02 / 05 / 2024

Okan Holding, Ajar AVM'yi Kazakistan'da açtı

Okan Holding, Ajar AVM'yi Kazakistan'da açtı

Okan Holding tarafından Kazakistan Astana'da inşa edilen Ajar Alışveriş ve Eğlence Merkezi, hizmete girdi



Kazakistan'da yatırım yapan en büyük Türk şirketi ünvanına sahip olan Okan Holding tarafından Astana'da inşa edilen Ajar Alışveriş ve Eğlence Merkezi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından hizmete açıldı. 120 milyon dolara mal olan Ajar Alışveriş Merkezi ile Okan Holding'in Kazakistan'da gerçekleştirdiği iş hacmi toplamı 1 milyar doları aştı.

Okan Holding, global krize rağmen Astana'da 120 milyon dolarlık alışveriş ve eğlence merkezini hizmete açtı. Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, zamanın Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın tavsiyesiyle 1992 yılında gittikleri Kazakistan'da bugüne kadar 580 milyon doları çeşitli sektörlere doğrudan yatırım, 500 milyon dolar ise üstlenilen taahhütler olmak üzere toplam 1 milyar doların üzerinde bir iş hacmi yakaladıklarını açıkladı.  

2009'da 100 milyon dolarlık yeni yatırım

Jeruik Kempinski Kompleksi içinde yer alan Ajar Alışveriş ve Eğlence Merkezi'nin açılışı ile ilgili değerlendirme yapan Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, 2009 yılı içinde 100 milyon dolarlık yeni yatırım planladıklarını kaydetti. Hedeflerinin Astana'da Jeruik Kempinski Kompleksi'yle birlikte Almaatı'da içerisinde rezidanslar, alışveriş ve eğlence merkezinin bulunduğu Bayterek Kompleksi'ni bitirmek olduğunu anlatan Bekir Okan, “Küresel krize rağmen biz yatırımlarımızı ertelemedik. Kritik dönemde yaptığımız bu 120 milyon dolarlık yatırım aslında Okan Holding'in Kazakistan'a duyduğu sonsuz güvenin açık göstergesidir” dedi.

Makarnadan, otel ve rezidanslara...

Okan Holding'in Kazakistan'a gelen ilk yabancı yatırımlardan biri olduğunu belirten Bekir Okan, yeni Başkent Astana'nın inşasında önemli katkıları olduğunu vurguladı. Kazakistan'da sanayi, tarım, turizm, gayrimenkul alanlarında yatırım yaptıklarını belirten Bekir Okan, “Okan Holding'in 40 yıllık birikimiyle dünya markalarını Kazakistan'a taşıdık. En zor şartlarda riskleri üstlendik. Yaptığımız yatırımlarla Sultan Makarna, 5 yıldızlı İntercontınental Oteli, Kempinski Kompleksi ve Ajar gibi markaları Kazakistan ekonomisine kazandırdık” dedi.

Kazakistan'ın Örnek Projesi; Ajar Center  

Alışverişin yanında sosyal yaşam ve eğlence merkezi olarak dizayn edilen ve Kazakistan'ın örnek projesi olarak kabul edilen Ajar Alışveriş ve Eğlence Merkezi, 50.000 m2 lik kapalı alana sahip. Ajar Center, 500 araçlık otoparkı ve 4 kata yayılmış 120 mağazası ile her yaştan misafirin gününü keyifle geçirebileceği bir merkez olarak düşünülmüş. Ajar Alışveriş ve Eğlence Merkezi'nde butikler, restorantlar, sinemalar, 2 bin 300 metrekarelik eğlence merkezi ve buz pistinin yanı sıra 2 bin 984 metrekarelik alana sahip bir de hipermarket bulunuyor. Ajar Alışveriş ve Eğlence Merkezi'ne entegre olan fitness ve Spa Merkezi'nde spor salonlarının yanı sıra squash ve sauna salonları da yer alıyor. Ajar Alışveriş Merkezinde, Ramstore, Adidas, Planeta Elektronik, Damat gibi uluslararası birçok markanın mağazaları da yer alıyor. 

