27 / 12 / 2024

Ofis semti ve Bağlar bölgesini ayıran demiryolları çalışması sürüyor!

Ofis semti ve Bağlar bölgesini ayıran demiryolları çalışması sürüyor!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, son baharda hafif raylı sistem projesinin ilk etabının başlayacağını belirtirken, Ofis semti ile Bağlar bölgesini ayıran demiryollarının kent dışına alınması için ise çalışmaların sürdüğünü söyledi.



Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır'ın UNESCO'ya alınması durumunda ise yılda 1 milyon turistin geleceğini, ancak şuan kentin alt yapısının buna elvermediğini kaydetti. 

Tigris Haber Gazetesine konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, ulaşım, eş başkanlık sistemi, Trabzon-Diyarbakır kardeşlik projesi başta olmak üzere birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. 

Kente yaşanan ulaşım sorununun çözümü için ciddi çalışmalarının olduğunu belirten Eş Başkan Anlı, "Kentin en önemli sorunlarından birisi ne yazık ki, Sur dışına çıktıktan sonra belli bir göç dalgası ile kent gelişimi ile kentin doğal imarı da kontrolden çıkmış durumda. 

Özellikle bağlar bölgesinde aşırı bir nüfus yoğunluğu var. Tabi bunların birkaç nedeni var. Kentin topokrafîk yapısından kaynaklı Dicle Nehri, karşısında Üniversitesi, yan tarafta hemen Askeriye ve öbür tarafta da hemen havaalanı. Kent üç tane kayanın arasında kalmış ve tek gidebileceği boşluk Urfa ve Elazığ bölgelerinde bir gelişme yaşandı. Biz bunu dengelemeye çalışıyoruz. Kentin farklı bölgelerinin de hareketlenmesini istiyoruz. Bunun imar çalışmasını kısmen yaptık. İkincisi kent içindeki yollar artık cevap vermiyor. Biz trafiği sadece araçlar için düşünmüyoruz. Bu konuda kesinlikle aracı olmayan yayalara da öncelik vereceğiz. Bisiklet ve yeşil kentleşmenin araçlarını da buraya getireceğiz. Bir diğer ilkemiz toplu ulaşımı rahatlatmak için. İlk etapta biliyorsunuz otobüs alımına girdik. 68 aracımız birkaç ay içinde hizmete girecek. Tüm İlçelerimize şuan belediyenin toplu taşıma araçları gidiyor. Hem ucuz ve kaliteli bir taşıma yapıyoruz. 

Engelli ve yaşlılardan para alınmıyor. Öğrencilerden de çok cüzi bir ücret alınıyor" dedi. 


DİYARBAKIR'IN PROJESİ BİRİNCİ SIRADA 

Diyarbakırlıların merakla beklediği hafif raylı sistem projesi ile ilgili son bilgileri veren Anlı, "Toplu taşımanın diğer bir adımı da hafif raylı sistem projesi. Bizden önceki dönem çalışmaları başlamış ve belli bir projelendirmesi yapılmış ve elimizde hazır bir dosyamız vardı. Biz bunu uygulama aşamasına getirmek istedik. Önemli oranda bir noktaya geldik. Dünya bankası ve İslam Kalkınma Bankası ile yaptığımız görüşmelerde, Çin'den tutalım Kore'ye kadar birçok görüşme yaptık. Şuan rahatlıkla söyleyebiliriz ki bizim projemizin önünde hiçbir engel kalmadı. İller bankası 6 projeye kredi kullanacak, Diyarbakır 1. Sırada. 

Biz 4 projemizle, dosyamızla her şekilde hazırız, sadece 5 ilin daha projelerinin bitmesi ¦ bekleniyor. Biz ödevimizi yaptık ve dersimizi teslim ettik. Top bizden çıktı. 

