23 / 12 / 2024

Olası afetlere yönelik alınacak tedbirler TBMM'de!

Olası afetlere yönelik alınacak tedbirler TBMM'de!

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, son on yılda meydana gelen doğal afetler sebebiyle afetzedelere verilen desteklere ve olası afetlere yönelik alınacak tedbirlere ilişkin soru önergesi verdi. 



Son on yılda meydana gelen doğal afetler sebebiyle afetzedelere verilen desteklere ve olası afetlere yönelik alınacak tedbirler meclis gündemine taşındı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, konuya ilişkin soru önergesi verdi. 

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, sorularının Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanmasını talep etti. Oktay, "Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim" diye konuştu. Karaduman, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"Ülkemizde bazı dönemlerde doğal afetler yaşanmaktadır. Olası deprem, yangın, sel, taşkın, heyelan, patlama ve diğer afetlere hazırlıklı olmak ve etkilerini en aza indirmek kamu idarecilerinin görevidi. Afet neticesinde hayatını kaybeden, yaralanan, malına zarar gelen ve çalışamaz hale gelen çok sayıda insanımız ve bölgemiz olmaktadır. Afet öncesinde önlemler almak ve afet sonrasında da vatandaşa yardımcı olmak; tarımın, ticaretin ve sanayinin de canlanmasını sağlamak gerekmektedir. Bu anlamda seçilmiş kamu idarecilerinden destek, hibe ve verhi muafiyeti, tarım desteği gibi birçok teşviklerin yapılması, yaraların onarılması beklenmektedir. Yetkili siyasiler tarafından afet dönemlerinde üzüntülü ve bir o kadar da süslü cümleler kurulmakta ancak ilerleyen günlerde vatandaşlarımızın derdiyle baş başa bırakıldığı şikayetleri gelmektedir.

Kentsel dönüşüm neticesinde devletin ve belediyenin yeni yerler vermesi hayatı daha da zorlaştırmaktadır. Birçok yerde bunun örneğini yaşamaktayız. Afetler neticesinde de özellikle kredi adı altında verdiğiniz desteklerin hayatı zorlaştırdığı ve insanları bankalara borçlu hale getirdiği bu durumdan da vatandaşın şikayet ettiği gözlemlenmektedir. Afet sonrası verdiğiniz destekler vatandaşı tekrar borçlandırmaktadır."

Olası afetlere yönelik alınacak tedbirler TBMM de!

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman'ın soruları:

1- Son 10 yıl içerisinde söz konusu afetlerde kamunun ve şahısların maddi zararları nelerdir, kaç haneye, kişiye ve esnafa ne tür ve ne kadarlık yardımlarda bulundunuz? 

2- Son on yıl içerisinde afet hasar tespiti çalışmasının bitmediği afet yaşayan bölgeler kalmış mıdır? Kalmışsa afet tespitlerinin bitmemesinin nedeni nedir? 

3- Son on yıl içerisinde afet hasar tespitlerinden sonra zararları giderilmeyen bölge, hane, kişi var mdıır? Varsa zararlar niçin giderilmemektedir? Zararları giderilmeyen bölge, hane ve kişi sayıları kaçtır?

4- Son on yıl içerisinde yaşanan afetlerden sonra verilen desteklerin ve yardımların görülen zarara oranı nasıl dağılmıştır? Ayrı ayrı belirtiniz. 

5- Son on yılda meydana gelen sel ve diğer afetlerde zarar görüğ görmediği fark etmeksizin dere yataklarına inşa edilen binaların akıbetleri ne durumdadır? Başka yerlerde bu şekilde inşa edilmiş semtlerin tahliyesi düşünülmekte midir?

6- Son on yıl içerisinde afet yaşayan bölgelerde ticaret, sanayi ve tarımı desteklemek adına nakdi ve nakli yardım adına yapılan hizmetler nelerdir? Hangi bölgelerde hangi alanlara/sektörlere ve ne kadarlık vergi istisnası, vergi indirimi, vergi muafiyeti tanınmıştır? 

7- Son on yıl içerisinde yaşanan afetlerden sonra verdiğiniz kredi destekleriniz nelerdir? Bu kredilere başvuran ve krediyi alan kişi sayısı kaçtır? Vatandaşın aldığı kredilerin toplam tutarı ne kadar olmuştur? Aldığı krediyi ödeyemeyen, hapis, haciz gibi durumlarla karşılaşan kişi sayısı kaçtır? 

8- Son on yıl içerisinde meydana gelen depremler sonrasında söz verilen desteklerin akıbeti ne olmuştur? İzmir, Van, Elazığ, Malatya illerinde neler yaptınız? 

9- Binaların güçlenmesi, bazı binaların tahliyesi, müteahhitlerin ve yapılan binaların denetlenmesi, yapılacak yeni binalarda kat, zemin etüdü gibi ağır şartların getirilmesi gibi hususlarda girişimleriniz olmuş mudur? 

10- Son üç yıldır doğal afetlerin sayısı ve verdikleri tahribat artmıştır, artan bu afetler karşısında aldığınız yeni önlemler var mıdır, varsa nelerdir?

11- Ülkemiz olası yeni afetlere hazırlıklı mıdır? Bilim insanlarının sıklıkla uyardığı olası İstanbul Depremi için hazırlıklarınız nelerdir?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön