29 / 04 / 2024

Nuhoğlu İnşaat, Ortadoğu'nun en büyük akvaryumunu yapacak!

Nuhoğlu İnşaat, Ortadoğu'nun en büyük akvaryumunu yapacak!

Dünyanın tüm denizlerinden 1.500 balık türünü içinde barındıran 'İstanbul Akvaryum'un da sahibi olan Nuhoğlu İnşaat, Ortadoğu' ya 'en büyük' akvaryumu kurmak üzere kolları sıvadı...



ELİNDE keser ve çekiçle inşaatlardan çivi sökerek çocuk yaşta çalışmaya başlayan Ali Nuhoğlu, bugün önemli ve tematik projelere imza atıyor. Hukuk eğitimi almasına rağmen dede mesleği olan müteahhitlikte karar kılan Nuhoğlu dünyanın en büyük tematik akvaryumu 'İstanbul Akvaryum'un bir benzerini yurt dışında yapmak üzere çalışıyor. Ortadoğu ülkelerinden teklif aldığını söyleyen Nuhoğlu "Irak, Türkmenistan ve Libya'dan büyük bir akvaryum kurmamız için talepler geldi. 


Hepsinde 'en büyük' olma isteği var. 

100 milyon doların üzerindeki yatırımlar bunlar" dedi. Fikirtepe'de de 30 dönümlük arazi üzerinde 400 milyon liralık bir karma proj eye start verdiklerini anlatan Nuhoğlu, 1.500 konutluk bu projenin yam sıra Ankara'da da yeni bir yatırıma başlayacaklarım söyledi. Nuhoğlu ile hikayesini, yeni proje ve hedeflerini konuştuk.  Karadenizliler'in mesleki geleneğine uygun olarak inşaat işleriyle uğraşıyorsunuz. Ama siz özgün projelere imza atıyorsunuz... 

Karadeniz sert bir coğrafya. Bundan mıdır bilinmez ama bizim oralarda herkes kendi evini kendi yapardı. 

İnşaat bizim hamurumuzda var. Bu sert coğrafya Karadeniz insanımn doğasına da yansımıştır aslında. Bizim işimiz aileden gelme, dedeler de bu işle uğraşıyormuş. Hukuk eğitimi almama rağmen bu işi bildiğimi düşünerek inşaata devam ettim. 


Karadeniz insanınm kendine has tarzı olduğunu biliyoruz. Siz nasıl anlatırsınız yöre insanını? 


Karadeniz insanını kendine has özellikleri var. Eğer Karadenizli bir insanla ilk 10 dakika içinde kavga etmezseniz çok iyi dost olursunuz. Babalar çocuklarına karşı mesafeli ve cimridir. Bu, çocuklann yetişme sürecinde dikkat edilen konulardan. Çocuk, çalışmanın para kazanmanın gereğini küçük yaşta öğrenmeye başlar.


Sizin çalışma yaşamıyla ilgili hikayeniz nasıl? 


Benim ailem de dedelerden beri inşaatla uğraşırdı. Dolayısıyla benim hikayem de diğer arkadaşlanm gibi inşaatlarda çivi çekerek başladı. Elimde keserle çivileri çıkarmak bana çekirdekten yetişme tabir edilen çok önemli tecrübe ve bilgiyi kazandırdı. 


Şirketleşme süreci ne zaman başladı? 

Bizim atalarımızdan geliyor müteahhitlik işi. Bir Karadeniz İstanbula'a geldiğinde iddialı olmalıdır. Söz senettir bizde, atalarım da işi layıkıyla yapmalan gerektiğine inanarak göç etmişler. Sonraki jenerasyon olarak mahalle arası yap-sat'çılıkla bu işin yürümeyeceğinim anlayınca 1986 yılında Nuhoğlu İnşaat'ı kurduk. Alt yapı, üstyapı işleri yaptık. Ancak işin içine devlet girdiğinde daha çok uzmanlaşmak gerektiğini gördük. İçme suyu şebekelerinden her türlü konuta otelden alışveriş merkezlerine kadar her alanda çalıştık.


Nuhoğlu İnşaat ne zaman kuruldu? Çalışmalarınızla ilgili neler söylersiniz? 


2013 itibariyle yaklaşık 1 milyar dolarlık iş hacmimiz var. İki yıl önce Türkiye'deki ilk 50 firma arazında sayılırken şuan ilk 10'dayız. Bizim şirketleştirdiğimiz 1986 sonrası dönemde uzmanlaşma başladı. Nuhoğlu İnşaat da bu dönemden sonra konut projeleri, özellikli yapılar, kamu projeleri, kent parkları-çevre düzenleme, sağlık ve altyapı proj eleri yapmaya başladı. Şu anda 10 civanndagrup şirketimiz var. Peyzaj işlerini yapan iştirakimizle 3-4 ayda İstanbul'da 1.5 milyon metrekareye yakın peyzaj alanı yaptık. 


