29 / 04 / 2024

New York'ta kiracıların yüzde 25'i Mart ayından beri kiralarını ödeyemiyor!

New York'ta kiracıların yüzde 25'i Mart ayından beri kiralarını ödeyemiyor!

ABD'nin New York kentinde, koronavirüs salgını sebebiyle gelir kaybı yaşayan her 4 kiracıdan 1'inin 4 aydır kirasını ödeyemediği bildirildi.



Tüm dünyayı etkisi altına alan Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle işini kaybeden veya gelir kaybına uğrayan New Yorkluların yüzde 25'inin Mart'tan bu yana kiralarını ödeyemediği bildirildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Toplu Konut Geliştirme Programı (CHIP) verilerine göre, New York'ta kiracıların yüzde 25'inin koronavirüsün ülkeye yayıldığı mart ayından bu yana kiralarını ödeyemedi.

New York Üniversitesi Furman Center'in araştırmasında da ofis ortamında çalışanların çoğunun, koronavirüs salgını sonrası evden çalışmayı tercih ettiği ve New York'a uzak yerlerde daha ucuza ev kiralamayı tercih ettiği bildirilmişti.

Kentte yaşayan dar gelirli işçi grubunun ise iş bulamama kaygısı yüzünden böyle bir şansının olmadığı ve bu grupta yer alan 700 binden fazla kişinin salgın döneminde gelir kaybına uğradığı bilgisi araştırmada yer almıştı.

Yapılan araştırmada, azınlıklar, göçmenler ve öğrencilerden oluşan bu dar gelirli grubun New York kentinde yaşamak için gelirlerinin 3'te 1'ini kira olarak vermek zorunda kaldıkları bilgisi de vardı.

Ödenemeyen kiralar nedeniyle ev sahiplerinin de emlak vergilerini ödeyemeyecek olması, New York şehri için yüz milyonlarca dolar gelir kaybı anlamı taşıyor.

İşsizlik yardımlarının bitmesi kiracıları olumsuz etkileyecek


Amerikan Kongresi tarafından işini kaybedenlere verilen haftalık 600 dolarlık yardım çeklerinin Temmuz'dan sonra devam etmeyecek olması da hem kiracılar hem de ev sahipleri için krizin derinleşmesi anlamına geliyor.

Salgın döneminde işini kaybedenler ve gelir kaybına uğrayan vatandaşların yaşam alanlarını kaybetmemeleri için New York eyaletinde geçen ay "Kiracı Güvenli Liman Yasası" adlı koruma kanunu çıkarıldı.

Kiracılar bu kanuna göre evden atılmaktan kurtuluyor ama geçmiş kira borçları da birikiyor, bu da ev sahiplerinin sonrasında kira borçları için dava açabileceği anlamı taşıyor.

Bir önceki ev sahibi ile kira borcu nedeniyle mahkemelik olan bir kiracı için ise başka bir apartmana taşınmak istemesi halinde bunun kredi karnesine olumsuz yansıması nedeniyle yeni ev sahibini ikna etmek neredeyse imkansız duruma geliyor.

 

New York'ta emlak sektörü yeniden faaliyete geçiyor!


Geri Dön