23 / 12 / 2024

ODE Yalıtım yurt dışında fabrika kuracak!

ODE Yalıtım yurt dışında fabrika kuracak!

Satış ve Pazarlama Koordinatörü Ali Türker, gelecek dönemde artan kapasite kullanımına istinaden Anadolu'da ikinci bir kampüs kuracaklarını ayrıca gündemlerinde yurt dışında bir fabrika kurma projesi olduğunu da kaydetti...




Satış ve Pazarlama Koordinatörü Ali Türker, gelecek dönemde artan kapasite kullanımına istinaden Anadolu'da ikinci bir kampüs kuracaklarını ayrıca gündemlerinde yurt dışında bir fabrika kurma projesi olduğunu da kaydetti.


Yapı ve tesisat sektöründe kullanılan tüm yalıtım malzemelerini bünyesinde banndıran ODE Yalıtım, İş Girişim Sermayesi'nin inşaat sektöründe yatırım yaptığı ük şirket. 2007 yılında 5 milyon dolar sermaye desteğiyle ODE Yalıüm'a ortak olan İş Girişim Sermayesi, 2012 yılında ODE Yahtım'daki yüzde 17.24'lük payını, mevcut ortaklara 10.5 milyon dolara satarak sekizinci çıkışını gerçekleştirmiş oldu. İş Girişim ile geçirdikleri dört yıl içinde yüzde 170 oranında büyüdüklerini kaydeden ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Koordinatörü Ali Türker, bu süre zarfında Türkiye yalıtım sektöründe yerli sermaye olarak sektörün en fazla ciro gerçekleştiren ve yatırım yapan şirketi olduklarını düe getirdi. Geçen beş yıl içinde 40 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerinden bahseden Türker, "Toplam yüzde 170 oranmda büyüdük. Çalışan sayımız yüzde 65 artarken ihracatımız yüzde 100 yükseldi. İhracat yaptığımız ülke sayısı ise 57'ye ulaştı" şeklinde konuştu. İhracat ile ilgili olarak da hedef pazarlarını genişlettiklerine de değinen Türker, "ODE Yalıtım olarak, geçmişte stratejimiz komşu ülkeler üzerinden ilerlemekti. 

Ancak artık değişen stratejimiz doğrultusunda kendimizi belli bölgelerle sınırlamıyoruz" diye konuştu. Organizasyon yapılarını geçen yıl değiştirdiklerinden bahseden Türker, daha yalın ve esnek bir yapı kurduklarını söyledi. Yeni yapılanmaları doğrultusunda daha yüksek hedeflere ulaşacaklarını savunan Türker, "Şimdiye kadar bu değişikliğin çok başarılı sonuçlar verdiğini tecrübe ettik. Yeni stratejimizle birlikte ihracatta çok daha iddialı olacak ve kalıcı dağıtım kanalları kurarak mevcut istikrarı sürdürürken pazarlarımıza yenilerini ekleyeceğiz. İç pazardaki öncelikli hedefimiz ise, satış dağıtım kanallarımızı zenginleştirmek olacak' dedi. Ekonomideki cari açık ve işsizlik gibi yapısal sorunları göz önünde bulundurarak istihdamda artış sağlamak için projeler üreteceklerini de ifade eden Türker, firma olarak kapasite kullanım oranlarının çok yüksek olmasmdan dolayı yeni yatırım projelerinin gündeme geldiğini aktardı. ODE Yalıtım olarak gelecek dönemde, artan kapasite kullanımına istinaden Anadolu'da ikinci kampuslerini kurma kararı verdiklerini açıklayan Türker, ayrıca gündemlerinde yurtdışında bir fabrika kurma projesi de yer aldığını iletti. 


"Genel olarak nihai amacımız ürün yelpazemizi genişleterek kârlılık ve büyümede sürdürülebilirliği sağlamak" diyen Türker, şöyle devam etti: "Bu arada yurtiçi ve yurtdışından birçok firmadan joint-venture (ortak girişim) teklifleri de alıyoruz. Aynı şekilde yeni şirketler kurma fikrini de değerlendirmekteyiz. Kısacası paydaşlarımıza değer yaratacak ve bizi daha da ileriye taşıyacak pek çok proje üzerinde fizibilite çalışmalarımız devam etmekte." ODE Yalıtım'ın 120 bin metrekare açık, 35 bin metrekare kapalı alana sahip dört modern üretim tesisi, 4 binden fazla ürün çeşidi, 15 bin metrekare kapalı alana sahip lojistik merkezi, yaygın bayi ağı ve uzman personeliyle yalıtım sektörünün en büyük üreticüeri arasında yer aldığına dikkat çeken Türker, şunları söyledi: "Üretim üssümüz Tekirdağ Çorlu'da. , bulunuyor. ODE Membran markasıyla su yalıtım örtüleri, ODE Isıpan markasıyla ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi ve ODE R-Flex markasıyla da elastomerik kauçuk köpüğü tesisat yalıtım malzemesi üretiyoruz. Yıllık üretim kapasitemiz ODE Membran'da yü"Organizasyon yapımızı 2012'de değiştirdik. Yeni stratejimizle birlikte ihracatta daha iddialı olacak ve pazarlarımıza yenilerini ekleyeceğiz."  lık 12 milyon metrekare, ODE Isıpan'da 250 bin metreküp, ODE R-Flex'de ise 5 bin tondur. 


Son olarak 2008 yılında ODE Starflex markasıyla ısı, ses ve yangın yalıtımında kullanılan ürünlerin imalatına başladık. Cam yünü üretim tesisimiz yılda 21 bin ton camyünü üretme kapasitesine sahiptir." Yurtiçinde firmanın dört bölge müdürlüğü ve 200'ü aşkın yalıtım danışma ortağı bulunduğunndan söz eden Türker, yurtdışında ise 57 ülkeye distribütörler aracılığıyla ihracat yaptıklarını söyledi. 


Sektör geçmişe kıyasla daha iyi bir noktada bulunsa da Türkiye'de hala yalıtım bilincini geliştirme evresinin yaşandığına işaret eden Türker, şunları söyledi: "Haksız rekabet ve kayıt dışı üretim gibi yapısal problemlerin olduğunu tecrübe ediyoruz. Her yıl yalıtım sektörü büyüyor, ancak bu büyümeden daha fazla payı kayıt dışı üretim yapan firmaların aldığını görerek üzülüyoruz. Bunu önlemek için de sektör içi denetimin artırılması ve daha güçlü yaptırımların olması gerekir. Ürün kalitesinde sürekliliği ve performans değerlerini ölçen laboratuvarlanın sayıca azlığı ve kalite kontrol sisteminin olmaması, yalıtım uygulamalarında beklenen kalitenin düşmesine yol açıyor. Bunu önlemenin yolu, TEBAR gibi kalite laboratuvar etkilerinin artırılması ve yayılmasıdır. Bir diğer sorun, yalıtımın ısı, su, ses, yangın olmak üzere dört ayağı olmasına rağmen hala sadece 'ısı yalıtımı' olarak algılanmasıdır. Çözüm olarak pazarlama ve iletişim faaliyetlerinin buna göre yapılması önem taşıyor." 


Dünya Gazetesi


Geri Dön