sene 1 ila 2 milimetre çöktüğü kaydedildi.

İşte ilerleyen Dünya ve Uzay Bilimi (AGU) adlı grubun dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan o çarpıcı detaylar...

İlerleyen Dünya ve Uzay Bilimi (AGU) adlı grubun dergisinde yayımlanmış olan araştırmada, başta Manhattan bölgesi olmak üzere gökdelenlerin kentin jeolojik yapısına etkisi masaya yatırıldı.

Sputniknews'te yer alan habere göre, yapılan araştırmada, 8 milyondan çok insanın yaşamını sürdürdüğü New York kentinin bazı kısımlarında, gökdelenlerin kütlesi nedeniyle her sene 1 ila 2 milimetre deniz seviyesine doğru çökme görüldüğü bildirildi.

New York gökdelenlerin ağırlığı sebebiyle her yıl 1 ila 2 milimetre çöküyor!

Ayrıca verilen detaylara göre, söz konusu bu çökmenin ölçek olarak küçük olduğu fakat kenti doğal afetlere karşı kırılgan yaptığı belirtilen söz konusu araştırmada önemli bilgilere de yer verildi.

İlerleyen Dünya ve Uzay Bilimi (AGU) adlı grubun dergisinde yayımlanmış olan araştırmada "Kıyı kentleri küresel olarak büyüdükçe, inşaat yoğunluğunun artması ve deniz seviyesinin yükselmesi, artan su baskını tehlikesi anlamına geliyor." uyarısına yer verildi.

Yapılan araştırmada, su baskını açısından en fazla risk taşıyan bölgelerin Manhattan adasının alt kısmı ile Brooklyn ve Queens'teki bazı bölgelerin olduğuna değinildi.

Ayrıca New York kentindeki tüm binaların kütlesi hesaplanarak Dünya'ya uyguladıkları basınçtan kaynaklı çökmenin modellendiği araştırmada, uydu verilerinden New York'ta gözlemlenen çökmenin ayrıntılı grafik görüntüleri de yer aldı.

1-2 milimetre kulağa ilk etapta düşük gelse de bu, şehrin genelindeki ortalama değer. Şehrin bazı bölgeleri, yılda 1-2 milimetreden daha fazla batıyor.

Ayrıca şehrin batması, akıllara büyük bir riski de getiriyor: Taşkınlar ve seller. Sonuçta zenginler bölgesi Manhattan bile güncel deniz seviyesinden sadece 1-2 metre yükseklikte. Aslında ekipten Tom Parsons da araştırmanın amacının bu riskleri gündeme getirmek olduğunu şöyle belirtti:

Ekip, New York City’nin ağırlığını ortalama olarak ölçtü. Bir milyondan fazla yapıya sahip olan New York City’ni toplam 764 milyar kilogram, yani 764 milyon ton ağırlığa sahip olduğu ifade edildi.

New York Fed'in mayıs ayı imalat endeksi son 4 ayın en düşüğünde!

ABD’de ikinci banka iflası yaşandı, Avrupa borsaları tepetaklak oldu!

Uğursuz gökdelen! 


Geri Dön