02 / 05 / 2024

Ofis pazarındaki yatırım faaliyetleri ivme kazanacak!

Ofis pazarındaki yatırım faaliyetleri ivme kazanacak!

Cushman & Wakefield 2019 2. Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizleri Raporu'na göre, Artan acil satılık gayrimenkuller ile birlikte ofis pazarındaki yatırım faaliyetlerinin ivme kazanması bekleniyor...



Cushman & Wakefield 2019 2. Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizleri Raporu yayınlandı.

Genel Bakış
Ekonomideki sıkışık görünüm ile birlikte, 2019’un ilk çeyreğinde %2,6 daralma kaydedilmiştir. Yakın dönem görünümün kırılgan seyretmeye devam etmesine karşın, reel sektör güven endeksi Haziran ayında bir önceki çeyreğe kıyasla 99,6 ile hafif bir yükseliş gösterirken, tüketici güven endeksi ise aynı dönemde geçen çeyreğe göre hafif bir azalış kaydederek 57,63 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı artmaya devam etmekte olup Nisan 2019’da %13,8 olarak kaydedilmiştir, enflasyon oranı ise Haziran ayında gerçekleşen %15,72 ile az da olsa ekonomide kaydedilen son dönemdeki gelişmeler doğrultusunda geçen çeyreğe göre azalma göstermiştir. Bununla birlikte, negatif büyüme, yüksek enflasyon ve döviz kurlarında devam eden dalgalanmalar ofis kiralama ve yatırım aktiviteleri üzerinde etkili olmaya devam etmektedir.

Kullanıcı Odağı
İstanbul ofis pazarında genel arz 6,35 milyon m2 olarak aynı seviyede kalmıştır. 2019’un ilk yarısında gerçekleşen toplam kiralama işlemleri yaklaşık 133.700 m2 olurken, ikinci çeyrekte bu sayı yaklaşık 48.370 m2 olarak gerçekleşmiştir. Bu çeyrekte gerçekleşen kiralama işlemleri, bir önceki çeyreğe ve geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırıldığında sırasıyla %43,31 ve %21,56 oranlarında önemli ölçüde azalma kaydedilmiştir. 

2. Çeyrekte metrekare bazında anlaşmaların, %63,31’i Anadolu yakasında, %32,30’u MİA’da ve kalan kısmı da MİA dışında Avrupa yakasında gerçekleşmiş olup bu bölgedeki kiralama işlemleri bir önceki çeyreğe kıyasla oldukça düşüş göstermiştir. En büyük yeni kiralama işlemleri arasında, Ceva Lojistik (7.140 m2 , Emaar), Kolektif House (5.096 m2 , Nidakule Ataşehir Batı), Gedik Yatırım (3.398 m2 , Esas Maltepe), ÇiçekSepeti (2.300 m2 , Istanbloom) ve N11 (2.092 m2 , Uniq İstanbul) bulunmaktadır. Genel olarak, boşluk oranı az bir oranda düşüş göstererek yılın ilk yarısının sonunda %24,93’e inmiştir.

Yatırım Odağı
Artan acil satılık gayrimenkuller ile birlikte ofis pazarındaki yatırım faaliyetlerinin ivme kazanması beklenmektedir. Bununla birlikte, ikinci çeyrekte büyük çaplı bir yatırım işlemi gerçekleşmemiştir.

Genel Görünüm
Tekrar eden İstanbul yerel seçimleri ve Ramazan Bayramı sonrasında, enflasyonda son dönem kaydedilen düşüş ve GSYH’da görülen hafif yükseliş ile birlikte, ofis yatırımlarına olan talebin artması beklenmektedir. Acil satılık gayrimenkullerdeki artış ise kısa ve orta vadede fiyatları alıcı beklentilerine yaklaştıracaktır. Bunun yanı sıra, yılın ikinci çeyreğinde kiralama faaliyetleri, bahsedilen etkenlerden ötürü kısıtlı kalmıştır, ancak beklenen talebin önümüzdeki dönemlerde, kiracı lehine ortamın yakın gelecekte devam etmesiyle artacağı öngörülmektedir.

Ofis pazarındaki yatırım faaliyetleri ivme kazanacak!

Ofis pazarındaki yatırım faaliyetleri ivme kazanacak!

Kiraların kısa vadede döviz cinsinden düşüş göstermesi bekleniyor!
 


Geri Dön