Konuyla ilgili gazetelerde yer alan haberler

20 milyon dolarlık krediyle gitti, Kazakistan'da dev oldu

20 milyon dolarlık Eximbank kredisiyle 1992'de Kazakistan'a giren Okan Holding, Astana'da açtığı Ajar AVM ile 1 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı

Türkiye'de Beslen Makarna ve Okan Üniversitesi'yle tanınan Okan Grubu, Kazakistan'daki ilk alışveriş merkezini açtı. Başkent Astana'da bulunan Ajar Alışveriş ve Eğlence Merkezi, 120 milyon dolara mal oldu.
1992'de Eximbank'tan aldığı 20 milyon dolarlık krediyle Kazakistan pazarına giren Okan Grubu'nun Kazakistan'daki iş hacmi son yatırımla birlikte 1 milyar dolara ulaştı. Kazakistan'da yatırım yapan ilk Türk şirketi unvanına sahip olan Okan Grubu'nun bu ülkedeki doğrudan yatırımları ise 580 milyon doları buldu.
Ajar'ın Astana'da Türkler tarafından yapılan ilk alışveriş merkezi olduğunun altını çizen Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, yüzde 50 olan doluluk oranının ekim ayında yüzde 100'e tamamlanacağını ifade etti. Okan şöyle konuştu:

Yeni durak Almaatı
“Krize rağmen sözümüzü tuttuk, açılışımızı yaptık. Jeriuk Kempinski Kompleksi içinde 120 milyon dolarlık Ajar Alışveriş Merkezinin yanı sıra beş yıldızlı bir otel ve spa, spor alanları ve sosyal tesisler bulunuyor. 200 dönüm arazi üzerine kuracağımız Jeriuk projesi 600 milyon dolara mal olacak. Projeyi 5 yıl içinde tamamlamayı düşünüyoruz.”
Bunun yanı sıra Almaatı'da 50 dönüm arazi üzerine yine iki Kempinski rezidans, otel ve AVM'den oluşan Bayterek Kempinski projesini hayata geçireceklerini anlatan Okan, bu projede de yine bir 5 yıldızlı otel ve iki rezidans bloğu yapacaklarını belirtti.

‘Enerjide geç kaldık'
Okan Grubu'nun Kazakistan'a 1992'de Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın tavsiyesiyle girdiğini anlatan Bekir Okan, grubun bu ülkedeki ilk yatırımı olan Sultan Makarna'nın Kazakistan makarna pazarının yüzde 80'ini elinde tutuğunu belirtti. Kazakistan'da inşaat, tekstil, perakende ve otel işletmeciliği gibi konularda faaliyet gösterdiklerini anlatan Okan ülkedeki en parlak sektörlerden birinin enerjinin olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Hem biz hem de ülke olarak bu konuda yatırım yapmak için geç kaldık. Türkiye 20 yıl önce enerji konusunda bölgeye yönelik stratejik bir plan geliştirseydi bugün enerji devi olabilirdik.”

Damat Kazakistan'a Okan'la girdi
Okan Holding, Ajar Alışveriş Merkezi ile Türk markalarının bölge temsilciliğini de yapmaya başladı. Grup, Orka Group'un temsilciliğini alarak Ajar Alışveriş Merkezi'nde Damat, Tween ve ADV markalarını açtı.
Bekir Okan, “Altı ay önce perakendeye yönelik bir şirket kurduk. İlk etapta Damat'ın temsilcisi olarak Kazakistan'daki ilk konsept mağazasını açtık. 15 gün sonra Herry'yi getiriyoruz.
Merkezde ayrıca Sarar, Pierre Cardin ve Koton da kendi temsilcilikleriyle yer alacak” dedi. Bekir Okan, Kazakistan'da 10 tane şubesi olan Ramstore'un Ajar'da Astana'daki en büyük mağazasını açtığını da kaydetti. (Hürriyet)

Astana'daki ilk Türk AVM'sini Okan açtı

Kazakistan'a ilk giren Türk şirketlerinden olan ve prestijli gayrimenkul ve inşaat projelerine imza atan Okan Holding, Astana'daki ilk Türk alışveriş merkezini açtı

Kazakistan'a yatırım yapan ilk Türk şirketlerinden olan Okan Holding, 600 milyon dolarlık yaşam ve eğlence merkezi Jeruik Kempinski Kompleksi'nin ilk etabı olan Ajar Alışveriş Merkezi'ni açtı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katılımı ile kapılarını açan Ajar, aynı zamanda başkentteki bir Türk şirketi tarafından yapılan ilk alışveriş merkezi yatırımı oldu. Okan Holding, 120 milyon dolara mal olan Ajar'dan sonra kompleksin tamamını beş yıl içinde tamamlamayı planlıyor. Şirket, hali hazırda inşaat ve gayrimenkul alanında faaliyet gösterdiği Kazakistan'da enerji yatırımları da yapacak.

YÜZDE 50'Sİ KİRALANDI

Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, 1992'den bu yana bulundukları Kazakistan'da doğrudan yatırımlarının 580 milyon dolara, üstlendikleri taahhütlerle birlikte de iş hacimlerinin 1 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Ajar'ın Astana'da Türkler tarafından yapılan ilk alışveriş merkezi olduğunu söyleyen Okan, “Krize rağmen sözümüzü tuttuk, açılışı yaptık. Dört kattaki 120 kiralanabilir alanda yüzde 50 olan doluluk oranına ulaştık, ekimde yüzde 100'e tamamlanmasını hedefliyoruz” dedi. Okan, Holding'in enerji alanında da yatırım projelerinin hızlandığını belirtti.

