09 / 01 / 2025

Nüfus seviyesi artan yaşlılar bakım evlerine yerleşiyor!

Nüfus seviyesi artan yaşlılar bakım evlerine yerleşiyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Özdil Şahin, Türkiye’de yaşlı nüfusun artmasıyla büyük öneme sahip olan Yaşlı Bakım Merkezlerini değerlendirdi. Şahin, ''Markalaşmanın henüz yaygınlaşmadığı sektörün Türkiye’deki gelişimi devam etmektedir” diye konuştu.



Türkiye’de 1970 yılından sonraki süreç içerisinde kırdan şehire yaşanan göçün hız kazanmasının geleneksel aile yapısında değişimlere yol açtığından bahseden Özdil, şu açıklamalarda bulundu:

Yaşlılar yalnızlaşıyor

“Kentlerdeki çalışma sistemi, kira, ulaşım, eğitim benzeri ekonomik maliyetler, kadın işgücünün yaygınlaşması, geleneksel geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına geçişi hızlandırmıştır. Günümüzde de devam etmekte olan bu sürecin oluşturduğu problemlerden biri yaşlıların yalnızlaşmasıdır.''

Yaşlı Nüfus hızla artıyor

Türkiye’de yaşlı nüfusun yıllara göre değişimi değerlendirildiğinde, yaşlı nüfusun artış eğiliminde olduğu görülüyor. Aynı zamanda toplam nüfus içinde yer aldığı payı da artıyor. Türkiye’de yasal mevzuata göre 55 yaş ve üzeri kişiler yaşlı bakım evlerinde kalabiliyor.  2019 yılı itibari ile 55 yaş ve üstü nüfusun toplam nüfustaki payı %18,63 olup, 2023 itibari ile bu oranın %20 seviyesine, 2040 yılında ise %28 seviyesine çıkması öngörülmektedir. 2040 yılı itibari ile 55 yaş ve üstü nüfus yaklaşık iki katına çıkarak, 13 milyon ilave nüfus bu yaş grubunda yer alıyor.

Yaşlı Nüfus oranı 1935'ten yaklaşık 2,3 kat arttı

Toplam nüfus içinde yaşlı nüfus oranı 1935 tarihinden bu zamana yaklaşık 2,3 kat yükseldi. Maksimum emeklilik yaşı olan 65 yaşa göre değerlendirildiğinde, Türkiye nüfusunun %9’u 65 yaş ve üstü yaş grubundadır. 2023'te bu oran %10, 2040 yılında ise bu oran yüzde 16 seviyesinde seyretti. 2040 yılı itibari ile bu yaş grubu nüfusu iki kattan fazla yükselecek, yaklaşık 9 milyon ilave kişi bu yaş grubunda bulunacak.

Türkiye’nin yaşlı nüfus seviyesi ABD oranını yakalayacak

Hem G20 ülkeleri arasında, hem de dünyada bulunan en yüksek yaşlı nüfusu oranı yüzde 28 ile Japonya’da yer alıyor.  Avrupa ülkeleri arasında yüzde 22,7 ile İtalya en yüksek orana ulaşırken, İtalya’yı yüzde 21 seviyesinde bulunan Yunanistan, Portekiz ve Almanya, yüzde 19 seviyesinde bulunan Fransa, yüzde 18 seviyesindeki İngiltere, yüzde 17 seviyesine ulaşırken Kanada ve yüzde 16 seviyesindeki ABD takip ediyor. 2019 yılı verilerine göre Türkiye’deki yaşlı nüfus yüzde 9 seviyelerinde iken, 2040 yılı nüfus tahminlerine göre Türkiye’nin yaşlı nüfus seviyesinin (yüzde16), bugünkü ABD’nin yaşlı nüfus oranını yakalayacağı öngörülüyor.
 
 


Geri Dön