25 / 12 / 2024

Öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımı açısından yeni fırsat!

Öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımı açısından yeni fırsat!

EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanları, Türkiye’de son yıllarda özel üniversitelerin sayısında hızlı bir artış olduğunu, ancak öğrenci yurtlarının gerek devlet gerekse özel yurt bazında aynı hızla artmadığını ifade ediyor.



Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanları, Türkiye’de son yıllarda özel üniversitelerin sayısında hızlı bir artış olduğunu, ancak öğrenci yurtlarının gerek devlet gerekse özel yurt bazında aynı hızla artmadığını ifade ediyor. Uzmanlar, buna bağlı olarak öğrenci yurtlarının gayrimenkul yatırımcıları açısından özellikle son dönemde ciddi potansiyel yarattığını kaydediyorlar.


Yeni yatırımların başlaması bekleniyor

EVA Gayrimenkul uzmanları, 2015 yıl sonu itibariyle İstanbul’da 9’u devlet, 44’i özel üniversite olmak üzere toplam 53 üniversite bulunduğunu,  bu veriye göre Türkiye’de bulunan 118 üniversitenin yüzde 28’inin İstanbul’da yer aldığını belirtiyorlar. 





Uzmanlara göre açılan her yeni üniversiteden sonra öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerlere olan gereksinim nedeniyle yerli ve yabancı firmaların özel yurtlara olan ilgisi artıyor. Varolan özel üniversitelerin büyümeye giderek yeni kampüsler açması ve yeni üniversitelerin açılmasıyla beraber yeni yurt yatırımlarının da başlaması bekleniyor.

Öğrenci sayısı bir yılda yüzde 34 arttı

Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin yüzde 9’u İstanbul’da, yüzde 4’ü Ankara’da ve yüzde 2’si İzmir’de bulunuyor. ÖSYM’nin açıklamış olduğu verilere göre İstanbul’da 2014-2015 yılları arasında lisans ve ön lisans düzeyinde üniversiteye giriş yapan öğrenci sayısı 162.796 olarak belirtiliyor. 2013-2014 eğitim döneminde bu sayı 121.097 iken, lisans ve ön lisans düzeyinde üniversiteye giriş yapan öğrenci sayısında yüzde 34 oranında bir artış yaşandığı görülüyor.


EVA Araştırma ve Raporlama Departmanı'nın yaptığı araştırmaya göre 2015 yıl sonu itibariyle İstanbul'da bulunan yurtların yüzde 12’sini karma öğrenci yurtları, yüzde 9’unu erkek öğrenci yurtları ve yüzde 49’unu kız öğrenci yurtları oluşturuyor. Kentte 181’i kız, 145’i erkek, 44’ü karma olmak üzere 370 öğrenci yurdu bulunuyor. İstanbul’da bulunan yurtların bölgesel dağılımına bakıldığında, Anadolu yakasında bulunan 93 yurt İstanbul’daki yurtların yüzde 25’ini, Avrupa yakasında bulunan 277 yurt ise yüzde 75’ini oluşturuyor. Anadolu yakasında bulunan yurtların 23.000 öğrenci kapasiteli, Avrupa yakasında bulunan yurtların ise 51.000 öğrenci kapasiteli olduğu belirtiliyor.

 

İstanbul'daki yurtların yönetimsel dağılımına bakıldığında ise devlet üniversitesi yurtlarının toplam kapasitenin yüzde 14’ünü, vakıf üniversitesi yurtlarının yüzde 24’ünü, K.Y.K yurtlarının yüzde 24’sini, özel yurtların ise yüzde 40’ını oluşturduğu görülüyor.


İstanbul'da yurt yatırımı için cazip bölgeler

EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanları, öğrenci sayısıyla mevcut yurt kapasitesi karşılaştırıldığında özellikle Bakırköy, Beykoz, Kartal, Beyoğlu, Bağcılar ve Kadıköy ilçelerinin yüksek düzeyde yurt ihtiyacı bulunan ilçeler olduğunu belirtiyorlar. Uzmanlara göre Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ümraniye, Kağıthane, Gaziosmanpaşa ilçelerinde ise yurt ihtiyacı bulunmuyor.

 

Diğer yandan, uzmanlar İstanbul'da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin eğitim gördükleri üniversitelere 10 ila 30 dakika mesafede yer alan özel ve devlet yurtlarını tercih ettikleri ileri sürüyor. Söz konusu kampüslerin alternatif ulaşım sistemlerine yakın olmalarından dolayı mesafe kaygısı ikinci planda kalıyor. Bu durum  öğrencilerin barınma için ödedikleri ücretleri düşürdüğünden tercih sebebi oluyor.