Almaatı'da kompleks yapıyor

Bekir Okan, iki yıl önce yapımına başlanan Jeriuk Kempinski Kompleksi hakkında şu bilgileri verdi: “Jeruik Kempinski Kompleksi içinde Ajar alışveriş merkezinin yanı sıra beş yıldızlı bir otel ve spa, spor alanları ve sosyal tesisler bulunuyor. 200 dönüm arazi üzerine kuracağımız proje toplamda 600 milyon dolara mal olacak.” Bunun yanı sıra yine iki yıl önce Almaatı'da yapımına başlanan Bayterek Kempinski projesi için de bilgi veren Okan, “Burada da 50 dönüm arazi üzerine yine iki kempinski rezidans, otel ve alışveriş merkezi yer alacak” dedi. (Yenişafak)

Kazakistan'a 20 milyonluk krediyle gitti, bir milyar dolarlık şirket oldu

İhracatçıya destek amacıyla kurulan Eximbank'tan kredi alan Türk dış ticaret şirketleri, milyar dolarlık iş hacimlerine ulaştı. Şimdilerde büyük miktarlarda kredi vermek yerine sınırlı kredi kullandıran bankanın yeni politikasını verimli bulmayan Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, kendisinin 1992'de Eximbank'tan aldığı 20 milyon dolarlık kredi ile Kazakistan pazarına girerek bugün 1 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını söyledi.
 
Türkiye'nin finansman politikasında planlı hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Bekir Okan, "Eximbank sadece küçük hacimli ihracatçıya değil büyüklere de finansman sağlamalı. Bugün ABD Eximbank'ı Kazakistan'daki enerji yatırımları için Chevron'a 1,5 milyar dolarlık kredi verdi." şeklinde konuştu. Kazakistan Astana'da 120 milyon dolara mal olan Ajar Center'ın açılışında gazetecilere konuşan Okan, klasik ekonomi döneminin kapandığının altını çizerek; nerede ucuz üretim imkanı varsa orada üretip çevre coğrafyaya satılması gerektiğini vurguladı. Rahmetli Turgut Özal, cumhurbaşkanlığı döneminde dışarı açılma politikası uygulamıştı. 1992'de bu program kapsamında içlerinde Enka, Süzer ve Okan'ın da olduğu dönemin 12 dış ticaret şirketini Orta Asya cumhurbaşkanları ile tanıştırdı. Bu dönemde Kazakistan'dan makarna fabrikası açmak üzere davet alan Bekir Okan, aradan gecen 17 yılda Kazakistan'ın makarna, bisküvi ve un pazarlarının yüzde 80'ine hakim durumda. Eximbank'tan aldığı 20 milyon dolarlık krediyle Kazakistan pazarına giren şirketin ayrıca turizm, enerji, gayrimenkul, inşaat ve tekstil sektörlerinde yaptığı operasyonlarda 1 milyar dolarlık yatırımı var.

Bu ülkeye yatırım yapan ilk Türk şirketi unvanına sahip olan Okan Holding, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in katılımıyla Astana'da inşa edilen Ajar Alışveriş Merkezi'ni açtı. Toplamda 600 milyon dolarlık Jeruik Kempinski Kompleksi içinde yer alan Ajar Alışveriş Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, projenin beş yıl içinde tamamlanacağını ve krizin seyrine göre yatırımın devam edeceğini söyledi. Ajar'ın Astana'da Türkler tarafından yapılan ilk AVM olduğunun altını çizen Okan, yüzde 50 olan doluluk oranının ekim ayında yüzde 100'e çıkacağını ifade etti. 200 dönüm arazi üzerine kuracağımız Jeriuk projesi 600 milyon dolara mal olacak. Projeyi 5 yıl içinde tamamlamayı düşünüyoruz." dedi. Bunun yanı sıra Almatı'da 50 dönüm arazi üzerine yine iki kempinski rezidans, otel ve AVM'den oluşan Bayterek Kempinski projesini hayata geçireceklerini anlatan Okan, bu projede de yine bir 5 yıldızlı otel ve iki rezidans bloku yapacaklarını belirtti. Kazakistan'da bugüne kadar yapılan doğrudan yatırımlarının 580 milyon doları aştığını kaydeden Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Kazakistan'daki en parlak sektörlerden birinin enerji olduğuna işaret ederek, "Hem biz hem de ülke olarak bu konuda yatırım yapmak için geç kaldık. Türkiye 20 yıl önce enerji konusunda bölgeye yönelik stratejik bir plan geliştirseydi bugün enerji devi olabilirdik." açıklamasını yaptı. 2008'de 300 milyon dolar ciro gerçekleştiren Okan Holding'in toplam 4 bin çalışanı bulunuyor.

