26 / 08 / 2024

Ofisten konuta dönüş beklenen ilgiyi görmedi! Ofise rağbet katlandı! 

Ofisten konuta dönüş beklenen ilgiyi görmedi! Ofise rağbet katlandı! 

Konutta arz krizini hafifletmek üzere Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ticari+konut kullanımlı parsellerde yapılmış ofislerin konuta dönüşümüne imkan sunan uygulamanın beklenen talebi görmediği belirtildi. İşte ayrıntılar..



Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Kuzeybatı Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ergin, ofis sahiplerinin şu anda yüksek kiralarla yola devam ettiğine vurgu yaptı ve ofise çok fazla talep olduğunu aktardı. "Burası gitmez dediğimiz ofisler bile talep görmeye başladı. Çünkü ofiste yeni üretim yok. Ayrıca evden çalışmada ofise dönüş var" açıklamasında bulunan Murat Ergin, şu anda bir ofis kıtlığı olduğunu ifade ederek, Finans Merkezi devreye girene kadar bu durumun süreceğine, bu sebeple ofisten konuta döneni hiç görmediğine dikkat çekti. 

Ayrıca konut satış fiyatlarıyla ofis satış fiyatlarının da başa baş gitmeye başladığına vurgu yapan Murat Ergin, dönüşüm maliyetinin de baz alındığında bir anlamı kalmadığını dile getirdi. Konuya ilişkin "Dolayısıyla İstanbul’da en fazla 10 bin, Türkiye genelinde ise maksimum 20 bin konut elde edilebilir. Altında kalma ihtimalide kuvvetli" açıklamasında bulunan Ergin, bu kararın gecikmiş olduğunun altını çizdi. Şu an ofis piyasasının da canlandığını aktaran Ergin, ofisler ve konutların fiyat anlamında da birbirine yakın konuma geldiklerine dikkat çekti. 

Ofisten konuta dönüş beklenen ilgiyi görmedi! Ofise rağbet katlandı! 

Elinde ofis portföyü olan bir grupla konuştuklarını açıklayan Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan da konuyla ilgili "Bu grup maliyetlere çalışmış, ancak bir bina inşaatının maliyetine eşdeğer dönüşüm maliyetinden dolayı sıcak bakmamışlar" açıklamasında bulundu. 

Sadece konut-ticari imarlı projelerde dönüşüm hakkının olmasının da kısıtlayıcı unsur olduğunun ve dönüşümü yavaşlatan bir engel olduğunun altını çizen İsmail Özcan, bu kısıtlayıcı sebepler yüzünden ülke genelinde bu şekilde en fazla 20 bin konutun gelebileceğini vurguladı. 

Özcan, "Konut ve ticari imarlı alanlarda daha çok dükkan yer aldığında buralarda zaten bir sıkıntı yok. Ancak daha çok ticari imarlı bölgelerde ofis binaları yer alıyor" diye konuştu ve kanunun yalnızca konut ve ticariyi barındırana izin vermesi sebebiyle buradaki harekete engel olduğunu aktardı. 

Ofisten konuta dönüş beklenen ilgiyi görmedi! Ofise rağbet katlandı! 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da özellikle  Eylül'den itibaren ofise olan talebin arttığına vurgu yaptı ve "Ofise olan ilgiyi değerleme isteklerinde de görüyoruz. Yatırımcı konut almak yerine ticariye kayıyor. Çünkü pandemi ofisi çok olumsuz etkiledi" yorumunu yaptı. Maya, ofis fiyatlarının konut fiyatlarına göre daha uygun olması sebebiyle bir kayışın olduğunu belirtti. 

Century 21, Coldwell Banker ve Era Gayrimenkulü bünyesinde barından Master Türk Grubu Başkanı Gökhan Taş, konuyla ilgili açıklamasında, yalnızca Ekim'de ofis, tarla, arsanın olduğu ticari gayrimenkullerde 157 bin konut dışı satış olduğuna dikkat çekti. 

Ofisten konuta dönüş beklenen ilgiyi görmedi! Ofise rağbet katlandı! 

"Konutta minimum 3 milyon TL’den ev alınabilirken, ofiste fiyatlar konut kadar artmadı. Bu da bir yatırım ortamı yarattı. Ayrıca konutu 5 milyon TL’ye alıp 5 bine kiralayabilirken, 5 milyon TL’ye ticari ünite alındığında 20 bin TL’ye kiralanabiliyor" açıklamasında bulunan Taş, konutta yükselen kiraları vatandaşın kazançla ödemesinin zor olduğunu belirtti. Taş, buna karşın işletme açan birinin 20 bin lirayı ödemesinin daha kolay olduğuna, bu sebeple de ticaretten gelenlerin ticari gayrimenkul aldıklarına vurgu yaptı. 

O ilde 24 ay taksitle 3+1 ve 4+1 konut satılıyor! Ev alacaklara fırsat!

DAP Pendik Ada geliyor! DAP Yapı'dan Polisan Holding arazisine bin konutluk yeni proje!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmen duyurdu! Her ay hesaplara 1.500 TL yatacak! Hemen başvurun!

Aralık ayında hesaplara peş peşe destek parası yatacak! 1250 TL kimlere verilecek? T.C Kimlik numarası... 


Geri Dön