22 / 11 / 2024
fuzul

Nurettin Canikli'den Suriyeliler'e ev açıklaması!

Nurettin Canikli'den Suriyeliler'e ev açıklaması!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarına yerleştirilmesi hakkında Habertürk'e açıklamalarda bulundu.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  TOKİ  konutlarının Suriyelilere verilebileceği ile ilgili açıklaması hakkında bilgi veren Canikli, "Suriyeliye TOKİ evi, iskân kanunu çerçevesinde verilecek, bir bedel alınmayacak" dedi.


Kanuna göre  İçişleri Bakanlığı’nın Türk kültürüne bağlı olmayan vatandaşları başka yerlere nakletme yetkisi var. Suriyelilerin de TOKİ evlerine yerleştirilmesi de bu şekilde olacak. Toplu halde bulunan TOKİ konutlarına Suriyelilerin yerleşmesiyle, Suriye mahalleleri kurulacak.


TOKİ BAŞKANI: BEDAVAYA EV OLMAZ


Pazartesi günü Hürriyet’e konuşan TOKİ Başkanı Ergün Turan ise bedavaya ev olmayacağını söyleyerek şu ifadeleri kullanmıştı:


"Sayın Cumhurbaşkanı, Ahıska Türklerine verildiği gibi Suriyelilere de TOKİ konutu verilebileceğini söyledi. Bize henüz bir görevlendirme yapılmadı ama yapılırsa Ahıskalılara verildiği gibi, Suriyelilere de borçlandırma suretiyle elimizdeki konutlardan verilebilir. Bu konutlar belli bölgelerde, herhalde seçilecek Suriyeli ailelere de verilebilir. Bedeli neyse o fiyattan uzun vadeli ödeme koşullarıyla verilebilir. Çünkü TOKİ kâr amacı gütmediği için zaten vatandaşa da maliyetinden konut satıyor. Suriyelilere de maliyet fiyatına olabilir. Ahıska Türklerine Erzincan’da 500-600 civarında konut, bedeli karşılığında verildi. Yani kimseye bedava konut verilmeyecek.” 


“SURİYELİLER TÜRKLERİN İŞİNİ ELİNDEN ALMAYACAK”


İstihdam dengeleri hakkındaki endişeleri de yanıtlayan Nurettin Canikli, Suriyelilerin Türkiye'deki vatandaşın işini elinden alma gibi bir durum olmayacağını söyledi. Canikli, bu adımı işverenin de desteklediğini ifade ederek "Kayıt dışı Suriyeli işçi çalıştırmanın önüne geçilecek" dedi. 


AK PARTİ ANKET YAPIYOR


AK Parti, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi ve TOKİ konutların yerleştirilmeleri konusunda anket düzenliyor.


Başbakan Yardımcısı Canikli, yapılan anketten verdiği bilgilerde net sayı vermese de, konuya olumsuz yaklaşanların oranının sonucu etkilemeye yönelik olmayacak düzeyde bulunduğunu belirtti.


3 MİLYON MÜLTECİNİN 900 BİNİ ÇOCUK


Konu hakkında İçişleri Bakanlığı’nın çalışmaları sürerken, Türkiye'de 900 bini çocuk, 3 milyona yakın Suriyeli mülteci bulunuyor. Türkiye'ye sığınan mültecilerinin kaçı çalışabilir, cinsiyeti, eğitim durumları tek tek inceleniyor.


Vatandaşlığa alınması konusunda öncelikli olarak ekonomiye katkı sunacak Suriyelilerin kazandırılması ve kalifiye vasıflı elemanların işgücüne alınması üzerinde duruluyor. Bu kapsamda Suriyeliler, Türk vatandaşlarının tercih etmediği iş kollarında değerlendirilmesi gündemde.



Habertürk




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuoyunda büyük tartışma çıkaran Suriyelilere Vatandaşlık ve TOKİ konutu' verilmesi önerisinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı Hükümet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "müjde" olarak açıkladığı ancak kamuoyunda büyük tepkiye neden olan "Suriyeli göçmenlere vatandaşlık" ve "TOKİ konutu" verilmesi konusundaki çalışmaya son şeklini vermek üzere. Suriyelilere "TOKİ konutu" verilmesi konusunda 1989-1995 yılları arasında Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Bulgaristan Türklerine uygulanan "iskân modeli" esas alınacak. Yani, TOKİ, düşük peşinat ve uzun vadeli (10 yıl gibi) taksitlendirme yöntemiyle "maliyetine" konut verecek. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'ye göre, kamuoyunda "Suriyelilerin vatandaşlığa alınmasına" tepki çok düşük. Gazetecilerin, sohbet sırasında kendisine verdiği tepki, tartışma hatta, ölümlü kavga örneklerini "münferit" olarak nitelendiren Canikli, "en iddialı olduğumuz alan" diye nitelendirdiği kamuoyu yoklamalarıyla toplumun nabzını neredeyse gün gün ölçtüklerini ifade etti. Canikli, "inanın tepki duyanlar, karşı çıkanlar sadece o sosyal medyada sesi çok çıkanlar, onun dışında, tepki gösterenler çok düşük düzeyde" derken, toplumun yüzde kaçının "karşı" yüzde kaçının "vatandaş olsun" dediği konusunda, "speküle edilir" gerekçesiyle rakam vermekten kaçındı. 


Referandum yok 


Canikli, bir soru üzerine Suriyelilere vatandaşlık konusunun "referanduma götürmeyi düşünmediklerini" söyledi. Hükümetin, "birkaç detay" üzerinde daha çalışma yapma gereği duyduğu "vatandaşlık" düzenlemesinde, "kalifiye eleman"lara öncelik verilecek. Buna göre "beyaz yakalılar" olarak tanımlanan, doktor, mühendis gibi "üniversite mezunu" kesimler ile teknisyen, tamirci, mobilyacı gibi zanaatkarlar önceliği alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Polonya dönüşünde açıkladığı "TOKİ evleri verilsin" modeli konusunda ise Bulgaristan göçmenlerinin konut edindirilmesi esas alınacak. Bu kapsamda İskân Yasası'na tıpkı Bulgaristan göçmenleri için yapıldığı gibi "geçici madde" düzenlemesi konularak, bu kişilere TOKİ stokundaki konutlardan verilecek ya da düşük bedelle konut üretimi yapılabilecek. Vatandaşlığa kabul edilenlere, "kâr payı konulmadan", uzun vaadeli ve düşük peşinatla konut satışı yapılacak, geri kalan maaliyeti devlet sübvanse edecek. 



Cumhuriyet


Geri Dön