16 / 05 / 2024

Ofis yatırımı yapmak mantıklı!

Ofis yatırımı yapmak mantıklı!

Şehirlerin ekonomisi geliştikçe ihtiyaçların yönü de değişiyor. Şimdi devir değişti. İster üç, ister beş evi olsun bunların üzerine bir de ofisiniz varsa işte o zaman zenginler sınıfına giriveriyorsunuz. Üstelik akarı olan zengin...



Hikaye sadece kendi vatandaşlarımızın iştahını kabartmıyor. Yabancılara mülk satışı ile 5-7 milyar dolarlık gelir beklentisinde olan sektörün iştahını kabartan ofis projeleri hızla yükseliyor. Türkiye'de yabancıya mülk satışını sınırlandıran Mütekabiliyet Kanunu ile ilgili düzenleme yürürlüğe girmesiyle birlikte gözler 2013 yılında ofis projelerine çevrilmişti. Bu süreci, stoktaki ofis projeleri kadar inşa edilmekle olanlar için de büyük bir şans olarak görenler oldu. Şu anda durağan bir dönem yaşansa da bunu yarış öncesi ısınma turu olarak görmek yanlış olmaz. Ticari gayrimenkul sektörü ile küresel ölçekte iktisadi faaliyetler arasında yakın bir ilişki olduğunu bu alanda yatırımı olan herkes bilir, inşaat sektörü yaz - kış üretimine devam ediyor. Geçen yıl sadece devam etmekle olan AVM inşaatı sayısı 70'i geçti. Ofis pazarında bu yılki kiralama taleplerine baktığımızda canlılığın 2014'te daha net yaşanacağını söyleyebiliriz. inşa edilen karma projelerde yer alan ofis arzı genişliyor, kiralama ve satışlarda da geçmiş yıllara göre bir artış söz konusu. 


İŞTE DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELER: 

-Ofis projelerinin kârlı yatırımlar haline gelmesi inşaat firmaların da iştahını kabartıyor. 

-5 yıl öncesine kadar stüdyo daire planı olmayan projelerin yeni halkalarında bu üp dairelere yer veriliyor. A)™ şeyi ofisler için de söylemek mümkün. 

-Ekonominin yükselen trendi haline gelen girişimcilerin ihtiyaç duyduğu ofislere yatırım yapan ve bunları kiraya verenlerin kârı her geçen gün anıyor. 

-İstanbul'da değeri günden güne anan Levent-Büyükdere Caddesi (Şişli, Etiler, Levent, Maslak)üzerindeki yatırımlara anık yenileri ekleniyor. Türkiye'nin yeni finans merkezi ilân edilen Alaşehir'e rağbet başta olmak üzere Kozyatagı, Ümraniye, Kavacık, Kartal-Pendik, Kağıthane, Üsküdar ve Kadıköy'ün ana arterlere yakın noktalan, Kurtköy ve Atatürk Havalimanı bölgesi, Bayrampaşa merkez, Beyoğlu'nda Taksim-Haliç bölgeleri ve Beşiktaş'taki ofis yatırımları için ideal bölgeler... 

-A sınıfi denilen hizmet standardı yüksek ofis projeleri Atatürk Havalimanı, Maslak, Levent, Şişli, Beşiktaş, Gayrettepe, Kavacık, Altunizade, Kozyatağı, Kartal-Pendik, Kağıthane taraflarında yoğunlaşıyor. 

-İstanbul'da Maslakla başlayan ofis yatırımı rüzgarı bu yıl Ataşehir, Kağıthane ve Kavacık'ta esiyor.  -Kayaşehir'deki ihalelerde bile ofislerin metrekaresi 5 bin lira sınırından sahiplerini buluyor. Bu örneği dikkate alarak istanbul'un ofis fiyatlarında uçuşa geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Bu arada 2014'ûn ilk aylarından itibaren konut yatırımı yerine yönünü ofis yatırımlarına çevirecekleri sayısının artacağını söyleyeyim. 


NEDEN Mi? 

-Ofise yatırımla fazla kira geliri sağlama şansınız var 

-Konul stoklarının erimesiyle birlikle KDV oranında konutla ofisin bir farkı kalmayacak. 

-Ofis projeleri sadece yerli değil yabana yatırımların da ilgi odağı haline geldi. 

-Home-ofis konseptli projeler trafik keşmekeşinden uzak kalmak isteyenler için ana tercih nedeni olacak.* Şehirlerin ekonomisi geliştikçe ihtiyaçların yönü de değişiyor. 

Şimdi devir değişti. İster üç, ister beş evi olsun bunların üzerine bir de ofisiniz varsa işte o zaman zenginler sınıfına giriveriyorsunuz. 

Üstelik akan olan zengin... 

-Geniş metrekareli ofislere ihtiyaç arttıkça lokasyon trendleri de değişim gösterecek. Artık şehir merkezleri kadar Cendere Yolu, Kavacık, Ümraniye gibi bölgelere de talep var. Bu bölgelerde İstanbul'un ofis ihtiyacına tam kapasite hizmet verecek modem iş merkezlerinin yapılması lokasyon değişikliğinin gerçekleşmeye başladığını gösteriyor. 

-2013'ıe ofise yatırım yapanlar kaybetmedi. Bu trend 2014'te de devam edecek. 

Arz 2015'te 4.5 milyon metrekare olacak. 

-2012'de İstanbul'da A tipi toplam ofis arzı 3.1 milyon metrekareydi. Arzın 2015 sonunda 4.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. 2012'de A sınıfı ofislerde ortalama metrekare kira fiyatı 35 dolar civarındayken bu rakam B sınıfı ofislerde 16 dolar seviyelerinde seyretti. Şimdi ise doların değerlenmesine rağmen metrekare kiraların 40 doları aştığını görüyoruz. 


Yeni Akit Gazetesi


Geri Dön