Türk tekstil markaları Kazakistan pazarında

Okan Holding, Ajar Alışveriş Merkezi ile Türk markalarının bölge temsilciliğine de soyundu. Okan, Orka Group'un temsilciliğini alarak Ajar Alışveriş Merkezi'nde Damat, Tween ve ADV markalarını açtı. Bekir Okan, "Altı ay önce perakendeye yönelik bir şirket kurduk. İlk etapta Damat'ın temsilcisi olarak Kazakistan'daki ilk konsept mağazasını açtık. 15 gün sonra Herry'yi getiriyoruz. Merkezde ayrıca Sarar, Pierre Cardin ve Koton da kendi temsilcilikleri ile yer alacak." dedi. (Zaman)

20 milyon dolar krediyle Kazakistan'da dev oldu
 
20 milyon dolarlık krediyle Kazakistan pazarına giren Okan Holding bugün ülkede 1 milyar dolar büyüklüğündeki yatırım hacmine ulaştı. Şirket son olarak başkent Astana'ya AVM açtı

Eximbank'tan aldığı 20 milyon dolarlık kredi ile 1992 yılında Kazakistan pazarına giren Okan Holding, 120 milyon dolarlık yeni yatırımı ile Ajar adlı alışveriş merkezi açtı. Kazakistan'da yatırım yapan ilk Türk şirketi unvanına sahip olan Okan Holding, Astana'da inşa edilen Ajar Alışveriş ve Eğlence Merkezi ile Kazakistan'da gerçekleştirdiği iş hacmini 1 milyar dolara çıkardı. Toplamda 600 milyon dolarlık Jeruik Kempinski Kompleksi içinde yer alan Ajar Alışveriş Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, projenin 5 yıl içinde tamamlanacağını ve krizin seyrine göre yatırımın devam edeceğini söyledi. Ajar'ın Astana'da Türkler tarafından yapılan ilk AVM olduğunun altını çizen Okan, yüzde 50 olan doluluk oranının ekim ayında yüzde 100'e tamamlanacağını ifade etti. Okan, 'Krize rağmen sözümüzü tuttuk, açılışımızı yaptık' diye konuştu.

İKİNCİ PROJE YOLDA
Jeriuk projesi hakkında bilgi veren Bekir Okan, 'Jeriuk Kempinski Kompleksi içinde Ajar Alışveriş Merkezi yanı sıra beş yıldızlı bir otel ve SPA, spor alanları ve sosyal tesisler bulunuyor. Jeriuk projesi 200 dönüm arazi üzerine kurulacak' dedi.  Bunun yanı sıra ülkenin diğer büyük kentlerinden Almaatı'da da 50 dönüm arazi üzerine yine iki kempinski rezidans, otel ve AVM'den oluşan Bayterek Kempinski projesini hayata geçireceklerini anlatan Okan, bu projede de yine bir 5 yıldızlı otel ve iki rezidans bloku yapacaklarını dile getirdi. (Akşam)

Okan Holding'ten Kazakistan'a dev alışveriş merkezi 

OKAN Holding tarafından Astana'da inşa edilen Ajar Alışveriş ve Eğlence Merkezi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından hizmete açıldı.

120 milyon dolara mal olan Ajar Alışveriş Merkezi ile Okan Holding'in Kazakistan'da gerçekleştirdiği iş hacmi toplamı 1 milyar doları aştı. Okan Holding Başkanı Bekir Okan, zamanın Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın tavsiyesiyle 1992 yılında gittikleri Kazakistan'da bugüne kadar 580 milyon doları çeşitli sektörlere doğrudan yatırım, 500 milyon dolar ise üstlenilen taahhütler olmak üzere toplam 1 milyar doların üzerinde bir iş hacmi yakaladıklarını açıkladı. Eruik Kempinski Kompleksi içinde yer alan Ajar'ın açılışı ile ilgili değerlendirme yapan Okan, 2009 içinde 100 milyon dolarlık yeni bir yatırım planladıklarını kaydetti. Hedeflerinin Almaatı'da içerisinde rezidans, alışveriş ve eğlence merkezinin bulunduğu Bayterek Kompleksi'ni bitirmek olduğunu anlatan Okan ‘Küresel krize rağmen yatırımlarımızı ertelemedik.

BUZ PİSTİ VE SPA VAR

KRİTİK dönemde yaptığımız bu yatırım aslında Okan Holding'in Kazakistan'a duyduğu sonsuz güvenin açık göstergesidir' dedi. 50 bin m2'lik kapalı alana sahip. Ajar Center, 500 araçlık otoparkı, 120 mağazayı, Spa merkezi ve bir buz pistini bünyesinde barındırıyor. (Star)


Geri Dön