Kredinin şartları da uygun. Toplam 30 yıllık bir sözleşme yapmayı düşünüyoruz. Çin ve Kore ile görüşmelerimiz var. Eş Başkanlar olarak birçok ilde inceleme yaptık. Gezimiz sırasında birçok kentte problem yaşandığını gördük, ama biz hiçbir sıkıntı yaşanması için çok ciddi bir çalışma yaptık. İnsanımızı çok daha rahatsız etmeden ve kentimizin ekonomik bütçesini fazla etkilemeden bu projeyi hayata geçireceğiz. 3 etaptan oluşan bir projemiz var. 

Biz birinci etabı hızlandırdık. Birinci etapta kentin yüzde 60'ını taşıyabilecek bir hattır. Dağkapı'dan kentin diğer bir ucundaki Eğitim Araştırma Hastanesine kadar olan bir hattır. Nüfusun yüzde 60'ı bu hattan yararlanacak. 1 milyon insandan 600 bin insanın kullanabileceği bir hattı açıyoruz. 2. Ve 3. Etapta bir birine paralel olarak hemen çalışmalarını başlatacağız. 13. Km'lik bir hat, buna bağlı 18 istasyon olacak. En rahat teknolojiyi Diyarbakır'a kazandırmaya çalışacağız. Keşke ulaştırma bakanlığı İstanbul'da olduğu gibi metro sistemini Diyarbakır'a da yapılsaydı, ama ne yazık ki Diyarbakır kentler hep üvey evlat muamelesi görüyor. Oraya yapılan hizmetin yüzde 10'u bile yapılmıyor. Ama biz belediye olarak kendimiz bu çalışmaları sürdüreceğiz" diye konuştu. 


OFİS İLE BAĞLAR BULUŞACAK 

Ofis semti ile Bağlar bölgesini bir birinden ayıran demir yollarının kent dışına çıkarılması için çalışmalara başlandığını ifade eden Eş Başkan Anlı, "Devlet demir yolları ile görüşmemiz var. Biliyorsunuz demir yollarının bir hattı Diyarbakır'da. Bu hattın da banliyö hattı gibi kullanılması ile ilgili görüşmelerimiz var. Yani Bismil ve Ergani'yi de kattığımızda kent nüfusunun yüzde 70-75'inin yararlanacağı bir hattır. Bunun yanı sıra bildiğiniz gibi demir yollarına ait arazi var. Eğer istasyon kent dışına taşınırsa o bölgenin kentin bir yeşil alan olarak kullanılması yönünde de bir öngörümüz var. Bunu da kendilerine paylaştık. Bu gerçekleşirse Diyarbakır'da merkezde büyük bir buluşma olacak. Yıllardır ikiye bölünen Ofis semti ile Bağlar bölgesi buluşmuş olacak. Çünkü şuan suni bir bariyer gibi ikisini bir birinden ayırmış, bir tarafta modern yapılaşma diğer tarafta gebe kondu apartmanlar diyebileceğimiz bir yapılaşma var. Bunu da dengelemiş oluruz" şeklinde konuştu. 


