03 / 05 / 2024

Nilüfer Çayı temizlenecek!

Nilüfer Çayı temizlenecek!

Balkan Sanayici ve İş adamları Derneği (BALKANSİAD) ile Bursa Mühendis ve Mimar İş adamları Derneği'nin (BUMİAD) ev sahipliğinde Geçmişten Geleceğe Nilüfer Çayı isimli panel düzenlendi...




Sanayi ve evsel atıklar nedeniyle kirlenen Nilüfer Çayı'nın temiz akması için buluşan kent dinamikleri çözüm arıyor. Balkan Sanayici ve İş adamları Derneği (BALKANSİAD) ile Bursa Mühendis ve Mimar İş adamları Derneği'nin (BUMİAD) ev sahipliğinde Geçmişten Geleceğe Nilüfer Çayı isimli panel düzenlendi. Kentteki tüm dinamiklerin sorunu çözmek için istekli olduğunu bildiren BALKANSİAD Başkanı Aytuğ Onur, "Bizim iddiamız o ki bundan beş ay sonra da tamamen çözümün konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirile2 yıl içinde çalışmalar bitecek Çalışmalar hakkında bilgi veren BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ise, "Derelerin temiz akması ile ilgili batı bölgesinde eksik olan iki adet arıtma tesisi var. İhale aşamasındayız. Asıl kirleticilerin toplandığı doğu bölgesinde ise yeşil çevre arıtma tesisinin şartlarının iyileştirilmesi ve kapasitesinin artırılması için çalışma yürütüyoruz, iki yıl içinde konuyla ilgili tüm çalışmalar tamamlanmış olacak" ifadelerini kullandı. 

M cek. Nilüfer Çayı'nın kirletilmesinde çeşitli kurumların da etkisi vardır ancak sanayiciler bu sorunu çözmeye istekli. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak sanayi bölgelerinin dışında kalan fabrikaların bir araya toplanarak yeni bir sanayi bölgesi oluşturulmasını öneriyoruz. Bu çalışma dere kirliliğinin önlenmesinde etkili olacaktır" dedi. 


TEMİZ AKMASI ZAMAN ALACAK
Sanayileşme ve nüfusun artmasıyla birlikte Nilüfer Çayı'nın hızla kirlendiğini dile getiren Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Efsun Dindar, "Şu an bir ıslah projesi gündemde. Islah projesinin en başında kirlilik yükünü azaltmak için oraya yapılan kaçak deşarjların kesilmesi gerekiyor. Bu deşarjlar kesilir kesilmez dere temizlenmeyecektir. 

Derenin bir faunası, dip canlıları var. Nereden bakarsanız bakın derenin hiç kirlenmemiş haline dönmesi 10-15 yıl alacaktır" şeklinde konuştu. 



Bursa Hakimiyet


Geri Dön