09 / 01 / 2025

Norveçli Statkraft'tan Türkiye'de 2 yeni HES kuracak!

Norveçli Statkraft'tan Türkiye'de 2 yeni HES kuracak!

Dünyanın önde gelen yenilenebilir enerji şirketi Norveçli Statkraft, Türkiye'de 2010 yılında işletmeye aldığı Çakıt HES 'in ardından, iki HES projesini daha devreye almaya hazırlanıyor...



Dünyanın önde gelen yenilenebilir enerji şirketi Norveçli Statkraft, Türkiye'de 2010 yılında işletmeye aldığı Çakıt HES'in ardından, iki HES projesini daha devreye almaya hazırlanıyor. İnşaatı devam eden projelerin tamamlanmasıyla Türkiye'de 640 MW kurulu güce ulaşacaklarını belirten Statkraft Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Kolat, "Statkraft, Norveç'in en büyük enerji üreticisi, Avrupa'nın ise yenilenebilir enerji alanında en büyük şirketlerinden biri. Türkiye için düşünülen iki projenin yatırım tutan ise 1.1 milyar dolar" dedi. 


Statkraft'ın hidroelektrik enerji üretiminde de dünyada 10'uncu sırada yer aldığını söyleyen Kolat, "Şirket, önümüzdeki yü, 120'nci yaşım kutlayacak. Temelinin 1895'te atıldığım Statkraft, 1992'de şirketleşti. Statkraft'ın tamamı şu an Norveç devletine ait. Bugün 23 ülkede yenilenebilir enerji projeleri yürüten şirketin toplam kurulu gücü 20 bin MW'ı aştı" diye konuştu. 


Ayşe Kolat istikarlı bir büyüme ile ilerlediklerine dikkat çekerek, "Statkraft'ın dünya genelinde yılın ilk dokuz ayındaki net kârı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 55'lik bir artışla 6.989 milyar NOK olarak gerçekleşti" ifadelerini kullandı. Türkiye'deki faaliyetlerine ise 2009 yılında Yeşil Enerji portföyünü satın alarak başladıklarını hatırlatan Kolat, "Türkiye'de henüz sadece bir tesisimiz işletmede. Bu yıl dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de kurak bir yıl oldu. Adana'da işlettiğimiz 20 MW kapasiteli Çakıt HES, faaliyete geçtiği 2010 yılından bu yana en düşük üretim seviyesinde" açıklamasında bulundu. 


İki hidroelektrik santralinin de inşaatının sürdüğünü anlatan Ayşe Kolat, projelerle ilgili şöyle konuştu: "Çorum'da bulunan Kargı Kızdırmak HES projemizin kapasitesi 102 MW, yıllık üretimi 470 GWh olarak hesaplanmakta. Bu projemiz, 11.5 km uzunluğundaki enerji tünelinin jeolojik yapısındaki farklılıklar nedeniyle yaşanan gecikmeye rağmen yüzde 93 oranında tamamlandı. 2015'in ilk aylarında deneme üretimine geçmesi için hazırlıklar sürüyor. Tesisin işletmeye alınması bahar aylarım bulacak." Siirt'te Botan Çayı üzerindeki Çetin Barajı HES'in 517 MW kapasitesi ile Türkiye'deki özel sektöre ait en büyük hidroelektrik yatırımlarından biri olduğuna vurgu yapan Kolat, "Bin 400 GWh elektrik üretmesi planlanan Çetin'in inşaatı, 2012 yılından bu yana devam ediyor. Bu iki proje için toplam 1.1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştireceğiz. Projeler tamamlandığında, Türkiye'deki toplam kurulu gücümüz 640 MW'a ulaşacak"bilgisini verdi. 


Hidroelektrik projelerinin yanı sıra Adana'da 180 kW lisanssız bir güneş enerjisi projesi geliştirdiklerini belirten Ayşe Kolat, bu küçük projenin tecrübesiyle bu alanda daha farklı yatırımlara yönelebileceklerini ifade etti. Türkiye'nin yenilenebilir enerjide büyük bir potansiyele sahip olduğuna değinen Kolat, bu potansiyelin hidroelektrik ve rüzgarda özel sektörün başım çektiği yeni yatırımlarla değerlendirilme yolunda olduğunu söyledi. 


Türkiye'de görülen endüstriyel büyümenin enerji talebinde önemli ve daimi bir artış beklentisini beraberinde getirdiğini kaydeden Ayşe Kolat, "Türkiye'deki kişi başına enerji tüketimi OECD ülkeleri AB üyeleri ortalamasının yüzde 40'ı kadar; dolayısıyla enerji büyümeye elverişli bir sektör. Türkiye'de enerji üretimi 2030 yılı projeksiyonu bugün bizden çok ileride olan Almanya'nınkini aşıyor. Her yıl, 4 bin MW'lık yeni kapasite yaratılması gerektiği belirtiliyor" şeklinde konuştu. Türkiye'nin zengin su kaynaklarından elektrik üretiminin optimize edilmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Kolat, "Bunun için havza yönetimini hayata geçirmek, Norveç başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde örnekleri bulunan su kullanım birlikleri türü işbirliği modellerini inceleyip Türkiye'ye adapte etmek olumlu sonuçlar doğuracak" dedi. 


Devlet ve özel sektöre ait olan HES'lerin ve önümüzdeki yıllarda devreye girecek olan işletmelerin üretim planlarının optimize edilmesi, farklı paydaşlarla bir plan dahilinde çalışılması gerektiğine dikkat çeken Kolat, katılımcı havza yönetiminin büyük önem taşıdığının altını çizdi. Ayşe Kolat, elektrik ihtiyacım yüzde 98 oranında hidroelektrik enerjisinden sağlayan Norveç'in en büyük elektrik üreticisi olarak bu alandaki tecrübelerini Türkiye'ye aktarmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi. 


Dünya ek


Geri Dön