22 / 11 / 2024
fuzul

Nihat Özdemir'den Çetin Barajı açıklaması!

Nihat Özdemir'den Çetin Barajı açıklaması!

Limak, Norveçli Statkraft firmasının "Çetin Barajı'nı biz yapmayacağız, size satalım" teklifi üzerine masaya oturdu. "Önümüzdeki günlerde işi bitirebiliriz" ifadelerini kullanan Özdemir, "600-700 milyon dolarlık bir yatırım olacak" dedi.




Yaşım geldi 66'ya, hiç de ihtiyacım yok…” Bu sözler Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’e ait. Nihat Bey, Siirt başta olmak üzere Güneydoğu’ya gerçekleştirdikleri son dönem yatırımlarını anlatmaya bu sözlerle başladı.


“Bu topraklara borçluyum” diyen Özdemir, “Bu topraklardan yetiştim. Devletimiz teröre karşı önemli bir mücadele yürütüyor. Doğu ve Güneydoğu'daki projelere bankalar şüpheli bakıyor. Ancak biz genel pozisyonumuzdan dolayı kredi bulmakta sıkıntı yaşamıyoruz. Vatandaş da bıktı, iş-aş istiyor. Terörün azalacağına inanıyorum, yatırıma devam” dedi.


GÜNEŞ YATIRIMI BAŞLIYOR

Limak Grubu’nun Siirt’teki Alkumru Barajı’nı ziyaretimizde gerçekleşen sohbette ana konu elbette enerji yatırımlarıydı. Nihat Özdemir’in paylaştığı rakamlara göre Limak Grubu’nun enerjide şu an 3 bin MW kurulu gücü var. Bunun 800 MW'ı hidroelektrikten oluşuyor. Ay sonu itibarıyla hidroelektrikteki rakam 900 MW'a çıkacak. Grubun 'enerji'sinin 3'te 1’i hidroelektrik, 3'te 1’i doğalgaz ve 3'te 1’i kömüre dayalı. Özdemir ayrıca Aydın’da jeotermal, Konya Çumra’da da güneş yatırımına başlayacakları bilgisini verdi.


ALKUMRU-KİRAZLI TAMAM

Siirt özelinde bir takım yeni gelişmeler olacağını müjdeleyen Özdemir, “Alkumru ve Kirazlı barajlarını süresinden önce tamamladık. Bizim dışımızdaki Ilısu, Namlı, Orhanlı, Keskin, Pervari ve Çetin barajları ise hala yapılamadı” dedi.


BU İŞİ BİTİRMEYE YAKINIZ

Bunlar arasında Çetin Barajı’nın yapımıyla ilgilendiklerini söyleyen Nihat Özdemir, yeni bir haberi de şöyle paylaştı: “Çetin, aşağı yukarı iki etap olacaktı fakat bir türlü yapılamadı. İnşaat yüzde 20 seviyelerinde durdu. Bir yıldır herhangi bir hareketlilik yok. Projenin sahibi Norveçli Statkraft için Arnavutluk’ta iki santralın taahhüt işini Limak yapıyor. Bize gelip, "Biz Çetin'i yapmayacağız, size satalım" dediler. Botan Havzası ve Doğu Anadolu'nun potansiyeline inandığımız için masaya oturduk. 527 MW'lık önemli bir proje. Önümüzdeki günlerde işi bitirebiliriz.”


2 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM

Özdemir, bu projede toplam yatırımın 600-700 milyon dolar civarında olacağını belirterek, "Bankalardan 450 milyon dolarlık finansman kullanabiliriz. 150 milyon dolar civarında da öz sermaye koyarız. 2 bin 500 kişiye iş vereceğiz. Sadece iş bitene kadar üç yılda Siirt'e 100 milyon dolar kalır" diye konuştu.


Nihat Bey ayrıca bölgede Enerjisa'nın haklarını elinde tuttuğu ama işe başlamadığı Pervari için de görüşmelere başlayabilecekleri bilgisini paylaştı.


CUMHURBAŞKANIMIZ BİZİ ORADA DA BÜYÜLEDİ

Nihat Özdemir’le Alkumru ziyaretimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pakistan çıkarmasından hemen sonraya denk geldi. Özdemir’e Pakistan’ı hatırlattığımızda şunları anlattı: “Tüm samimiyetimle söylüyorum, Pakistan seyahatinde Cumhurbaşkanımız bizi yine büyüledi. Beni yanına çağırıp, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin’le yatırım için buluşturdu. Bu ilk kez olmuyor. Birçok ülkede bu sayede önemli işlere imza attık. Limak olarak Kuveyt, Senegal, Arnavutluk, Suudi Arabistan ve Balkanlar’da varsak en büyük destekçimiz Recep Tayyip Erdoğan oldu. Cumhurbaşkanımız bu işlere büyük önem veriyor. Bu da bizim önümüzü açıyor. Bir işadamı olarak ‘Ben nasıl ayak uydurabilirim’ diye düşünüyorum ve konu yatırım olunca hiç düşünmeden imza atıyorum" ifadelerini kullandı.


2017 HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR

Limak'IN yatırım hamlesinde sahra altı Afrika’nın da önemini de anlatan Nihat Özdemir, “Bu bölgeye yatırımlarımızı daha da artırabiliriz. Limak olarak 2016'yı 8 milyar dolar büyüklük ve 52 bin çalışanla kapatmayı hedefliyoruz. 2017'de ise 10 milyar dolarlık hedefimiz var" dedi.


YALNIZ OLDUĞUMUZU GÖRÜP ‘GELİN ORTAK OLALIM’ DİYENLER VAR

Özdemir CLK Elektrik Dağıtım'daki ayrılıkla ilgili sorularımızı yanıtlarken, “CLK (Cengiz-Limak-Kolin) operasyonu CK (Cengiz-Kolin) olarak yoluna devam edecek. Biz Limak olarak, Uludağ Elektrik'i aldık. Uludağ, Türkiye'nin en hızlı büyüyen bölgesi" sözleriyle; bu ayrılığın ‘kazan-kazan’ ayrılığı olduğuna vurgu yaptı. Ayrılık sonrası, teklifler aldıklarını anlatan Özdemir, "Bizim yalnız olduğumuzu görüp, 'Gelin ortak olalım' diyenler var. Değerlendiriyoruz" dedi. "Bu noktada ayrılık yaşadıkları Boğaziçi Elektrik'in hemen karşı yakasından (Anadolu-Enerjisa) teklif var mı?" sorusuna Özdemir, ‘Daha iyi yerler var’ yanıtı verdi.


ENERJİDE DEVRİM!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'la Türkiye’nin önemli yatırımlara imza attığını söyleyen Nihat Özdemir, "2002'de 33 bin MW'lık güce sahip Türkiye 80 bin MW'ı konuşuyor. Yerli kömürde önemli yatırımlar olacak. Bu bir devrim. Yerli kaynak öne çıkıyor. Bu işlere Çinli, ABD'li Kanadalı ilgisi var" dedi.


Akşam 


Geri Dön