ÖNEMLİ ORANDA KENT TRAFİĞİ RAHATLAYACAK 

Alt yapı çalışmalarına önem verdiklerini kaydeden Anlı, "Bildiğiniz gibi Diyarbakır yağmur suyu drenaj sistemi kent için önemli bir projedir. Birinci projemiz olan içme suyu projesini bitirdik. Kanalizasyon çalışmalarını bitirdik. 3. Projemiz arıtma tesisleriydi, orayı da şuan devreye koyduk. Bunların tamamı Avrupa birliği fonlarından gelen imkanlarla yapıldı. Bir diğer projemizde katık atıktı. Kentin çöpünü alırken bildiğimiz ilkel yöntemle değil, hem modern, hem de geri dönüşümünün sağlanmasını yapıyoruz. 13 ilçemizin katı atıklarını bertaraf edecek projemizi de en kısa zamanda uygulayacağız. Yağmur suyu projemiz birçok kentte olmayan bir proje.  Ankara  ve İstanbul dahil dereye dönüşen görüntüleri görüyoruz. Hat bittiğinde yağmur suyu artık bizim için bir problem olmayacak. Yüzde 65'ini bitirdik. Yaz ve son baharda bitirip kent gündeminden çıkarıp, kentte kazma işlerini bitireceğiz. 32 dönümlük bir alanı kamuya kazandırdık. Daha çok toplu taşıma ve bisiklet aksına dönüştürdük. Modern kente yakışır bir kent girişi olacak. Kent girişlerini rahatlatacak farklı hatlar açacağız. Küçük çevre yolunun bağlantılarım da başlatacağız. Önemli oranda kent trafiği rahatlayacak, insanlar istediği gibi araçları ile yada yürüyerek gezebilecek. Toplu taşıma bizim için temel bir haktır" dedi. 


TRAFİKTE SORUMLULUK BELEDİYEYE VERİLSİN 

Kentte ciddi bir otopark sorunun olduğunu kaydeden Anlı, "Bu sorunun çözümü için iki otoparkı bu ay hizmete açıyoruz. Kentin farklı yerlerinde katlı otopark yapım çalışmamız da sürüyor. Sur İlçesine mümkün mertebe araç girmemesi için özel bir çalışma yapacağız. GÜN içinde sura fazla araç girmemesini. Yasal değişikliklerin ardından belediyelere ciddi yetkiler verildi. Ama trafik konusunda tüm yasal sorumluluk hala emniyette. Orada da çok ciddi bir kadro sorunu var ve kentteki keşmekeşliği giderebilecek bir hazırlık yok. Bu görev tek bir elden yürütülmeli. Yasal bir düzenleme ile bu sorun çözülmeli. Büyükşehir bünyesinde OKUME oluşturuldu ama biz hala yanlış park eden bir aracı çekemiyoruz. Bunu yaptığımız zaman yasal sorun ile karşılaşıyoruz. Belediyelere devir edilmesi en doğru olanıdır" ifadelerini kullandı. 


DİYARBAKIR-TRABZON KARDEŞLİĞİ 

Diyarbakır-Trabzon arasında kurulacak olan kardeşlik projesi çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Anlı, "Artık ülkelerden çok şehirlerin isimlerini duyuyoruz. Şehirler artık kendini dünyada gösteremeye çalışıyor. Hatta politik temaslar bile şehirler arasında yapılıyor. Örneğin  İzmir  ve Atina'nın güzel ilişkileri var. Bu tür ilişkiler olmalıdır. 30 yıllık çatışmalı süreçte yargıda ön yargı diyebileceğimiz bir kopukluk oldu. Bu bölgelerin bir biri ile temas etmesi lazım. İzmir ile Diyarbakır'ın ciddi bir yakınlaşması oldu, ilişkimiz sürüyor. Son dönemlerde Trabzon ve Samsun ile görüşmelerimiz var. Kuyumcular odasının düzenlediği fuarda Trabzon Kuyumcular odası Başkanı ile bir görüşmemiz oldu. Olumlu görüşmelerden sonra kuyumcu odası başkanı ilk etapta Trabzon belediyesi ile görüşecekler. Bu görüşmelerden sonra sivil toplum örgütlerinin içinde olacağı. Sadece belediyeler arasında değil STK'lar arasında bunun yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Trabzon ve biz de önemli bir dinamiği temsil ediyor. Bu şekilde belki beraberce ortaklaşması gerekir. Şehirlerin bir biri ile temas etmesi gerekir. Efes ve Diyarbakır surlarının birlikte UNESCO'ya alınmasını istiyoruz. Biz gidip Trabzon'da halay çekeceğiz, onlarda gelip burada horun tepecek. Bunlar bir zenginlik olacak" dedi. 


