Nihat Zeybekçi: Türkiye konut pazarında artık bir marka!
Dünya lideri bir müteahhitlik sektörünün zamanının geldiğini söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, Yurtdışı projeleri finanse edecek bir Kalkınma Bankası modelinin hayata geçirilmesi düşüncesindeyim" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yurtdışındaki müteahhitlik projelerinin finansmanı ile ilgili, "Yeni bir Kalkınma Bankası modelinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmamızın fayda sağlayacağı düşüncesindeyim" dedi.
Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) işbirliğiyle Sheraton Oteli'nde düzenlenen "Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefi olduğunu belirterek, inşaat sanayisinin söz konusu hedefleri gerçekleştirmek adına önemini kaydetti. İnşaat sanayisinin ülke için büyüme ve istihdam anlamına geldiğini belirten Zeybekci, bugüne kadar firmaların yurtdışında üstlendiği 7 bin 713 projenin toplam tutarının 301,2 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türk müteahhitlerin çeşitli coğrafyalarda üstlendikleri katma değeri yüksek projelerin dünya tarafından takdir gördüğünü dile getiren Zeybekci, "Artık fasoncu değil ihtiyacı ortaya çıkaran, projesini hazırlayan, şartlan belirleyen ve yapımı gerçekleştiren dünya lideri bir müteahhitlik sektörünün zamanı gelmiştir" ifadesini kullandı.
Bakanlık olarak konut sektörünü en önemli ihracat kalemlerinden biri olarak gördüklerine dikkati çeken Zeybekci, İstanbul başta olmak üzere birçok kentin, dünyadaki birçok ülkenin vatandaşları tarafından ulaşılmak istenen bir prestij hedefi haline geldiğini belirtti. Türkiye'nin konut pazarında artık bir marka olduğunu kaydeden Zeybekci, "Türkiye'den belli ülkelerden konut alacak kişilere sağlanacak sürekli ikametgah, vatandaşlık hakları gibi yöntemlerle sektörün desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Zeybekci, sektöre bu zamana kadar verdikleri destekleri, miktarını ve kapsamını artırarak sürdürdüklerine işaret ederek, şunları kaydetti:"2014 yılında bölgemizde siyasi istikrarsızlar yaşandığını da biliyoruz. Yurtdışı müteahhitlik sektörünün konjonktüre! sorunlarının dışında bazı genel sorunlarına da çözüm bulmamız gerekiyor. Bu sorunların başında yeni finansman mekanizmaları geliştirerek, yurtdışı projelere kaynak yaratılması ihtiyacı geliyor. Hali hazırda Türk Eximbank, ülke gelirleri başlığı altında müteahhitlik firmalarımıza finansman sağlıyor. Ancak bankanın OECD biterleri çerçevesinde belirli maliyetlerin altında kredi sağlaması mümkün bulunmamaktadır. Bu çerçevede yurtdışı projeleri finanse edecek yeni bir Kalkınma Bankası modelinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmamızın fayda sağlayacağı düşüncesindeyim. Bunu, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza birkaç defa arz ettiğimizde kendisi, bunu sonuna kadar destekleyeceğini beyan etti."
TMB Başkanı Mithat Yenigün de Türk müteahhitlerinin dünyada geldikleri seviyeden gurur ve mutluluk duyduklarını belirterek, "Tüm dünyada takip edilen bir listeye toplam 42 firmayla damga vurmak bizim için övünç kaynağıdır. Pazar payımızı artırmak için yapmamız gereken yurtdışında ortaklıklar kurmaktır" diye konuştu.Türk müteahhitlerinin yurtdışında aldığı işlerin tutarının ortalama 25-30 milyar dolar bandına oturduğunu dile getiren Yenigün, yurtdışındaki projelerde master plan gibi süreçlerin Türk müşavirlik firmaları taralından yapılmasını öngören ikili anlaşmalar yapılması gerektiğini söyledi. Yenigün, Türk müteahhitleri olarak geleceğe umutla bakmaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Engineering Nevvs Record (ENR) tarafından açıklanan listede 2014 yılı itibarıyla "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" arasına giren 42 Türk firmasına ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.
Hürses