23 / 12 / 2024

Nurdan Yıldırım Özcan: 1 milyon konutu jeotermal enerji ile ısıtmayı hedefliyoruz!

Nurdan Yıldırım Özcan: 1 milyon konutu jeotermal enerji ile ısıtmayı hedefliyoruz!

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Yıldırım Özcan, 2018'e kadar 1 milyon konutun jeotermal enerji ile ısıtılmasının hedeflendiğini ifade etti




Türkiye'de 2018'e kadar 1 milyon konutun jeotermal enerji ile ısıtılmasının hedeflendiğini belirten Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Yıldırım Özcan, hedefe ulaşıldığı takdirde 32 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğün sağlanabileceğini belirtti. Türkiye'nin jeotermal kaynak potansiyelinin ancak yüzde 12'sini değerlendirebildiğini belirten Özcan, jeotermal yatırımlarının artmasının hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkılar sağlayacağını söyledi. 


Dünyada 7'inci sıradayız

Yıldırım şu bilgileri verdi; "Türkiye, dünyada jeotermal zenginliği ile 7'inci sırada yer alıyor ve ısıtmada ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayabilecek potansiyelinin olduğu biliniyor. Türkiye Jeotermal Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye 60 bin megawatlık bir jeotermal ısı potansiyeline sahip. Bugün 100 bin konutun jeotermalle ısıtılması neredeyse 200 milyon metreküp doğalgaza eşdeğer. Yani jeotermal enerjinin doğalgaza göre ısınmada yüzde 42 daha ekonomik olduğu görülüyor. 2014-2018 dönemi Türkiye'nin Jeotermal Değerlendirme Projeksiyonu'na göre 2018'e kadar 1 milyon konutun jeotermal enerji ile ısıtılması hedefleniyor. Bu projeksiyona göre jeotermalin elektrik üretimi, konut ve termal tesislerde ısıtma ile termal turizm gibi alanlarda kullanılması için 5.53 milyar dolarlık yatırım hedeflendi. Buna karşılık 32 milyar dolarlık ekonomik büyüklük sağlanması hedefleniyor." 


İzmir'in durumu

İzmir'in mevcut potansiyelini de değerlendiren Özcan, şehrin mevcut potansiyeli ile 5 kat fazla konutun ısıtılabileceğini söyledi. Özcan, "İzmir'de jeotermal enerjinin yüzde 59 gibi büyük kısmı konut ısıtmaya yönelik kullanılıyor. Potansiyelin yaklaşık yüzde 60'ından yararlanılıyor. Mevcut elektriksel üretim potansiyeli ise henüz değerlendirilemiyor. Balçova ve Narlıdere'deki kaynakların gelecekte 100 bin konutu ısıtmaya yetebilecek bir potansiyele sahip olduğu belirlendi. Çeşme'deyse 9 bin konutluk potansiyel mevcut olmasına karşın şu an için kullanılamıyor. Seferihisar, Balçova ve Dikili kaynakları ise elektrik üretimi için uygun" dedi. 


Yeni Asır




Geri Dön