02 / 05 / 2024

New York’ta İklim Değişikliği Zirvesi düzenlenecek!

New York’ta İklim Değişikliği Zirvesi düzenlenecek!

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi, 23 Eylül’de ABD’nin New York kentinde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davet edildiği zirveye, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de katılacak...



Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi, 23 Eylül’de ABD’nin New York kentinde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davet edildiği zirveye, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de katılacak.



2015 yılı sonunda tamamlanması ve 2020 yılında yürürlüğe girmesi hedeflenen mezkûr küresel iklim anlaşması müzakereleri yoğun bir sürece girdi. 23 Eylül 2014 tarihinde ABD’nin New York kentinde gerçekleştirilecek olan “BM İklim Değişikliği Zirvesi ile Paris’te gerçekleştirilecek olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı’nda (Aralık 2015) sonuçlandırılması öngörülen yeni iklim anlaşmasının müzakerelerine ivme kazandırmak amaçlanıyor.


Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığını da devralacağı bu dönemde, zirvede öncü bir rol üstlenmesi bekleniyor. Zirve, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon himayelerinde BM 69. Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilecek.


BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un “Açılış” hitapları ile başlayacak olan zirvede 3 oturumda “Ülke Beyanları” yapılacak. Devlet ve Hükümet başkanlarının sabah oturumunda konuşmaları sağlanacak. Beyanlarda, ülkelerin vizyonlarının anlatılması, 2020 sonrası iklim rejimine yönelik taahhütlerin ortaya konması, ulusal ölçekte planların açıklanması ve Yeşil İklim Fonu’na yönelik taahhütlere değinilmesi bekleniyor.


Öğleden sonra gerçekleştirilecek olan alt oturumlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İklim Faaliyetleri için Ekonomik Durum" konulu alt oturuma eş başkanlık yapacak. Aynı zamanda bu etkinliklerde, tartışmaların ardından kısa bir soru-cevap bölümüne yer verilecek.


Zirvenin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu sınırlı sayıda Devlet Başkanı için saat 20.00’da akşam yemeği verilecek. Yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir konuşma yapması da bekleniyor.


TOKİ Haber 


Geri Dön