KEŞKE 5 EŞ BAŞKANLIK OLSA 

Eş Başkanlık sisteminin Türkiye'nin bütün illerinde uygulanması gerektiğini ifade eden Anlı, "Yargısal süreç bitmedi. Türkiye bildiğimiz kalıpların dışına çıkmakta bazen zorlanıyor. Bunlar aşılacak. Önemli olan meşru zeminde halkta karşılığı var mı?, Bizim için imzanın bir önemi yok. Türkiye'nin en iyi eş başkanlık sistemini yürütüyoruz. Son derece büyük faydalarım görüyoruz. Bunu diğer belediye başkanlarını da öneriyoruz. Hatta iki eşbaşkanlık değil, 5 eş başkanlık olmasını öneriyoruz. Eş başkanlık kadının toplumsal yaşamda fikirlerini uygulamasını sağlıyor. Kadın bakışı ile çalışmalarımızı yapıyoruz. Engelliler için şarj istasyonu yaptık, bu kent nasıl kadın dostu ise şimdi de engelli dostu olacak. Bizim belediye başkanlarımız Melih Gökçek gibi 20-30 yıl gibi aynı kişi değil. Neredeyse 3-4 kuşak aym kişi belediye başkanlığı yapıyor. Bizler kimsesizlerin kimsesi olması gibi bir davamız var. Bu uygulama Türkiye açısından gurur verici bir uygulamadır. Resmi ortam ve törenlerde eş başkanlık söylenmiyor ama resmi törenler harici tüm çalışmalarda eş başkanlık kabullenmiş. Ama bugüne kadar bakanlıklar dahil hiçbir yerde bir sıkıntı yaşamıyoruz" diye konuştu. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM 

Sur ilçesinde yavaş ilerleyen kentsel dönüşüm projesinin hızlandırılması için çalışmalara başlanacağını belirten Anlı, "Kentsel dönüşüm ile ilgili iki yerde çalışma var. Hz. Süleyman bölgesinde ve Ali paşa bölgesinde var Hz. Süleyman çevresi etrafındaki çalışmaların yüzde 70'i tamamlandı. Ama Ali paşa ve Lale beyde ise yüzde 50 civarında. Nedeni ise TOKİ'nin elinde hazır konut stoku yok. TOKİ'nin teklif ettiği rakamlar biraz alım gücünü aşan rakamlar. Ankara'da görüşmeler yaptık, bununla ilgili yeni bir görüşme var.  TOKİ  gelip gitti, Valilikte toplantılar yapıldı. Ama bunlar yeterli değil, biz belediye olarak insanlarımızın rahat yaşayabileceği sağlıklı konutlar yapmak istiyoruz. Birincisi kentin kültürel mirasını öne çıkarmak için çevre düzenlemesi yapmak, ikincisi de çökme ve iyi koşullarda olmayan bu evlerin boşaltılarak yerinde dönüşümü sağlamak gerekir. Ama bulundukları evlerden daha konforlu daha iyi şartlardaki evlerde oturmalarını sağlamak istiyoruz. Biz kentsel dönüşüme karşıyız çünkü merkezi zenginlere açan, yoksulları da kentin uzak yerine gönderme uygulamasını doğru bulmuyoruz. Önümüzdeki yıl önemli bir başlık olarak çok ciddi projelerimiz olacak" şeklinde konuştu. 


YILDA 1 MİLYON TURİST 

Sur İlçesinde ulunan tarihi 86 Diyarbakır evinin tescilini yapıp kamulaştırdıklarım söyleyen Anlı, " Buraları işlevlendirip hizmete sunacığız Diyarbakır hazirandan sonra UNESCO'ya girerse yılda bir milyon turist gelecek. 

Ama şuan o kadar insanın yatacak ve yemek yiyecek bir yeri yok. Şuan yeterli derecede alt yapımız yok. Bunu oluşturmamız lazım" dedi. 


Tigris Haber Gazetesi/ İlyas Akengin


Geri Dön