28 / 04 / 2024

Nişantaşı’ndaki kaldırımı işgal eden yapılar yıkılıyor!

Nişantaşı’ndaki kaldırımı işgal eden yapılar yıkılıyor!

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, ilçedeki kaldırımı işgal eden yapıların yıkım çalışmalarını başlattı. Yayaların geçişini engelleyen masa ve sandalyeler kaldırılıyor, kaldırım üzerinde bulunan yapıları da iş makineleri ile yıkılıyor.



Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ilk icraat olarak Şişli genelinde kaldırım işgallerine son verileceğini, ilk olarak da Nişantaşı’nda yıkım çalışmaları başlatacağını söyledi.

Haber Türk’ten Esra Boğazlıyan’ın haberine göre; Geçen hafta Nişantaşı’ndaki cadde ve sokaklarda kaldırımları işgal eden yapıların yıkım çalışmaları başlatıldı. Restoran ve kafelerin kaldırımlara taşan, yayaların geçişin engelleyen masa sandalye ve tenteler kaldırılıyor.

Yeni kaldırım kuralları

Şişli’deki tüm esnafa 29 Temmuz 2019’da belediyede “Kaldırım Düzenlemeler ve Esnaf İşgaller” konulu halka açık olarak düzenlenen toplantıya katılmaları için davetiye gönderildi. Esnafla yapılan bu toplantıda kaldırım işgallerine son vermek adına bazı kararlar alındı.

Esnafla yapılan toplantıda alınan kararlar;

- Esnafın işgaliye alanı kullanabilmeler için iş yeri cephesindeki kaldırımın en az 1.50 cm. genişliğinde olması gerekli.

GEREKÇE: 1.50 cm. den dar olan kaldırımlarda işgal izni vermek yayaların yürüme hakkını gasp etmek olur.

* İşletme cephesinde 1.50 cm ve daha fazla genişlikte olan kaldırımın yalnızca 1/3 oranındaki genişlik işletme ilgilisinin kullanımına sunulabilir.

GEREKÇE: Kaldırımların kullanım önceliği yayalara at olduğundan büyük alan yayalara tahsis edilmeli.

-İşgal alanı yalnızca işletmeye bitişik halde kullanılır.

GEREKÇE: Bu şekilde işgal alanının yaya kullanım alanına sarkması ve yayanın yürüyüş seyrin sekteye uğratması önlenir.

-İşgal alanı işletme cephe genişliğinden dışarı taşamaz.

GEREKÇE: İşletme ilgilisi işletmesinin cephesinde hak sahibidir, başka ilgilinin sınırlarını ihlal edemez.

-Kaldırım bitimine ve yol başlangıcına kesinlikle işgal konulamaz.

GEREKÇE: Yoldan kaldırıma geçmek için hareket eden yaya herhangi bir sütreye takılmadan emniyetli bir şekilde kaldırıma ulaşabilmeli.

-Her işletme yalnızca tek cephesinde işgal alanı kullanabilecek.

GEREKÇE: Amaç mümkün olduğu kadar kaldırımı yayalara tahsis edebilmek olduğu için her işletmeye tek cephede işgal izni kullanım hakkı verilmiş.

-Kullanılan işgal alanında kesinlikle yapılaşmaya müsaade edilmeyecek, en alçak seviyesi yerden 2.50 cm olmak şartıyla tente le gölgelik alan teşkiline izni verilecektir. GEREKÇE: İşgal alanı kullanım izinler geçici izinlerdir bu anlamda kullanılan işgal alanları sabit şekle dönüştürülemez.

-İşgal izni verilmiş olan alanlarda 23:00’ten sonra faaliyet gösterilmeyecek.

GEREKÇE: İşgal alanı bulunan konumda ikamet eden vatandaşların ticari faaliyet sonucu çıkabilecek gürültüden rahatsız olma ihtimallerini ortadan kaldırmak.

Hangi caddelere operasyon

Şişli Belediyesi ekipleri Nişantaşı’nda Abdi İpekçi, Kurtuluş Caddesi, Eşref Efendi Sokak, Palazoğlu Sokak, Saksı Sokak, Tavukçu Fetih Sokak’ ta kaldırım üzerindeki yapıların yıkım çalışmalarını tamamladı, çalışmalar Baruthane Caddesi’nde sürdürülüyor.


Geri Dön