 

İstanbul kent makro formuna bakıldığında özel ve vakıf üniversitelerinin şehrin çeperlerinde geniş kampüs alanlarına yayılmasına karşın, üniversite çevrelerinde nitelikli yurt veya konut imkânlarının bulunmadığı da tespit ediliyor. Öte yandan, kent merkezi içerisinde yer alan devlet ve özel yurtları çevresindeki yurt fiyatlarının oldukça yüksek olması, öğrencileri ekonomik kaygılar sebebiyle üç ya da dört kişilik kiralık evlere çıkmaya zorluyor.


EVA Gayrimenkul uzmanları, bütün göstergeler değerlendirildiğinde yurt sektörü açısından en çok Avrupa yakasında Havaalanı bölgesinin potansiyel taşıdığını ileri sürüyor. Bunun dışında kentin merkezi bölgeleri olan Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş ilçelerinde yurt yoğunluğu fazla olmasına karşın, bu bölgelerdeki yurtların niteliksel anlamda yetersiz kalması sebebiyle yurt talebinin devam edeceği de araştırma raporunda belirtiliyor.


Haber Yeni Şafak'ta şu şekilde yer aldı;


Vakıf üniversitelerinin de etkisiyle öğrenci sayısı ciddi oranda artmasına rağmen, oluşan talebi karşılayacak yurt bulunmuyor. Aslında bu durum bir ihtiyaç olarak da belirince, öğrenci yurtları gayrimenkul sektörü için önemli bir yatırım potansiyeli oluşturuyor. Şehir dışında okuyan öğrenciler ve ailelerinin başta gelen sorunu kalacak yer bulmak olunca, bu yatırımın her dönemde hazır müşterisi de bulunuyor.

ÖĞRENCİ SAYISI %34 ARTTI

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin gerçekleştirdiği araştırma, İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde öğrenci sayısında yaşanan yüzde 34'lük artışın yurt yatırımını cazip kıldığını ortaya koyuyor. Buna göre, 2015 yıl sonu itibariyle İstanbul'da 9'u devlet, 44'i özel üniversite olmak üzere toplam 53 üniversite bulunuyor.

DEVLET YURTLARI YETERSİZ

Araştırmaya göre 2015 yıl sonu itibariyle İstanbul'da 181'i kız, 145'i erkek, 44'ü karma olmak üzere 370 öğrenci yurdu bulunmasına rağmen talebi karşılamıyor. Anadolu yakasında bulunan yurtların 23 bin öğrenci kapasiteli, Avrupa yakasında bulunan yurtların ise 51 bin kapasiteli olduğu belirtiliyor. İstanbul'daki yurtların yönetimsel dağılımına bakıldığında ise devlet üniversitesi yurtlarının toplam kapasitenin yüzde 14'ünü, vakıf üniversitesi yurtlarının yüzde 24'ünü, KYK yurtlarının yüzde 24'sini, özel yurtların ise yüzde 40'ını oluşturduğu görülüyor.

Havaalanı çevresinde konut için potansiyel

Uzmanlar, bütün göstergeler değerlendirildiğinde yurt sektörü açısından en çok Avrupa yakasında Havaalanı bölgesinin potansiyel taşıdığını ileri sürüyor. Bunun dışında kentin merkezi bölgeleri olan Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş ilçelerinde yurt yoğunluğu fazla olmasına karşın, bu bölgelerdeki yurtların niteliksel anlamda yetersiz kalması sebebiyle yurt talebinin devam edeceği de araştırma raporunda belirtiliyor.


Yeni Şafak



Haber, Habertürk'te şu şekilde yer aldı;


EVA Gayrimenkul Değerleme'nin araştırması, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de son yıllarda vakıf üniversitelerinin sayısında yaşanan artışa paralel öğrenci sayısında yaşanan yüzde 34'lük artışın yurt yatırımını cazip kıldığını ortaya koydu. Eva Gayrimenkul uzmanları, 2015 yıl sonu itibarıyla İstanbul'da 9'u devlet, 44'i özel üniversite olmak üzere toplam 53 üniversite bulunduğunu, bu veriye göre Türkiye'de bulunan 118 üniversitenin yüzde 28'inin İstanbul'da yer aldığını belirtiyorlar. 

Anadolu yakasındaki yurtların 23 bin öğrenci kapasiteli, Avrupa yakasındaki yurtların ise 51 bin öğrenci kapasiteli olduğu belirtiliyor. 


Habertürk


Geri Dön