27 / 04 / 2024

O ilde 3 milyon 500 TL'ye yükselen arsa bedelleri, konut fiyatlarını da uçuruyor!

O ilde 3 milyon 500 TL'ye yükselen arsa bedelleri, konut fiyatlarını da uçuruyor!

Türkiye'nin en küçük büyükşehri olan Ordu'da arsa bedelleri 3 milyon 500 TL'ye kadar yükseliyor. Bu durum yeni yapılan konutların fiyatlarını da uçuruyor. Peki arsa maliyeti düşer mi? Nasıl düşürülebilir? 



Türkiye'nin en küçük büyükşehri olan Ordu'dkai arsa fiyatları resmen dudak uçuklatıyor. Şehirde 10 bin TL'den başlayan taban arazilerin metrekaresine 30 bin TL'ye kadar fiyat biçiliyor. 

Ordu Müteahhitler Derneği Başkanı Fatih Titiz, konuya ilişkin açıklamasında, şehirde fındık üretilen bahçeleri keserek arsa üretildiğini belirtti ve bu sebeple arsa maliyetlerinin yüksek olduğunu söyledi. 

O ilde 3 milyon 500 TL ye yükselen arsa bedelleri, konut fiyatlarını da uçuruyor!

YENİ KONUTLARIN FİYATLARINI DA YÜKSELTİYOR

Fatih Titiz, İstanbul, Samsun veya Trabzon gibi şehirlerde bir konuta 250-300 bin TL arsa maliyeti binerken, Ordu’da minimum 1 milyon ile 1 milyon 500 bin TL arasında arsa maliyeti bindiğinin altını çizdi. 

Durum bu şekilde olunca arsa fiyatları, yeni yapılan konutların fiyatlarının yükselmesine de sebep oluyor. Yüksek arsa fiyatları ile beraber  şehirde yeni inşa edilen 3+1 konutların fiyatları 3 milyon TL ile 8 milyon TL arasında değişmeye başladı. 

O ilde 3 milyon 500 TL ye yükselen arsa bedelleri, konut fiyatlarını da uçuruyor!

EMSAL DEĞERLERİ DÜŞÜK 

Ordu Müteahhitler Derneği Başkanı Fatih Titiz, konuya ilişkin açıklamasında "Biz büyükşehiriz diyoruz ancak aslına baktığınızda imar yönünden Türkiye’nin en küçük şehriyiz. Büyükşehirlerde imar değerleri yüksek olur. Bizim şehrimizde emsal değerleri çok düşük" dedi ve Samsun’da, Trabzon’da, İstanbul’da emsal değerler 4 ile 7 arasındayken, Ordu’da 1,5 değerlerle inşaat yapıldığını aktardı. 

"Yani Samsun’da bin metrekarelik bir arsada 40-50 daire üretilirken, Ordu’da 10-15 daire üretilebiliyor" açıklamasında bulunan Titiz, Ordu’nun diğer şehirlere göre daireye yansıtılan arsa fiyatı olarak en büyük şehirlerin başında yer aldığını vurguladı.

O ilde 3 milyon 500 TL ye yükselen arsa bedelleri, konut fiyatlarını da uçuruyor!

ARSA BEDELLERİ 3 MİLYON 500 BİN TL'YE KADAR YÜKSELİYOR

"Emsaller düşük olunca ister istemez İstanbul’da, Samsun’da veya Trabzon’da bir daireye 250-300 bin lira maliyet binerken,,  Ordu’da minimum 1 milyon ile 1 milyon 500 bin TL arasında arsa maliyeti ekleniyor" ifadelerine de yer veren Titiz, bazı yerlerde arsa bedelinin 3 milyon-3 milyon 500 bin TL olduğuna dikkat çekti. 

Titiz, konutlara yansıtılan arsa fiyatlarını düşürmek için diğer büyükşehirlerin örnek alınması gerektiğine vurgu yaptı. 

ARSA MALİYETİ NASIL DÜŞER?

"Türkiye’de en yüksek fiyatlı betonu kullanan kentiz. Demir fiyatı olarak yine Türkiye’deki en yüksek demir fiyatlarının olduğu kentiz. Kalıp işçiliği olarak Ordulu kalıpçılar meşhurdur ancak şu anda kalıp fiyatlarına baktığımızda belki Türkiye’de en yüksek kalıp maliyetlerine sahibiz. Arsanın fiyatını şu anda gördüğü değerden daha geriye düşürme şansımız bulunmuyor" açıklamasında bulunan Titiz, çünkü vatandaşın arsasını daha ucuza satmak istemeyeceğini söyledi. 

Konutlara eklenen arsa fiyatının düşürülmesi için diğer büyükşehirlerin örnek alınmasının ve inşaat kullanım alanlarının değiştirilmesinin gerektiğini belirten Titiz, "Biz kendimize rakip gördüğümüz diğer büyükşehirlerdeki imarları dikkate alarak şehir planlamaları yapmalıyız. Bir şehri güçlendirmeye, ekonomisini büyütmeye imar ile başlanır. Biz maalesef düşük imarlarla bina yaptığımız için yüksek maliyetlerde, yüksek fiyatlarla binalar satabiliyoruz" diyerek açıklamasını tamamladı. 

12.4 milyonluk konut imarlı arsa Ankara'yı karıştırdı!

Beşiktaş Kulübü'nden İstanbul Havalimanı'na komşu 'Beşiktaş Gayrimenkul Projesi' geliyor!

Ekonomik güven endeksi Kasım ayında 95,3 oldu!


Geri Dön