02 / 05 / 2024

Ofis pazarında kiralama talebi artacak!

Ofis pazarında kiralama talebi artacak!

Ofis pazarında pazarlık usulüyle satış dönemi başladı. Buna göre, avantajlı kiralama paketleri sunabilen mal sahiplerinin ofis alanları daha hızlı kiralanıyor.



Ekonominin durgun olduğu dönemlerde en çok etkilenen sektörlerden biri de ofis pazarı oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen 2018 yılı 4. çeyrekte ofis yatırımcıların yüzleri güldü. 

92 bin 750 metrekare yeni ofis alanı

2018 yılı 4. çeyrekte, İstanbul’da 92 bin 750 metrekare yeni ofis alanı pazara girerken, 2018’de ofis arzı 376 bin 631 metrekare arttı ve toplam arz 6,18 milyon metrekareye ulaştı. 

Türkiye genelinde ise A sınıfı ofis stokunun 2023'e kadar 13,5 milyon metrekareye ulaşması planlanıyor. Ofis stokunda İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  başı çekiyor. Her yıl yeni ofis projelerinin eklendiği pazarda ofis bölgeleri arasında rekabet kızışıyor.

Kiralama  65 bin 564 metrekare 

Kiralama işlemleri bir önceki yılın aynı dönemi ve geçen çeyreğe göre değerlendirildiği, Türk Parası Kıymetini Koruma hakkında tebliğlerin etkisiyle sırasıyla yüzde 7,78 ve yüzde 20,22 oranlarında düşüş göstererek 65 bin 564 metrekare oldu.

İstanbul Ofis Pazarı’nda 2018 yılı değerlendirildiğinde yaşanan ekonomik sıkıntıların, ardı ardına gelen konkordato ilanlarının 2018 ikinci yarıda yaşanan dövizin hızlı yükselişinin “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında” çıkan Kararname ve sonrasında açıklanan istisnalar, artan faiz oranları sektörü büyük oranda etki altına aldı. 

Kontratlar yenilendi

Kira rakamlarının dövizden TL'ye dönüşmesiyle mal sahipleriyle mevcut kullanıcılar arasında yeni anlaşmalara imza atıldı. Kira rakamı ve sözleşme süresi konularında anlaşmaya varılan ofis alanlarında, kontrat yenilemeleri oldu. 

Liste fiyatlarında yapılan indirimlerin kira ortalamalarına yansıdığı tespit edildi. Yıl boyunca pazardaki kira ortalamalarının sürekli düştüğü kaydedildi.  MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasının 2,9 ABD Doları düşmesiyle, 2018 yılı sonunda 20,9 ABD Doları /m² /ay’a geriledi.

Talep önümüzdeki süreçte artacak

2018 yılı sonunda ofis boşluk oranı yüzde 24,68 olarak gerçekleşti. Gerçekleşen kiralama işlemlerinin, bir önceki yıla göre benzer seviyesini koruduğu belirlendi. Beklenen talebin önümüzdeki süreçte artması planlanıyor. Dolayısıyla bu durum, ofis pazarının, ekonomik koşullara rağmen daralma göstermediği kaydedildi.

Türkiye’deki ofis pazarı nereye gidiyor?

A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 24,1 dolar!


Geri Dön