Projelerinizi anlatır mısınız? 


Hayata geçirdiğimiz projeler arasında Florya'daki dünyamn en büyük tematik akvaryumu İstanbul Akvaryum, Aqua Florya Eğlence ve Alışveriş Merkezi, Sinan Erdem Spor Salonu, Küçükloıyuport lüks konut projesi, İstanbul Cebeci Spor Kompleksi, Bayrampaşa şehir parkı düzenlemesi, Karabük-Cevizlidere ille gecekondu dönüşüm alanı projesi, Van 100. Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi yer alıyor. 

Peki yurt dışı... 

Irak'ta, Libya'da, Kazakistan'da Almaata'ta ve Katar'da ofislerimiz var. 

Ayrıca Kazakistan'da AVM ve konut yatırımlarımız bulunuyor. 


Bundan sonra ne yapacaksınız? 


Fikirtepe'de iki ay içinde başlayacağımız bir projemiz var. 30 dönümlük bir arazi üzerinde içinde konut, iş alanları ve ofislerin olduğu bir proje elde edilecek. 400 milyon lirayı bulan bir yatırım olacak, bize yaklaşık 1.2 milyar TL gelir bekliyoruz. Ayrıca Ankara'nın en gözde projesi olmaya aday bir çalışmamız olacak. Birkaç ay içinde start vereceğiz ona da. Yine 5 yıldızlı otel projemiz var Florya civarında, orayı önümüzdeki yıl sonunda hizmete açacağız. 


Yeni yatırımlar var mı? 


Akvaryumla ilgili Irak, Türkmenistan, Libya'dan şirketlerle görüşüyoruz. 4 ayrı yerden talep geldi. Oralarda buramn benzeri bir akaryum projesi oluşturmamızı istiyorlar. En büyüğünü istiyorlar hepsinde 'en' olma isteği var. İddialı olmak önemli onlar için. Buradakinden daha büyük istiyorlar mesela. 100 milyon doların üzerindeki yatırımlar bunlar. 


BALIK HASTANESİNDE AMELİYAT BİLE YAPIYORUZ DÜNYANIN 


tüm mega şehirlerinde bir akvaryum olmazsa olmaz bir hal almış durumda. Biz ülkemizde bunun eksiğini yaşıyorduk. Üc tarafımız denizlerle çevrili ama denizi balığı tanımıyoruz. Buradan yola çıktık. Burada ciddi bir teknolojik yatırım gerektirdi. Okyanuslardaki canlı hayatı mekanik sistemlerle yarattığımız ortama taşıdık. 1.500 cesit balık var burada. Sadece balıklara bakan 120 kisi çalışıyor burada. Burada bir balık hastanesi kurduk, hastalanan olursa karantinaya alınıyor ve ameliyat bile ediliyor. Burada Karadeniz'den başlayıp, kutuplara hatta yağmur ormanlarına oluşan 16 ayrı tema yaptık. AVM kısmı da bu akvaryum fikrinin bir devamı olarak oluştu. İçinde amfitiyatro olan tek avm burası. Yıllık ziyaretçi sayısı 7 milyon. AkvaryumKENTSEL DÖNÜŞÜMDE TRAFİĞE ÇÖZÜM OLACAK PROJELER VAR Kentsel dönüşüm, hele ki deprem gerçeğini dikkate aldığımızda taktir edilmesi gereken bir proje. 50 yıllık çarpık yapılaşmadan sonra bu çalışmalar gec kalınmış ama bir yerden başlandı en azından. Özellikle Fikirtepe en büyük boyutlu kentsel dönüşüm olarak görülüyor. Orası yurt dışında da ses getirecek. Burada en büyük sorun trafik tabii ki. Trafiği sıkıştıran öğelerin basında ise imar yoğunluğu geliyor. Bununla birlikte otopark yetersizliği en büyük neden. Ancak bunun için de yeni dönüşüm alanlarında ciddi yaptırımlar var. Daire basına hesaplar ayıplara çözülüyor bu durum. Bu araçların cıkıs periyotları dahi hesaplanıyor. Bu ek maliyet getirse de sorunlara çözüm için önemli bir adım. 


Fulya Erdem/ Star Gazetesi 


Geri Dön